Essix-beugel als tijdelijke oplossing voor missende tanden

Essix-Beugel Als Tijdelijke Oplossing Bij Missende Tanden of Kiezen?

essix retainer essix beugel bij missende tanden orthodontie dental365Misschien lees je voor het eerst over een Essix-beugel of (ook wel Essix Retainer genoemd) als een tijdelijke oplossing voor missende tanden of kiezen. Normaal wordt deze beugel toegepast binnen de orthodontie. In veel gevallen wordt deze beugel aangemeten na een reguliere beugelbehandeling. De Essix Retainer zorgt ervoor dat de tanden en kiezen in stand worden gehouden.

Essix-Beugel Bij Missende Tanden?

Onze spoed tandartsen zullen met jou over deze optie praten als blijkt dat je tand of kies niet meer te redden is en extractie (verwijderen) nog de enige optie is. Dan is het ook heel normaal dat je je waarschijnlijk zorgen maakt over de gevolgen voor je mondgezondheid. Een missende tand of kies kan in de toekomst voor problemen zorgen. Het verlies van tanden heeft namelijk niet alleen gevolgen voor je lach, maar ook voor je gebit en je uiterlijk.

Het verschuiven van de tanden

tanden verschuiven na extractie - essix beugel of retainer als tijdelijke oplossing

Als je één of meerdere ontbrekende tanden niet vervangt, kunnen jouw andere tanden verschuiven om de ruimte in je mond op te vullen. Er zijn goede en permanente oplossingen om je missende tand of kies te vervangen. Twee hele goede behandelopties zijn:

- Een tandimplantaat of
- Een brug van kronen

Deze bovenstaande oplossingen kunnen niet meteen worden toegepast. Afhankelijk van de gekozen oplossing moet je doorgaans denken aan een behandeltermijn van 2 tot wel 6-8 maanden voordat je klaar bent. In de tussentijd mis je wel een tand of een kies.

Wat kan er in de tussentijd worden gedaan om die ruimte op te vullen?

Als je je missende tand of kies op termijn wilt vervangen en nog niet weet welke oplossing voor jou het beste is, dan kan je kiezen voor een goede tijdelijke oplossing: Essix-beugels.

Wat zijn Essix-Beugels?

essix retainer essix beugel bij missende tanden dental365 300xEssix-beugels zijn doorzichtige, uitneembare beugels die over de boven- of ondertanden passen. Als er tanden ontbreken, kan er aan de binnenkant een tandkleurig vulmateriaal worden aangebracht. Dan lijkt het alsof de tanden er echt zijn. De kleur van het vulmateriaal kan zelfs zo worden gekozen dat het esthetisch gezien, geheel bij je aangrenzende tanden past.

Hoe worden de Essix-beugels gemaakt?

Essix-beugels zijn niet voor iedereen geschikt. Je dient enkele stabiele tanden in de mond te hebben ter ondersteuning. Overleg met je tandarts om te bepalen of een Essix-beugel geschikt is voor je.

Als de tandarts vaststelt dat je gebit er geschikt voor is, wordt een afdruk van jouw gebit genomen om de transparante, op maat gemaakte Essix-beugel te maken. De beugel wordt na een week tijdens je tweede afspraak uitgeprobeerd, gecontroleerd en zo nodig aangepast.

Waarom is zo'n beugel een oplossing voor de korte termijn?

Een Essix-beugel is een tijdelijk hulpmiddel totdat je een passende en een permanente oplossing krijgt. Deze beugels slijten na verloop van tijd door het gebruik.

Hoe Essix Beugel Schoonmaken?

Essix-beugel als tijdelijke oplossing voor missende tanden of kiezenIn de eerste plaats mogen Essix beugels niet gedragen worden tijdens het eten en/of drinken (behalve normaal water). Dranken met suiker (of zelfs met zuur, zoals light frisdranken) zullen zich rond de tanden verzamelen en kunnen leiden tot tandbederf of witte plekken (ontkalking) op de tanden!

Voordat  je de beugel in doet moet je ervoor zorgen dat de tanden en kiezen goed schoon zijn. De beugel kan je na het dragen poetsen met een zachte (tanden)borstel en het liefst met een klein beetje zeep. Daarna altijd met koud of lauwwarm water goed afspoelen! Nooit heet water gebruiken omdat de beugel kan vervormen en niet meer past. Gebruik ook nooit schurende middelen, zoals tandpasta, omdat dit krassen en dofheid veroorzaakt. We raden ook aan om beugels regelmatig te weken in Retainer Brite. Dit kun je online kopen.  Tot slot: bewaar je beugel ook altijd in het bakje dat is meegegeven.

Heb Je Een Missende Tand Of Kies? Of Wordt Binnenkort Je Tand Of Kies Verwijderd?

En wil je een tijdelijke oplossing om het gat te op te vullen met een Essix-beugel totdat je een definitieve oplossing hebt gevonden? Vraag dan meteen meer info aan via dit formulier. Onze medewerkers zullen je dan verder informeren. Ook over de definitieve oplossingen zoals tandimplantaten en brug van kronen.

Spoed Tandarts? Bel Nu!