Nieuwe directie Dental 365 wil uitbreiden naar 40 vestigingen

Directie-Dental-365-Harriet-Schapers-Nienke-Bons

Nieuwe directie Dental 365 wil uitbreiden naar veertig vestigingen

Sinds 15 september jl. heeft de grootste aanbieder van spoedtandheelkunde in Nederland een nieuwe directie. Clinias Dental Group (CDG) heeft Dental 365 overgenomen en stelde met het oog op optimalisatie en uitbreiding twee nieuwe directeuren aan. Harriët Schapers is gestart als algemeen directeur en Nienke Bons is de nieuwe operationeel directeur.

Wat zijn hun dromen voor Dental 365?

Allereerst gefeliciteerd met jullie aanstelling. Hoe zijn jullie op deze positie terechtgekomen?

Schapers: “Ik heb ruime ervaring in managementfuncties binnen de tandheelkunde, zowel in de praktijk als in de commercie. Die ervaring met de markt is belangrijk, net zoals tandheelkundige kennis, want dan kun je als aanspreekpunt fungeren voor alle tandheelkundige disciplines. Dat was de reden voor CDG om mij te benaderen voor de functie van directeur. Nienke en ik zijn tegelijk begonnen en het is heel leuk om dit avontuur samen aan te gaan.”

Bons: “We kennen elkaar al vanuit onze tijd bij DentConnect respectievelijk DentMerk. Met twintig jaar ervaring in de tandheelkunde ben ik actief geweest in diverse functies, van preventieassistent tot operationeel manager. Altijd bij grotere tandheelkundige ketens in de reguliere tandheelkunde, dus voor mij is de spoed een heel mooie uitdaging!”

Hoe verloopt het proces van spoeddienst opstarten tot een spoedafspraak?

Schapers: “We werken met waarneemkringen, die met ons een contract kunnen afsluiten. De leden van zo’n kring doen de spoeddienst normaliter voor elkaar en besluiten dan om die gezamenlijk aan ons over te dragen.”

Bons: “Als iemand bijvoorbeeld een hockeybal tegen zijn tanden heeft gehad, wordt ons callcenter gebeld, waar medewerkers werken met een tandheelkundige achtergrond en medewerkers die wij zelf opleiden. De medewerker luistert zorgvuldig naar de klacht. Als het om een trauma gaat, plant hij of zij direct een afspraak in bij de vestiging in de buurt. De vestiging wordt op de hoogte gebracht dat er een trauma aankomt en zorgt dat de patiënt binnen dertig minuten gezien kan worden.”

Wat zouden jullie de komende jaren willen bereiken met Dental 365?

Schapers: “We willen de juiste mensen vinden voor onze praktijken. Verder willen we zorgen dat alle processen goed lopen, zodat bijvoorbeeld de keten van bellen tot inplannen efficiënt verloopt. We gaan het zo organiseren dat we een landelijke dekking kunnen bieden en de kwaliteit van behandelingen goed kunnen waarborgen.”

Bons: “We willen inderdaad eerst een degelijke kwalitatieve basis neerzetten om van daaruit verder te groeien. Op dit moment hebben we negen vestigingen en we willen uitbreiden naar een landelijk dekkende organisatie, waarvoor we willen groeien naar veertig vestigingen. We verwachten dat dit in drie tot vijf jaar lukt.”

Dat zijn mooie ambities. Is spoedtandheelkunde steeds meer in opkomst in Nederland?

Schapers: “Spoedtandheelkunde is heel actueel, want steeds meer praktijken willen af van hun spoeddienst. Het tandheelkundelandschap is veranderd: veel tandartsen werken parttime en er zijn veel buitenlandse tandartsen. Praktijken vinden hun spoeddiensten vaak te belastend. Zes jaar geleden is daarom Dental 365 ontstaan. Reguliere praktijken kunnen hun spoeddienst aan ons overdragen. We zijn inmiddels de grootste aanbieder op dit terrein.”

