Tandabces – alles wat u moet weten

Genees tandabces en behoud de tand. Oorzaken – Symptomen – Behandeling

Wat is een Tandabces?

Talloze Nederlanders hebben jaarlijks te maken met een tandabces, een ontsteking in de mond. Een abces kan zich in de ruimte tussen het tandvlees en een tand of kies vormen, maar het komt ook voor dat het zich voordoet bij de wortel van een tand of kies.

wat is tandabces en wat te doenEr bestaan leukere dingen in het leven dan het hebben van een tandabces. Dit kan behoorlijk veel pijn veroorzaken en kan ook tot ernstige consequenties leiden als u te lang wacht met de behandeling ervan of het op zijn beloop laat. Iedere tandarts zal u vertellen dat de staat van uw mondgezondheid van invloed is op uw lichamelijke gesteldheid.

Wanneer u te maken heeft of krijgt met een spoedeisend probleem aan uw gebit, of het nu om een tandabces of een andere dringende aangelegenheid betreft, kunt u altijd bellen met de Spoed Tandarts van Dental365 om onmiddellijk hulp te krijgen. Bij Dental365 staat een professioneel en ervaren team voor u klaar die spoedeisende vakkundige diensten biedt.

Een tandwortelabces vormt zich op het moment dat een tand of kies vol met pus (etter) komt te zitten. Hierdoor heeft de pus geen mogelijkheid om afgevoerd te worden. In het kort zou je kunnen zeggen dat een abces zich kan vormen, wanneer de tandzenuw aan het afsterven is of reeds dood is.

Een paradontaal abces (tandvleesabces) is het andere soort abces dat zich kan voordoen. Mensen die lijden aan paradontose (tandvleesaandoening in een vergevorderd stadium) lopen een groot risico op het ontwikkelen van een tandvleesabces.

Wat zijn de symptomen en signalen van tandabces?

Het is uitermate belangrijk om te weten wat de symptomen zijn, maar ook hoe u een tandabces kunt herkennen. Door een abces in een vroeg stadium te laten behandelen zorgt u er in ieder geval voor dat de schade aan het gebit beperkt blijft.

Hieronder leest u wat de symptomen van een tandabces zijn

Het is niet verstandig om met de klachten te blijven rondlopen en daarom is het raadzaam om zo snel mogelijk er een tandarts naar te laten kijken:

 • Scherp, stekende, kloppende en/of een zeurende pijn die blijft aanhouden
 • Ernstige kies- of tandpijn op een andere plek in uw mond
 • Plotseling opkomende koorts of abnormaal hoge lichaamstemperatuur
 • Een vieze smaak in uw mond
 • Slechte adem
 • Opgezette lymfeklieren in uw hals
 • Tand of kies is extra gevoelig bij warme of koude dranken/etenswaren of bij luchtstromen
 • Gezwollen en rood tandvlees
 • Zwelling van de boven- of onderkaak
 • Een open wond waar vocht uitkomt op het tandvlees
 • Pijn bij het praten, kauwen of wanneer u uw kaken of mond beweegt
 • Acute pijn of een pijngevoel in het bot rond een specifieke tand of kies
 • Een gevoel van algehele malaise
 • Continu het vervelende gevoel hebben dat er iets mis is met het gebit

Mocht u momenteel een of meerdere bovengenoemde symptomen bij een tandabces ondervinden, neem in ieder geval zo spoedig mogelijk contact op met uw tandarts of met Dental365. Het maakt overigens niet uit of u zich maar in enkele of meerdere van de hierboven genoemde klachten kunt herkennen.

Wanneer moet ik naar de spoed tandarts?

Als uw klachten worden veroorzaakt worden door een tandabces, maar u niet onmiddellijk terecht kunt bij uw eigen tandarts of binnen een paar dagen een afspraak kunt maken, dan zult u zich toch moeten wenden tot de Spoed Tandarts.

