Waarom elke 6 maanden periodieke tandartscontrole?

Waarom worden tandartscontroles en gebitsreinigingen elke 6 maanden gepland en uitgevoerd door de tandarts of mondhygienist - Dental 365

Waarom worden periodieke tandartscontroles elke 6 maanden gepland?

Het is algemeen bekend dat een periodieke tandartscontrole elke 6 maanden moet plaatsvinden. Dit geldt voor zowel volwassenen als voor kinderen. De meeste professionele organisaties, waaronder de KNMT en de NVM-Mondhygiënisten bevelen deze halfjaarlijkse controles bij de tandarts of bij de mondhygiëniste ook ten zeerste aan.

Heb je jezelf echter ooit afgevraagd waarom het precies 6 maanden is en niet 4, 8 of 10? En heb je jezelf ook afgevraagd waarom de periodieke controles twee keer per jaar moeten plaatsvinden? Ook wel de halfjaarlijkse tandartscontrole genoemd.

De oorsprong van de 6 maanden tandartscontrole

Het is niet helemaal duidelijk hoe de regel van 6 maanden gebitscontrole (officieel tandheelkundige profylaxe genoemd) is ontstaan. Velen hebben zich verdiept in deze kwestie en zijn het erover eens dat deze regel niet gebaseerd is op wetenschappelijke bevindingen. Één van de grootste legenden over hoe de 6-maanden gebitscontrole interval is ontstaan, is gebaseerd op een tandpasta advertentie. Deze advertentie is bedacht door een geniale marketeer genaamd Claude Hopkins in het begin van de 20e eeuw.

Hopkins was een slimme marketeer die listige marketingcampagnes bedacht die de verkoop van bijvoorbeeld Schiltz bier en de Pepsodent tandpasta enorm stimuleerden. Hij maakte de Pepsodent tandpasta binnen 5 jaar tot één van de meest populaire merken ter wereld. Dit bereikte hij door “het tandenpoetsen” (wat in die tijd eerder uitzondering dan regel was) te associëren met gezondheid en schoonheid. In de Pepsodent marketing campagne bedacht Hopkins een zeer originele slagzin die luidde: “Use Pepsodent every day – see your dentist twice a year”. Deze campagne was zo succesvol dat deze, tot op de dag van vandaag, de basis vormde voor de intervallen tussen tandartscontroles.

Is 6 maanden dan een willekeurige periode?

Hoewel 6 maanden sindsdien de industriestandaard voor periodieke halfjaarlijkse controles is geworden, is het misschien niet voor iedereen de optimale tijdspanne. Deze regel van elke 6 maanden controle en gebitsreiniging is ooit ontstaan en dat is wat mensen nu verwachten. Bovendien hebben de zorgverzekeraars deze periodieke controles en gebitsreinigingen in hun systeem opgenomen en vergoeden zij vaak jaarlijks 100%. Deze vergoeding krijg je als een aanvullende tandartsverzekering hebt. Ben je nog geen 18? Dan worden deze halfjaarlijkse controles altijd vergoed vanuit je basisverzekering. Gratis dus! Sowieso is de tandarts gratis voor iedereen tot 18 jaar! Maak hier dus gebruik van en zo hou je je mondgezondheid ook nog eens op peil.

Mensen hebben verschillende kenmerken 

Verschillende mensen hebben echter verschillende genetische kenmerken, voedings- en tandverzorgingsgewoontes. Sommige mensen kunnen 8 maanden wachten op een volgende tandartscontrole (wat niet aan te raden is). Anderen hebben elke 4 maanden een afspraak bij de tandarts of de mondhygiëniste nodig.

Patiënten die regelmatig (bijvoorbeeld  om de 3 à 4 maanden) naar de tandarts moeten gaan, hebben vaak tandvleesproblemen, zoals tandvleesontstekingen of vergevorderde tandvleesproblemen. Hierdoor zijn ze ook zeer vatbaar voor gaatjes en cariës. Als deze ontstekingen niet tijdig worden opgespoord en niet worden behandeld, kunnen ze uitgroeien tot ernstige gebitsproblemen. Uiteraard zijn er ook mensen (weliswaar een minderheid) die langer dan 6 maanden zonder afspraak blijven en toch een gezond gebit behouden. Toch is het risico groot. De voordelen van het uitstellen van een gebitscontrole zijn zo gering dat de periode van 6 maanden meestal wordt vastgesteld als de maximumperiode tussen controles. Dit is ook het beleid dat we hanteren bij DENTAL365.