Wat is jullie belangrijkste uitdaging de komende tijd?

Bons: “Er wordt nu nog wel eens onderling gerouleerd, maar het zou heel mooi zijn als we naar vaste teams kunnen om nog beter de kwaliteit te waarborgen.”

Schapers: “Per vestiging willen we een optimaal team inrichten van vaste tandartsen en assistenten. Voor een vestiging in een grote stad als Rotterdam is dit bijvoorbeeld een heel ander verhaal dan voor een vestiging in Ede. Het doel is uiteindelijk dat de verwijzende tandarts met een gerust gevoel naar ons kan verwijzen.”

Is het moeilijk om daarvoor tandartsen te vinden?

Schapers: “Ja, net als elke praktijk in Nederland ervaren wij ook het probleem van het tandartsentekort, maar wel in mindere mate dan een reguliere tandartsenpraktijk. Het kan voor tandartsen een mooie uitdaging zijn om in de spoed te werken en er zijn zeker tandartsen te vinden die de spoedtandheelkunde als verrijking zien van hun eigen praktijk.”

Bons: “Er is een gebrek aan goede tandartsen en tandartsassistenten, maar er is een groep die het heel interessant vindt om ook buiten reguliere werktijden te werken. We werken in veel vestigingen van 17.00 uur tot 21.00 uur en krijgen aanvragen van tandartsen die overdag werken en daarna bij ons doorgaan voor een lange dag. Hierdoor hebben wij minder moeite om tandheelkundig personeel te vinden.”

Hoe gaan jullie je als werkgever onderscheiden?

Schapers: “Daarvoor gaan we de randvoorwaarden goed regelen. We zijn bijvoorbeeld een opleidingstraject aan het samenstellen met de specifieke behandelingen die je vaak bij spoed tegenkomt. Daarnaast richten we een adviesraad in van tandartsen die ons adviseren, maar die ook bereikbaar zijn voor alle tandartsen in de organisatie. Zo zorgen we voor interactie tussen vakgenoten en kunnen jonge tandartsen bij ervaren mensen terecht.”

Wat is de belangrijkste kracht van Dental365?

Bons: “De mensen die er met z’n allen voor gaan. Ze doen het allemaal samen. In Breda is er bijvoorbeeld alleen ’s avonds een shift. Als een tandarts zich aan het eind van de middag ziek meldt, is er altijd een tandarts die inspringt. Dat is deel van de cultuur die er heerst, want we zijn 24 uur per dag bereikbaar en open.”

Schapers: “We kunnen niet zeggen dat we er niet zijn. Alle stukjes zijn daarvoor even belangrijk: van callcenter tot afspraak. Dus de mensen moeten op elkaar ingespeeld zijn en dat is onze belangrijkste kracht. Voor patiënten is dit waardevol, want die komen niet met iets leuks bij de spoed. Het is dan fijn als medewerkers ze goed kunnen ontvangen en geruststellen.”

Zijn er dingen die wel eens fout gaan?

Bons: “Het kan moeilijk zijn om tijdens de triage aan de telefoon te bepalen of iets een trauma is, waardoor mensen met kiespijn op een spoedafspraak komen die best nog een dagje hadden kunnen wachten. Dat wordt dan besproken met de tandarts en daarvan kan iedereen leren.”

Tot slot: twee vrouwen aan het roer, wat gaat dat voor moois brengen?

Bons: “Het heeft wel wat om een vrouwenduo te zijn, helemaal omdat er hiervoor twee mannelijke directeuren waren.”

Schapers: “We hebben veel te brengen, maar het gaat om onze capaciteiten en niet om man of vrouw. We staan met de poten in de modder en horen dat iedereen verrast is dat we praten met de werkvloer. We zijn een goed duo!”

Bron: Hedwig Fossen – Redactie Dental Tribune

Share:
Leave comment