Zoals eerder gesteld is het hebben van een abces aan een tand of kies een ernstige zaak, omdat het niet alleen van invloed is op uw lichamelijke gezondheid, maar het kan zelfs schadelijk zijn als u deze niet laat behandelen. Bij Dental365 kunt u voor alle spoedeisende tandheelkundige behandelingen terecht o.a. ook met een tandabces.

Meest voorkomende oorzaken van tandabces

Er bestaan diverse oorzaken die op korte of lange termijn leiden tot de vorming van een tandabces. Het is moeilijk te zeggen hoe het verloop van abces is, of het snel of langzaam groeit, omdat het afhankelijk is van de toegebrachte schade.

De hoofdoorzaak

Een abces aan een tand of kies is vaak het gevolg van tandbederf dat al langere tijd heeft plaatsgevonden en daardoor in een vergevorderd stadium verkeert. Een beschadigde tand of kies met een scheurtje erin of waarvan een stukje is afgebroken, kan ook de oorzaak zijn van dit mondprobleem. Het komt er eigenlijk op neer dat zodra een tand of kies beschadigd raakt en u ermee blijft rondlopen zonder het te laten behandelen, dit vroeg of laat tot een abces kan leiden.

Problemen met het tandvlees zoals gingivitis (tandvleesontsteking) en paradontose (tandvleesontsteking in een vergevorderd stadium) behoren ook tot een van de hoofdoorzaken die tot een abces kunnen leiden. Wanneer genoemde tandvleesaandoeningen niet worden behandeld  dan is de eerstvolgende fase: een ontsteking.

Het Ontstekingsverloop

Zodra eenmaal de basis is gelegd, krijgt een ontsteking alle kans om zich te ontwikkelen. Om een voorbeeld te geven, wanneer een tand is afgebroken, ontstaan er openingen om de tand heen en in het tandglazuur. Bacteriën krijgen nu alle kans om binnen te dringen en banen zich een weg via het glazuur, tandbeen naar de pulpa (zachte tandweefsel met bloedvaten en zenuwen) waar de ontsteking wordt gevormd.

Als de ontsteking geen halt wordt toegeroepen, kan het zich verder uitbreiden naar de wortels van de tand of kies en zelfs naar het kaakbot die de aangetaste tand of kies steunt. Maar daar stopt het niet! De ontsteking breidt zich verder uit en kan een ware ravage in de hele kaak en gebit aanrichten.

Wat te doen bij een ontstoken tand of kies?

Stel dat uw tand of kies zodanig is afgebroken dat het pulpa hierbij bloot komen te liggen en u om een of andere reden niet snel naar een tandarts kunt of niet bij de Spoed Tandarts terecht kunt, dan bestaat er een handig hulpmiddel dat u kunt toepassen om uw tand of kies te beschermen, totdat het behandeld kan worden.

U kunt bij de apotheek of online eerste hulp kits voor het tijdelijk vullen van tanden en kiezen verkrijgen. Hiermee kunt u het ontstane gaatje voor een korte periode sealen, zodat de schade beperkt blijft. Dit kunt u ook toepassen wanneer er een scheurtje in een tand of kies is ontstaan, waardoor bacteriën naar binnen kunnen glippen en hun schadelijke werk kunnen beginnen.

Hoe voelt een tandabces?

Het hebben van een tandabces gaat niet altijd gepaard met alle bovengenoemde symptomen. Niet iedere abces is hetzelfde en de klachten kunnen naar gelang variëren.

Maar een abces aan een tand of kies zorgt altijd voor een zwelling en ondraaglijke pijn. Totdat u uw tandarts ernaar kunt laten kijken, bent u op uzelf aangewezen om de symptomen en pijn te verlichten.

Tips & Huismiddeltjes die Verlichting Brengen bij een Tandabces

Het is meer dan raadzaam om ijskoude of zeer warme dranken of etenswaren te vermijden, omdat waarschijnlijk de ontsteking al het tandbeen heeft bereikt. Het drinken of eten van koude dranken, ijs, thee, koffie, hete soep enz. veroorzaakt door het grote temperatuurverschil enorme pijnscheuten. Dit geldt ook voor zuur- of suikerhoudende dranken en etenswaren.

