Cariës gaatjes

Cariës (gaatjes)

Cariës (gaatjes) is een infectie in de mond die vrij veel voorkomt. We spreken hier ook over tandbederf. In geval van tandbederf betekent dit dat uw tandglazuur is aangetast. Dit kan komen door nalatigheid in gebitsverzorging door het niet genoeg poetsen van tanden of een ongezond voedingspatroon. Het eten van veel suiker en niet poetsen van tanden is een perfect recept voor cariës (gaatjes).

Als het tandenpoetsen wordt overgeslagen voor een dag of twee vormt er zich een ruwe laag tandplak op de tanden. Deze tandplak wordt veroorzaakt doordat bepaalde bacteriën in combinatie met de zuren die in mond aanwezig zijn. Deze laag begint langzaam uw tandglazuur aan te tasten en zo vormt er een gaatje in het tandglazuur. Als de bacteriën vervolgens doordringen tot in het tandbeen spreken we over een echt gaatje wat kan leiden tot een ontsteking of infectie. Als de tand en de wortel echt goed gaan ontsteken kan dit in sommige gevallen zelfs lijden tot het verlies van uw tanden!

Cariës (gaatjes) behandelen

Om cariës (gaatjes) te behandelen is het belangrijk om eerst te onderzoeken wat de staat is van de tand en de mogelijke infectie. In de eerste fase van tandbederf kan een goede reiniging of het plaatsen van een vulling al voldoende zijn. Bij een verder gevorderd stadium zal er een wortelkanaalbehandeling moeten gebeuren.

In het ergste geval, en als de bacteriën te diep zijn doorgedrongen is de spoed tandarts helaas genoodzaakt om de tand of kies te trekken. In dit geval kan er een implantaat gezet worden of de getrokken tand of kies te vervangen. Deze optie brengt uiteraard kosten met zich mee. Ons is dan ook om naast een goede gebitsverzorging ook regelmatig naar de tandarts of mondhygiënst te gaan voor preventieve tandzorg.

Het is dus erg belangrijk om er vroeg bij te zijn. Het te lang rondlopen met caries (gaatjes) kan grote gevolgen hebben. Als u last heeft, breng dan een bezoek aan uw eigen tandarts. Heeft u geen vaste tandarts, dan kunt u altijd terecht bij Dental365.

Hoe ontstaat Cariës - video

Stel een vraag

Is uw vraag over cariës niet voldoende beantwoord? Bel ons tussen 08:00 - 23:00 uur via 085 105 0750 of stel uw vraag hieronder. Met alle plezier beantwoorden wij uw vragen.

Spoed Tandarts? Bel Nu!