Afgebroken tand of kies? Wat Meteen Te doen

Een afgebroken tand of kies lijkt misschien een groter probleem, maar een afgebroken tand of kies kan net zo pijnlijk en problematisch zijn.

Afgebroken tand of kies

Het glazuur van uw tanden behoort tot het sterkste weefsel in uw lichaam. Toch is dit nog steeds kwetsbaar voor afbrokkelen en zelfs breken. Vallen, een klap in het gezicht, het gebruik van uw tanden om verpakkingen open te scheuren, of zelfs het bijten op hard voedsel kunnen allemaal een gebroken tand of kies veroorzaken.

Als u een afgebroken tand of kies hebt, moet u zo snel mogelijk naar de tandarts

Afgebroken Tand Of Kies? Wat Meteen Te Doen

Er zijn verschillende manieren om een gebroken tand of kies te repareren. Van vastplakken (bonding) tot facings of kronen. Uw tandarts is het beste in staat om uit te vinden wat de beste manier is om uw gebroken tand of kies te behandelen en te repareren. Uw glimlach wordt dan in zijn oorspronkelijke glorie hersteld.

Oorzaken van een gebroken tand

Tanden kunnen om verschillende redenen afbreken. U of u kind is gevallen op zijn/haar gezicht. Een harde klap in het gezicht. U heeft uw tanden gebruikt om een verpakking open te scheuren. (Tandartsen zeggen dat u dit nooit moet doen, maar velen van ons doen het toch.) Uw tand of tanden kunnen zelfs afbreken wanneer u op iets heel hards hebt gebeten, zoals een harde noot. En niet te vergeten tandenknarsen ‘s nachts in uw slaap.

Wat zijn de risicofactoren voor een gebroken of afgebroken tand?

Beoefent u een contactsport zoals voetbal of hockey? Wij adviseren altijd een gebitsbeschermer te dragen.

U moet ook voorkomen dat u direct op ijs bijt of op dingen zoals harde snoepjes. Gebruik uw tanden nooit voor iets anders dan het kauwen van voedsel, zoals het vasthouden van voorwerpen, het openscheuren van verpakkingen zoals snackzakjes of soortgelijke artikelen, of het openen van flessen.

Als uw tand eerder gebroken of afgebroken is geweest, dan is deze tand kwetsbaarder. De kans is groter dat hij in de toekomst weer afbreekt. Zelfs nadat hij is gerepareerd. U moet deze tand dus met extra zorg behandelen.

Gaatjes en ander tandbederf kunnen het tandglazuur ook verzwakken. Net als brandend maagzuur (reflux), en het eten van grote hoeveelheden suiker of zuur voedsel zoals koffie, fruit en vruchtensappen, en gekruid voedsel. Zuur voedsel en maagzuur breken het glazuur af, waardoor het tandoppervlak bloot komt te liggen en eerder zal afbreken. Mensen boven de vijftig lopen ook meer risico op afbrekende of gebroken tanden. Dit komt omdat het glazuur met de jaren zwakker wordt.

Diagnose van een gebroken tand of kies

Het is meestal vrij duidelijk of u een gebroken of afgebroken tand of kies hebt. Er ontbreekt een stukje van uw tand of kies, de afgebroken plek is scherp of gekarteld en u hebt waarschijnlijk een beetje pijn. U kunt een afgebroken tand of kies voelen door met uw tong of vinger over de vermoedelijke afgebroken plek te gaan. Het gebied rond een afgebroken tand kan extra gevoelig zijn voor warmte of kou.

Als u denkt dat u een tand hebt gebroken, bel dan onmiddellijk uw tandarts voor reparatie van een gebroken of afgebroken tand.

Dit artikel is ook handig om te lezen: Hoe te handelen bij een spoedeisend probleem aan tanden of kiezen

Wat moet u doen als u een gebroken of afgebroken tand of kies hebt?

Als u een afgebroken tand of kies hebt, moet u zo snel mogelijk een afspraak maken met uw tandarts. Het kan een dag of zelfs enkele dagen duren voordat u een afspraak kunt maken. U kunt ook naar een spoed tandarts gaan als uw eigen tandarts niet beschikbaar is. In de tussentijd moet u uw mond spoelen en flossen om voedselresten die de wond kunnen verergeren kwijt te raken. U kunt tandwas of tijdelijk hechtmateriaal gebruiken om te voorkomen dat de scherpe randen van de wond uw mond verder irriteren. U kunt deze materialen kopen bij uw plaatselijke drogist of apotheek.