Een jaar wachten voor een tandartscontrole is te lang

Hoewel 6 maanden niet voor iedereen de ideale tijdspanne is, is een jaar voor de meeste mensen zeker te lang. Binnen een jaar kan een onschuldige vulling veranderen in een wortelkanaalbehandeling. Een lichte tandvleesontsteking (gingivitis) kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Dit kan uiteindelijk leiden tot een ernstige vorm van tandvleesontsteking (parodontitis) én zelfs tot kaakbotafbouw. Je kunt het je niet veroorloven een jaar te wachten als je niet in de “gelukkige – Ik heb nooit gebitsproblemen” categorie valt. Je mond is onvoorspelbaar en het duurt niet lang voordat een probleem de kop opsteekt en potentieel gevaarlijk wordt. Hoe eerder je mondverzorger het probleem ontdekt, hoe eenvoudiger het te behandelen is. Het aloude gezegde “Beter Voorkomen dan Genenzen” geldt ook binnen de tandheelkunde.

Bovendien kunnen mensen in 6 maanden slechte gewoontes ontwikkelen – zowel tandheelkundig als niet-tandheelkundig, zoals roken.  Of symptomen van een bestaande slechte gewoonte die bij de laatste controle nog niet aanwezig waren, verergeren als ze er een jaar mee wachten. Patiënten kunnen ook medicijnen gaan gebruiken. Van de meeste medicijnen is bekend dat ze het risico op de vorming van tandplak en gaatjes vergroten.

Afhankelijk van je tandheelkundige gewoontes, de chemie in je mond en de laatste bevindingen van je tandheelkundig onderzoek, is het van groot belang om elke 6 maanden een controle te laten uitvoeren. Op deze wijze wordt periodiek de gezondheidstoestand van je gebit en je tandvlees vastgesteld.

Wat zijn nou de Goede Redenen voor een regelmatig bezoek?

We kunnen veel redenen opsommen waarom het belangrijk is om regelmatig je gebit te laten controleren en ook grondig te laten reinigen. Lees bijv. dit artikel: 6 bijzondere feiten over uw mondgezondheid. Hieronder zullen wij ons echter beperken tot de 4 meest belangrijke redenen waarom regelmatige tandartsbezoeken worden aanbevolen:

Reden 1: Opéénhoping van tandplak en tandsteen voorkomen

Je tanden ijverig 2x per dag poetsen en 1x per dag flossen is één van de beste manieren om je gebit en tandvlees gezond te houden. Tandenpoetsen en flossen zijn 2 van de 5 basismethoden voor een gezond gebit en die we in onze gids “Mondzorgwijzer Gebitsverzorging” hebben beschreven (we hebben ook een lijst met “geheime” tandheelkundige tips samengesteld die verder gaan dan de basismethoden voor sterke tanden en tandvlees). Bepaalde delen van de mond kunnen echter gewoon niet goed gereinigd worden met poetsen en flossen alleen. Tandplak en tandsteen hopen zich in de loop der tijd op in deze gebieden. En om 6 maanden moeten deze worden verwijderd voor een goede mondgezondheid. Als ze niet worden verwijderd, kunnen ze leiden tot gaatjes, tandbederf en tandvleesontsteking en dat is niet iets om naar uit te kijken.

Reden 2: Mogelijk schadelijke gebitsproblemen op tijd ontdekken

Door regelmatige tandartscontroles kan je mondzorgverlener potentiële problemen in een vroeg stadium opsporen. Zo kan hij of zij manieren kan vinden om ernstige gezondheidsproblemen op de lange termijn te voorkomen. Hij of zij kan röntgenfoto’s van je gebit en je tandvlees maken om problemen te ontdekken die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Ook kan de tandarts een grondig mondonderzoek uitvoeren zodat bijvoorbeeld mondkanker wordt opgemerkt in een vroeg stadium. Als mondkanker vroegtijdig wordt vastgesteld kan de tandarts snel de juiste behandelingsmaatregelen nemen om de kans op volledig herstel te vergroten. Helaas gaan veel mensen met mondkanker vaak veel te laat naar de arts.

Reden 3: Geld, veel geld besparen!

Het vroegtijdig opsporen en behandelen van tandheelkundige problemen kan je op de lange termijn heel veel geld besparen. Regelmatige tandartsbezoeken kunnen helpen om mogelijke gebitsproblemen vroegtijdig op te sporen, zodat er geen dure behandelingen nodig zijn. Tandartscontroles en grondige gebitsreinigingen verkleinen ook de kans op tandbederf en tandvleesontsteking. Vullingen en sealants zijn bovendien veel goedkoper dan wortelkanaalbehandelingen en tandextracties.