 • Spoel uw mond met zoutoplossing

Spoel uw mond drie keer per dag met warm water waarin een ½ theelepel zout is opgelost. Hiermee desinfecteert u het ontstoken gebied en verzacht tevens de pijn. Een handig weetje zout water is een prima antiseptisch huismiddel dat bij iedere bacteriële mondinfectie gebruikt kan worden.

 • Ibuprofen, paracetamol of andere pijnstillers

Ibuprofen, paracetamol of andere pijnstillers zijn uw ‘beste’ wapens in de strijd tegen de pijn veroorzaakt door een tandabces. Omdat een abces over het algemeen gepaard gaat met zwellings- en ontstekingsverschijnselen vraag de de apotheker naar een pijnstiller die niet alleen de pijn verzacht maar ook ontstekingsremmend werkt.

 • Knoflook als natuurlijke bestrijder

Knoflook is natuurlijke bestrijder van bacteriën, de kracht zit voornamelijk in het sap van de rauwe teentjes knoflook. Pers een of twee teentjes uit en breng met uw vinger het vrijgekomen sap op het ontstoken gebied aan. Trouwens kruidnagelolie is een ander natuurlijk middel dat hier ook goed van pas komt.

 • Kruidenthee

Kruidenthee helpt ook goed om de pijn te verzachten. Stop het theezakje even in een kopje water, verwijder het en leg het voorzichtig op of tegen de ontstoken plek aan.

 • Voorzichtig flossen

Wat u ook kunt doen, tenminste als de pijn en zwelling niet zodanig ernstig is, is heel rustig en zachtjes de tanden of kiezen in het ontstoken gebied flossen. Dit mag misschien wel riskant en pijnlijk lijken, maar dit valt reuze mee, want het is een probaat hulpmiddel. Het verwijderen van plaque en etensresten zorgt ervoor dat het gebied niet geïrriteerd raakt en de ontsteking zich niet verder kan uitbreiden.

Het niet behandelen van tandabces

Als er geen aandacht aan een tandabces wordt geschonken of anders gezegd niet wordt behandeld dan kan dit voor veel problemen zorgen, omdat de ontsteking blijft voortwoekeren en uitbreiden waardoor grote schade aan de kaak en gebit wordt veroorzaakt. Vooral de omliggende tanden of kiezen en kaakbot raken hierdoor aangetast.

De Gevaren van het Niet Laten Behandelen van een Abces in de Mond

Zoals bij iedere ontsteking, ongeacht het type, zorgt het niet behandelen ervan voor meer problemen. Als gevolg hiervan ontstaat er vaak een holle tunnel in het weefsel of in het bot, om ervoor te zorgen dat de pus (etter) toch een uitweg naar buiten krijgt, ook wel ‘sinuskanaal’ of  fistel genoemd, die u misschien kunt voelen of in uw mond kunt zien zitten.

Zelfs als u een dergelijke tunnel niet ziet, merkt u het toch op door de vieze smaak die u in uw mond krijgt, veroorzaakt door het afvloeien van de pus. Het lijkt een beetje op een ontstoken puistje. Hoewel het wegvloeien van de pus een goed teken is, dient u niet te vergeten dat de ontsteking er nog steeds zit.

Als de ontsteking niet wordt behandeld kunnen zich ook cystes (bultjes gevuld met vloeistof) in het kaakbot vormen. Stel, dat tijdens de behandeling blijkt dat de tand of kies niet gered kan worden en getrokken moet worden dan kan de tand of kies met de gevormde cyste naar buiten komen.

Potentiële Lichamelijke Schade bij Tandabces

Zoals eerder beschreven is een tandabces een van de belangrijkste voorbeelden van hoe de staat van het gebit van invloed kan zijn op de rest van het lichaam. De ontsteking ontstaat in een gebied dat zich uitstekend leent voor verdere verspreiding ervan.