Hoe verzorgt u een gebroken tand of een afgebroken tand?

Als u een afgebroken tand of kies hebt, moet u zo snel mogelijk een afspraak maken met uw tandarts. U kunt ook naar een spoed tandarts gaan als uw eigen tandarts niet beschikbaar is. Dental365 is zo’n spoed tandarts met locaties in Amsterdam, Den Haag, Ede, Breda, Deventer, Rotterdam, Gouda en Dordrecht.

Neem in de tussentijd een vrij verkrijgbaar geneesmiddel zoals ibuprofen om de pijn en ontsteking te verminderen. Ook ijs leggen op het getroffen gebied aan de buitenkant van uw wang of gezicht kan de pijn verzachten. Totdat u naar een tandarts kunt gaan kunt u ook overwegen tijdelijk tandhechtmateriaal of tandwas te gebruiken om de gekartelde rand van de tand te bedekken. Zo voorkomt u irritatie van uw tong en tandvlees.

Wat zijn de behandelingen voor een gebroken tand?

Er zijn verschillende manieren om een gebroken tand te behandelen. Dit is afhankelijk van de ernst van de afbrokkeling of breuk, variërend van eenvoudige hechtingen en facings tot kronen en vullingen. Afhankelijk van de ernst van de breuk kan uw tandarts u zelfs een wortelkanaalbehandeling aanraden.

Bonding (lijmen)

Bonding is een veelgebruikte reparatiemethode voor gebroken tanden of afgebroken tanden, vooral voor kleine of minder gecompliceerde afgebroken tanden.

Bij het lijmen van een afgebroken tand of kies wordt een composietmateriaal over de afgebroken tand of kies en over het gezonde gedeelte van de tand of kies aangebracht. De tandarts zal eerst het resterende glazuur opruwen zodat het composiet goed kan hechten. Daarna zal hij de bonding aanbrengen en vormgeven zodat er een natuurlijk uitziend laagje over de afgebroken tand of kies ontstaat. Ten slotte wordt de bonding met een blauw licht uitgehard. Als de tandhechting goed wordt verzorgd, kan deze zo’n tien jaar meegaan.

Facings / Veneers voor afgebroken tand

afgebroken tand of kies repareren met tandkronen en facings dental365 spoed tandarts
tandkronen en facings

Voor ernstigere beschadigingen of splinters zijn meestal facings of tandheelkundige implantaten nodig. Een afgebroken tand of een licht afgebroken tand herstellen met facings betekent dat er dunne porseleinen schildjes over een voortand worden geplaatst. Het resultaat is een gladde natuurlijke uitstraling die identiek is – of zelfs beter – dan uw oorspronkelijke tanden.

Uw tandarts kan één facing aanbrengen over alleen de gebroken tand of meerdere tanden tegelijk om een samenhangend geheel te creëren. Facings zijn dus een goede keuze als u een afgebroken tand wilt repareren en tegelijkertijd het uiterlijk van uw glimlach wilt verbeteren. Facings kunnen ook een goede keuze zijn als u al een splinter of breuk in een tand hebt. Facings, mits goed verzorgd, kunnen heel lang meegaan.

Tandkronen voor afgebroken tand

Net als facings zijn kronen en kroonpetten porseleinen afdekkingen voor uw tanden. In tegenstelling tot facings bedekken kronen de hele tand, in plaats van alleen de voorkant of het zichtbare deel van de tand.

In het algemeen worden kronen beschouwd als de beste methode om een gebroken tand of kies te herstellen als de breuk of barst een aanzienlijk verlies van de oorspronkelijke tand of kies heeft veroorzaakt. Kronen kunnen uw glimlach snel herstellen en tegelijkertijd verdere schade, tandbederf en pijn door blootliggende zenuwen voorkomen.

Kronen vereisen meestal twee bezoeken aan de tandartspraktijk – het eerste om de mal voor de kronen te maken en het tweede om de kronen op hun plaats te cementeren. In de tussentijd wordt waarschijnlijk een tijdelijke kroon geplaatst om uw gebroken tand te beschermen.

