Bij Welke 8 Tekenen Is Spoed Tandextractie Onvermijdelijk?

Bij Welke 8 Tekenen Is Spoed Tandextractie Onvermijdelijk

8 tekenen die erop wijzen dat met spoed tandextractie onvermijdelijk is geworden

Niemand zit te wachten op een spoed tandextractie. We willen allemaaal dat ons gebit een leven lang meegaat. Echter, sommige tandheelkundige spoedgevallen veroorzaken schade die niet meer te herstellen is. Het trekken van de tand of kies is dan in zulke gevallen de beste optie om de pijn onder controle te houden, het bloeden te stoppen en te voorkomen dat je mondgezondheid verslechtert.

Wat zijn naast pijn en bloeden nog meer tekenen die erop wijzen dat het hoogste tijd is om een spoedafspraak te maken bij je eigen tandarts of bij de spoed tandarts? Hieronder een korte lijst van symptomen en klachten die wijzen op de noodzaak van spoedeisende tandheelkundige zorg.

  1. Tandabces (pusvorming) kan leiden tot spoed tandextractie

Een bacteriële infectie leidt tot pusvorming in het tandvlees, aan het uiteinde van de tandwortel of in het bot dat de tand of kies vasthoudt. De aandoening staat bekend als een tandabces. Bij sommige patiënten kan dit leiden tot extreme pijn. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige mensen helemaal geen pijn kunnen ervaren. Als je dus merkt dat er pus uit de tand of het tandvlees lekt, kan je het beste een tandarts of een spoedtandarts bezoeken. Ee abcesinfectie lost namelijk niet vanzelf op. De infectie kan zich via het bloed ook naar andere delen van het lichaam verplaatsen. Daarom kan je tandarts een wortelkanaalbehandeling of het trekken van de geïnfecteerde tand of kies aanraden om tandabces te behandelen.

  1. Zwelling aan één kant van het gezicht

Zwellingen aan beide zijden van het gezicht kunnen het gevolg zijn van onderliggende tandheelkundige problemen. Veel voorkomende oorzaken van een dergelijke zwelling zijn tandabces, pericoronitis, speekselkliertumor, cellulitis of de bof. Patiënten moeten de aandoening niet negeren, zelfs niet als er geen pijn is. Je tandarts zal een controle uitvoeren en de oorzaak van de zwelling vaststellen.

Als de zwelling aan de basis van een tand begint, is het zeer waarschijnlijk te wijten aan een geïnfecteerde wortel. Als je tand of kies niet meer te redden is, kan de tandarts een onmiddellijke tandextractie aanbevelen om de verspreiding van de infectie tegen te gaan.

  1. Extreem losse tand of kies? Spoed tandextractie vaak onvermijdelijk

Naast sportblessures kan een losse tand ook het gevolg zijn van een plaatselijke infectie of een tandvleesontsteking. Daarom moet je losse tanden zeker niet negeren, ook al heb je geen pijn. Ga naar je eigen tandarts of naar de spoed tandarts voor een mondonderzoek en röntgenfoto’s. Laat de tandarts tekenen van zenuwbeschadiging of infectie controleren voordat de aandoening verergert.

Er kunnen meerdere behandelopties zijn. De juiste behandeling wordt gekozen afhankelijk van de ernst van de tandaandoening. Als de losse tand een infectie heeft in een vergevorderd stadium, kan de tandarts een noodextractie aanraden om nabijgelegen tanden of kiezen en zelfs je kaakbot te redden van verdere schade. Denk bijvoorbeeld aan kaakbotafbraak!

  1. Falen van het wortelkanaal

De kans op wortelkanaalfalen is volgens studies aanzienlijk kleiner. Maar ze komen wel voor.

Als de geopereerde tand enorm veel pijn heeft of gele pus afscheidt, is de kans op een wortelkanaalfalen groot. Patiënten kunnen ook zwelling van het tandvlees ervaren en een vreemde geur ruiken tijdens het poetsen of flossen.

Je tandarts of als je bent doorverwezen, de endodontoloog, zal digitale röntgenfoto’s maken en de aangetaste tand of kies onderzoeken. Behandelopties in dergelijke scenario’s zijn een wortelpuntoperatie (apexresectie), een ander wortelkanaal, of het trekken van de tanden of kiezen. Helaas is restauratie geen optie bij een ernstig geïnfecteerd wortelkanaal. Je kunt in een later stadium wel kiezen voor een tandheelkundig implantaat.