Tandartskosten

Om je een idee te geven wat je kan besparen, of liever gezegd, waarom je onnodige hoge kosten moet voorkomen, volgt hieronder een paar voorbeelden van tandartskosten;

 • (Geen gebitsprobleem) Periodieke controle en grondige gebitsreiniging elke 6 maanden (preventief);
  • Kosten: tussen de 70,00€ en de 125€
  • Vergoeding van zorgverzekeraar? Ja, tot wel 100% (Als je een aanvullende tandartsverzekering hebt)
 • (Gebitsprobleem) – Wortelkanaalbehandeling nodig (al dan niet met spoed), omdat je misschien te lang hebt gewacht om naar de tandarts te gaan;
  • Kosten: tussen de 300,00€ en de 1200€ ! 
  • Vergoeding van zorgverzekeraar? Tot 18 jaar 100% vanuit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar moet je een aanvullende tandartsverzekering hebben. Ook al heb je die, vaak wordt het nooit 100% vergoed. Of je moet een hele dure verzekering hebben.
 • (Gebitsprobleem) – Vanwege vergevorderde ontstekingen is je tand of kies verwijderd en je wilt je missende tand of kies vervangen door een tandimplantaat (kunstwortel) + kroon op implantaat;
  • Kosten: tussen de 1600,00€ en de 3200€ per tand of kies !! De kosten zijn ook afhankelijk of het een missende (voor)tand of een missende kies is, materiaalkeuze voor de kroon (metaal-keramisch, porselein, zirkonium).
  • Vergoeding van zorgverzekeraar? Tot 18 jaar 100% vanuit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar moet je een aanvullende tandartsverzekering hebben. Ook al heb je die, vaak wordt het nooit 100% vergoed. Of je moet een hele dure verzekering hebben. Dus betaal je veel uit eigen zak.

Zoals je kunt zien, zijn de kosten van bepaalde behandelingen niet gering. De vergoedingen zijn ook niet hoog.  Zulke behandelingen kan je dus zoveel mogelijk voorkomen als je regelmatig ( 2 x per jaar) een tandartscontrole en een grondige gebitsreiniging laat uitvoeren. Uiteraard is je eigen mondhygiëne ook erg belangrijk ( minimaal 2 x per dag goed poetsen en 1 x per dag flossen).

Reden 4: Een gezonde, mooie glimlach (be)houden

Een gezonde glimlach geeft een ongelooflijke boost aan iemands zelfvertrouwen. Dit kan je nooit bereiken door je gebit en je gebitsverzorging te verwaarlozen.  Volgens een onderzoek van de American Academy of Cosmetic Dentistry vindt een groot aantal mensen (96% van alle ondervraagde volwassenen) dat een aantrekkelijke glimlach een persoon knapper maakt, zelfs intelligenter doet overkomen. Regelmatige bezoeken en controles garanderen je verschillende gebitdsbehandelingen en procedures om je tanden te reinigen, witter, gaver en rechter te maken, zodat je verzekerd bent van een glimlach die tot de beste van je omgeving behoort.

Uitzonderingen op de regels

Al met al kan het belang van een regelmatig bezoek aan een professionele tandarts niet worden onderschat. De norm is dat je twee keer per jaar naar de tandarts gaat, maar afhankelijk van de gezondheidstoestand van je gebit zal de mondzorgverlener je adviseren of je vaker moet terugkomen voor de beste resultaten.

We begrijpen dat er altijd uitzonderingen op de regels zijn. Dat wil zeggen dat er helaas ook mensen zijn die, ondanks dat ze er alles aan doen om hun gebit gezond te houden, toch veel gebitsproblemen hebben. Slecht gebit kan bijvoorbeeld genetisch bepaald zijn; je tanden brokkelen af en je kunt er niks tegen doen. Of je moet plots aan zware medicatie waardoor je gebit in korte tijd wordt aangetast en problemen veroorzaakt. Toch is en blijft het belangrijk om regelmatig naar de tandarts of naar de mondhygiëniste te gaan.

Afspraak voor een controle maken?

Ben je overtuigd van het nut van de halfjaarlijkse controles? En ben je al een tijdje niet geweest? Ga dan naar je tandarts of naar je mondhygiëniste. Heb je geen vaste mondzorgverlener en ben je woonachtig in Amsterdam of Utrecht? Dan kan je bij Dental365 ook een afspraak maken voor deze controles en meer..

Bezoek hiervoor onze pagina:  Mondhygiënist / Tandarts Amsterdam, Utrecht – Direct Afspraak

Share:
Leave comment

Spoed Tandarts? Bel Nu!