Bij Dental365 kunnen we zelfs in 1 dag nieuwe kronen maken en plaatsen.

Vullingen voor afgebroken tand

Tandvullingen zijn een gebruikelijke manier om een gebroken tand of gaatje te repareren, vooral als het gaat om een afgebroken kies of achterste kies die niet erg zichtbaar is. Metalen (amalgaam) vullingen waren vroeger een van de meest gebruikelijke opties. Vanwege gezondheisredenen mag amalgaam tegenwoordig niet meer worden gebruikt in Europa. Er zijn betere en nieuwere materialen zoals porselein die meer lijken op het uiterlijk en het gevoel van uw eigen natuurlijke tanden.

Wortelkanaalbehandeling bij een afgebroken tand

Als het grootste deel van uw tand is afgebroken en de wortel is intact, kan uw tandarts een wortelkanaalbehandeling aanraden.

Hierbij wordt een pin (niet te verwarren met een implantaat) in het wortelkanaal van uw tand of kies geplaatst om de structuur voldoende op te bouwen, zodat een tijdelijke kroon kan worden geplaatst en later een permanente kroon over deze pin wordt gecementeerd om uw glimlach te herstellen.

Soorten afgebroken tanden

Een afgebroken voortand lijkt misschien een groter probleem, maar een afgebroken of gebroken kies of achtertand kan net zo pijnlijk en problematisch zijn.

Afgebroken voortand

Een afgebroken voortand is niet alleen pijnlijk, maar ook esthetisch onaangenaam. Voor een afgebroken voortand of snijtand, of een andere tand die duidelijk zichtbaar is, kan uw tandarts bonding, facings of zelfs kronen adviseren als de breuk ernstig is.

Gebroken molaar tand (kies)

Gebroken kiezen kunnen net zo pijnlijk en lastig zijn als afgebroken voortanden, ook al zijn ze niet zo goed zichtbaar wanneer u uw mond opent.

De tweede kies (elementen 37 en 47) in de onderkaak wordt beschouwd als de kies die het meest vatbaar is voor afbrokkeling, omdat deze de meeste druk ondervindt wanneer u kauwt.

Hoe repareer je een gebarsten tand thuis?

Als u een gebroken of afgebroken tand hebt, moet u altijd onmiddellijk naar een tandarts gaan om een afgebroken tand te laten repareren. In de tussentijd kunt u een aantal maatregelen nemen om de pijn te beperken en de kans op verdere beschadiging van de tand te verkleinen totdat u naar de tandarts kunt gaan.

Wat te doen als je een tand hebt afgebroken (nadat je meteen de tandarts hebt gebeld)

U kunt tijdelijk tandvulmateriaal, tandwas of zelfs een theezakje of suikervrije kauwgom gebruiken om in noodgevallen de scherpe rand van de tand af te dekken en zo uw tandvlees en tong te beschermen tegen snij- en schaafwonden.

Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen kunnen helpen om de ontsteking en pijn te verminderen, en u kunt ijs leggen op de buitenkant van uw gezicht of wang om de ontsteking ook te verminderen.

Het gebruik van kruidnagelolie rond de pijnlijke plekken op uw tandvlees kan ook helpen om het gebied rond de afgebroken tand te verdoven.

Als u een tand hebt afgebroken of een gebroken voortand hebt, moet u ook uw andere tanden flossen om eventueel vastzittend voedsel tussen uw tanden te verwijderen. Zo vermindert u de druk op uw gebroken tand.

Vermijd het gebruik van de afgebroken tand totdat deze weer goed is, kauw niet en blijf bij zacht voedsel, en draag een beschermende gebitsbeschermer als u sport of als u ‘s nachts uw tanden knarst.

Hebt u een afgebroken tand of kies?

Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met uw tandarts of met Dental365 Spoed Tandarts om uw tanden en uw glimlach te laten herstellen en uw pijn te verlichten.

En maakt u geen zorgen – een afgebroken tand of gebroken tand kan gemakkelijker te repareren zijn dan u denkt, en uw glimlach zal er waarschijnlijk nog beter uit komen te zien nadat uw afgebroken tand of gebroken tand gerepareerd is!

Spoed Tandarts? Bel Nu!