Hieronder hebben we de belangrijkste lichamelijke problemen bij elkaar gezet, waarmee u te maken kunt krijgen als u niet onmiddellijk stappen onderneemt om een tandabces te laten behandelen:

 • Breidt zich uit via de bloedbaan tot aan de hersenen, waar het een abces in de hersenen kan vormen, met het risico dat de patiënt in coma kan raken
 • Breidt zich uit naar de sinussen (bijholten) en veroorzaakt daar een ontsteking
 • Veroorzaakt de hartaandoening bacteriële endocarditis doordat het zich zich naar het hart heeft verspreidt
 • Veroorzaakt Ludwig’s angina door een zwelling aan het hele gezicht waarbij een ernstige luchtwegobstructie ontstaat
 • Bemoeilijkt de ademhaling wanneer de ontsteking zich naar de keel en hals uitbreidt
 • Veroorzaakt ontstekingen in het lichaam die kunnen bijdragen aan een beroerte en hart- en vaatziekte
 • Veroorzaakt de ziekte gastro-oesofagale reflux (GERD) door het verlies van tand(en) of kie(s)zen als gevolg van de ontsteking met de hierbij gepaard gaande problemen met het kauwen en spijsvertering
 • Draagt bij aan complicaties bij suikerpatiënten door het immuunsysteem en de controle van het lichaam over bloedsuikers te verzwakken, waardoor hoge glucosewaarden worden veroorzaakt
 • Draagt bij aan hart- en vaataadoningen en hoge bloeddruk door het veroorzaken van ontstekingen als de infectie zich door de bloedbaan uitbreidt
 • Beïnvloedt de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder, waardoor een laag geboortegewicht wordt verkregen of een vroeggeboorte wordt veroorzaakt, wanneer de moeder te kampen heeft met de infectie

Jammer genoeg zijn bovengenoemde voorbeelden slechts een greep van voorbeelden die een mond- of kaakontsteking in het lichaam kan veroorzaken ingeval het niet op de hele korte termijn wordt behandeld.

Wat u kunt verwachten van de behandeling

Uw tandarts voert een gebitscontrole uit en bekijkt het ontstoken gebied om de ernst ervan te bepalen. Vervolgens kan hij een röntgenfoto maken om te zien of er nog kleinere abcessen in de ontstoken tand of kies aanwezig zijn.

Nadat duidelijk is in welk stadium de ontsteking zich bevindt, maakt de tandarts een een snede of een gaatje in het abces om de druk te verlichten en de pus te laten afvloeien. Het kan zijn dat u antibiotica voorgeschreven krijgt om de infectie te bestrijden.

De tandarts kan vervolgens een wortelkanaalbehandeling uitvoeren aan de tand of kies die de oorzaak van de infectie was. Of hij kan tandvlees grondig schoonmaken, of zelfs de specifieke tand of kies trekken.

Als de ontstoken tand of kies echt niet meer te redden valt, doordat het dood is of ernstig is aangetast door tandbederf, dan heeft de tandarts geen andere keus dan het te verwijderen. Op deze wijze bent u zeker van dat er geen nieuwe abcesvorming plaats kan vinden.

Het vinden van een tandarts

Het vinden van een tandarts bij u in de buurt is niet altijd een simpele opgave voor het laten uitvoeren van eenvoudige of spoed behandeling. U weet misschien niet welke praktijk u moet bellen of waar u moet beginnen met zoeken.

Het wordt een stukje gecompliceerder als u rondloopt met een tandabces of met ander tandheelkundig probleem dat dringend aandacht vereist en ook geen vaste tandarts heeft of niet weet waar u een Spoed Tandarts kunt vinden. Dit kan de situatie binnen de kortste keren verergeren.

Het Vinden van een Tandarts in uw Woonomgeving

Met de huidige technologie is het vinden van een tandarts in uw woonomgeving eenvoudiger dan ooit. Er bestaan online lijsten van tandartsen en specialisten die hun praktijk bij u in de buurt hebben.