  1. Bloedingen met pijn in het tandvlees

Als je druppels bloed op de flosdraad of tandenborstel opmerkt, is de aanwezigheid van parodontitis zeer waarschijnlijk. Diepe pockets van botafbraak beginnen zich te vormen wanneer de parodontale aandoening in één van de gevorderde stadia komt. Na een bepaald punt wordt het een uitdaging omdat er minder kans is om alle geïnfecteerde tanden en kiezen weer gezond te krijgen. Het kan zijn dat je een noodtandextractie nodig hebt om je glimlach te redden. Je tandarts kan je eventueel doorverwijzen naar de parodontoloog.

  1. Tandheelkundig trauma na een verkeersongeval

Als je tanden ernstig beschadigd of gebarsten zijn na een auto-ongeluk, is het van cruciaal belang dat je onmiddellijk tandheelkundige zorg krijgt. De tandartsen trekken de beschadigde tanden eruit, reinigen het gebied en elimineren de mogelijkheid van infecties. Bovendien verdient elke afwijking aan tandvlees, tanden of andere delen van de mond na een ongeval onmiddellijke aandacht.

  1. Onverklaarbare kiespijn na uitstel van nodige tandheelkundige restauratie

Stel je cruciale tandheelkundige restauratiebehandelingen al enkele maanden uit? Ervaar je tandpijn die steeds heviger wordt? Misschien is de tijd om de geïnfecteerde tand of kies te redden al lang voorbij.

Een pijnstiller werkt prima als de pijn gering is. Maar ernstige kiespijn in combinatie met zwelling in de mond wijst op het ergste scenario in de vorm van een tandvleesontsteking of een tandvlees abces. Dergelijke patiënten kunnen een bult in de buurt van de aangetaste tand opmerken. Helaas is een spoedtandextractie vaak de enige haalbare optie die je hebt.

  1. Metaalsmaak en beschadigde restauraties

Tandenknarsen of een sterke beet kunnen oude vullingen beschadigen. Zelfs bruggen en kronen kunnen het begeven. Soms leiden ze tot scheurtjes en blijvende schade aan je natuurlijke tanden. Je kunt last krijgen van pijn en een metaalsmaak in de mond als vullingen beginnen te lekken. Als jouw geïnfecteerde tanden te lang in een dergelijke toestand worden gehouden, neemt de ernst van de pijn en de infectie toe. In zo’n geval is het onvermijdelijk om de aangetaste tanden of kiezen te trekken en ze te vervangen door tandheelkundige implantaten.

Stel je een spoed tandextractie uit vanwege tandartsfobie?

Onthoud dat de bovenstaande scenario’s niet noodzakelijkerwijs een spoed tandextractie vereisen. De tandarts neemt de uiteindelijke beslissing na een zorgvuldige afweging van alle factoren.

Of het nu gaat om een moeizame chirurgische tandextractie of een eenvoudige, de procedure is tegenwoordig eenvoudig geworden. Spoed tandartsen gebruiken plaatselijke verdoving en zorgen voor een pijnloze ervaring voor de patiënt. Geavanceerde instrumenten helpen bij het snel losmaken en wegtrekken van de tand of kies.

Hechtingen zijn nodig als de tandarts of de kaakchirurg tijdens de operatie delen van het tandvlees en het omliggende bot verwijdert. Hechtingen bevorderen een snellere genezing en houden infecties weg na het trekken van een tand of een kies. De meeste tandartsen plannen een vervolgafspraak in om de hechtingen te verwijderen en het herstel van de geopereerde plek te controleren.

Tandartsen worden opgeleid om met tandartsfobieën om te gaan, ook met kinderen. Dus, wat er ook gebeurt, ook als het gaat om een spoed tandextractie, de patiënt voelt zich ontspannen terwijl hij de procedure ondergaat.

Een slotnoot als het gaat om een spoed tandextractie:

Stel die tandextractie niet onnodig uit! Dat is vaak een open uitnodiging voor de infectie om zich naar andere delen van het lichaam te verspreiden. Als je op zoek bent naar een spoed tandarts, maak dan vandaag nog een afspraak bij Dental365 Spoed Tandartsen. Ze zijn elke dag tot 23:00 beschikbaar voor spoedafspraken. Ongetwijfeld is extractie altijd de laatste optie voor tandartsen. Ze zullen altijd eerst kijken of je tand of kies nog te redden valt.

Ook interessant:

Share:
Leave comment

Spoed Tandarts? Bel Nu!