Het Vinden van een Spoed Tandarts in uw Woonomgeving

Het vinden van een Spoed Tandarts die bij u in de buurt zijn praktijk heeft, kan enigszins moeilijk zijn. Maar wat u als eerste kunt doen is bellen met Dental365 om in ieder geval onmiddellijk geholpen te worden en zij kunnen u ook eventueel door verwijzen, zodat u niet verder hoeft te zoeken.

 

FAQ – Tandabces

Mocht uw vraag er niet tussen staan in onze FAQ-sectie, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen, want we zijn maar al te graag bereid om u verder te helpen!

Wat is een tandabces?

Een tandabces is een tand of kies waarin een holte zit die gevuld is met pus (etter). Deze tand of kies is beschadigd, doordat het is afgebroken, gebarsten, aan het afsterven is of  al dood is enz. De holte met pus kan zich in het weefsel van of rondom de tand of kies bevinden, maar kan ook het gevolg zijn van gingivitis (tandvleesontsteking) of paradontose (vergevorderd stadium van een tandvleesontsteking) Dit leidt ook tot beschadiging van het omliggende weefsel en bot waardoor een abces kan ontstaan.

Wat zijn de symptomen van een tandabces?

De kenmerkende symptomen bij een tandabces zijn over het algemeen, zwelling, pijn, roodheid van het tandvlees, een vieze smaak in de mond en soms koorts of vergelijkbare klachten zoals die bij griep.

Waar bestaat de behandeling van een tandabces uit?

De tandarts zal eerst een snede of een gaatje maken om het pus te laten afvloeien en de druk te verlichten. Soms antibiotica voorschrijven en eventueel de ontstoken of dode tand trekken afhankelijk van de ernst van de ontsteking en in welk stadium de infectie zich bevindt.  

Waarom wordt er soms antibiotica voorgeschreven bij de behandeling van een tandabces?

Een abces is een vorm van een bacteriële ontsteking. Antibiotica worden gebruikt om bacteriële infecties te bestrijden. Maar het is afhankelijk van de ernst van de infectie of er een antibioticum wordt voorgeschreven

Is het mogelijk om een kies of tand met een abces te behouden?

Het is inderdaad soms mogelijk een ontstoken tand of kies te redden. Als de ontsteking de pulpa van de tand of kies nog niet heeft bereikt dan zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren om de pulpa te verwijderen. Maar als de tand of kies zodanig door de ontsteking is aangetast dan bestaat er geen andere optie dan de tand of kies te trekken.

Is het normaal dat het gebied zelfs na het afvloeien van de pus nog opgezet is?

Dit is een normaal verschijnsel zelfs nadat er een sneetje is gemaakt om de pus te laten afvloeien. Maar het is toch verstandig om dit aan uw tandarts of zelfs uw huisarts door te geven om er zeker van te zijn dat er niets mis is. Er zou misschien nog een onderliggende oorzaak voor kunnen zijn of er is een probleem ontstaan na het afvloeien van de pus waarnaar gekeken moet worden.

Weten wat een Tandabces Inhoudt en Hoe u Ermee Kunt Omgaan

Het hebben van een abces aan een tand of kies of in het tandvlees is geen eenvoudig tandheelkundig probleem, dat één, twee, drie opgelost kan worden. Het is ook geen aandoening waar u te lang mee rond kunt blijven lopen. De info die u heeft gelezen over wat nu precies een tandabces is, welke behandelopties er bestaan, zorgt ervoor dat u zich minder zorgen hoeft te maken. Zo weet u ook waarom het van essentieel belang is voor uw lichamelijke gezondheid om een dergelijk abces te laten behandelen. Ons advies is dan ook: Tandabces? Snel naar de tandarts!

Mocht u op dit moment last hebben van een tandabces of enig ander probleem aan uw gebit hebben, maar geen eigen tandarts hebben of niet precies weten hoe u het een en ander moet aanpakken, aarzel niet om Dental365 te bellen. We zorgen ervoor dat u onmiddellijk op een vakkundige wijze verder wordt geholpen!

Share:
Leave comment

Call Now ButtonSpoed Tandarts? Bel Nu!