Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen bij Spoed Tandarts Dental365

Bij de 12 tandarts spoedvestigingen van Dental365 hebben wij dagelijks te maken met veel uiteenlopende tandarts spoedgevallen en vragen over onze dienstverlening. Wij hebben daarom een lijst gemaakt met de meest gestelde vragen en antwoorden.

Kunt u geen antwoord vinden op uw vraag? U kunt ons altijd mailen en in geval van spoed raden wij u aan even te bellen. Wij kunnen u altijd telefonisch advies geven of direct een afspraak inplannen om de klacht te behandelen. U kunt bij ons vaak dezelfde dag terecht tussen 08:00 – 23:00 uur.

Spoedeisende Extractie?

Over het algemeen zullen tandartsen al het mogelijke doen om tanden of kiezen te redden voordat ze uitgetrokken worden. Natuurlijke tanden en kiezen zijn nog altijd een betere optie voor het kauwen, bijten en om de kaakstructuur en -vorm te behouden. Maar soms kan het gebeuren dat het noodzakelijk is om met spoed een extractie (het trekken) van een tand of kies uitgevoerd moet worden.

Er zijn in principe drie redenen waarom een kies of een tand met spoed getrokken moet worden. Als de tand of kies zodanig is aangetast door tandbederf, letsel aan tand of kies en ook door ziekte. Een spoed extractie is een ingreep die zo snel mogelijk uitgevoerd dient te worden, omdat de tand of kies ontstoken kan raken. Bij een infectie moeten medicijnen voorgeschreven worden en het kan zelfs overslaan naar andere delen van het lichaam, waardoor het weer moeilijker wordt om de tand of kies op een veilige manier te verwijderen.

Hoe sneller u de spoed extractie van de tand of kies laat uitvoeren hoe kleiner de kans op complicaties of infectie is. De spoed tandarts zal eerst de kies of tand verdoven, waarbij de verdoving even moet inwerken. Vervolgens wordt de tand of kies met een draaiende beweging getrokken. Soms wordt de ontstane wond gehecht. Daarna wordt een steriel gaasje opgerold en op de wond gelegd, waar u ongeveer 40 minuten op moet bijten, zodat zich een bloedprop kan vormen en het genezingsproces van de wond op gang kan worden gebracht.

U kunt een pijnstiller tegen de pijn innemen en het is belangrijk om uw wang zoveel mogelijk te koelen.

Wat moet ik doen als mijn tand of kies losraakt en uitvalt? 

Als een van uw tanden of kiezen uitvalt, worden hierbij automatisch bloedvaatjes, weefsel en zenuwen beschadigd. Omdat de aangetaste bloedvaatjes en zenuwen niet hersteld kunnen worden, zal er een wortelkanaalbehandeling moeten plaatsvinden. Maar het kaakbot kan zich weer vasthechten aan de tandwortel, daarom is het van essentieel belang om onmiddellijk naar een tandarts te gaan, nadat een van uw kiezen of tanden is uitgevallen en u de schade wilt beperken.

Het is belangrijk om te proberen de wortel van een uitgevallen tand of kies niet aan te raken om het niet verder te beschadigen. Als er de tand of kies vies is geworden, kunt u het afspoelen met melk om te voorkomen dat er nog meer schade ontstaan. Het beste is om het gebitselement in uw mond tussen uw wang en tandvlees te houden, zodat het vochtig blijft. Mocht het niet lukken dan kunt u ook de tand of kies in een glas melk doen, totdat u bij de Spoed Tandarts terecht kunt.

Wat voor opties bestaan er om een ontbrekende tand of kies te vervangen?

Na het trekken van een tand of kies hebt u een aantal opties om die vrijgekomen plek weer op te vullen, uiteraard zijn deze mogelijkheden wel afhankelijk van het advies van uw tandarts maar ook of u een of meerdere gebitselementen hebt moeten laten verwijderen. De eerste optie bestaat uit het plaatsen van een tandimplantaat. Tandimplantaten zijn een prima oplossing als u een of meerdere ontbrekende tanden of kiezen wilt vervangen. Een tandimplantaat is een soort schroefje van titanium die operatief in de kaak wordt aangebracht. Hier bovenop kan een een brug, kroon of kunstgebit worden geplaatst. Een implantaat zit net zo vast als een tandwortel.

Een brug is een andere optie voor de vervanging van meerdere ontbrekende tanden of kiezen en wordt geplaatst aan weerszijden van de ruimte op twee of meer geprepareerde tanden of kiezen. Op deze geprepareerde elementen worden kronen met een brugdeel vastgezet.

Wanneer krijgt mijn baby de eerste tandjes?

De leeftijd waarop uw baby de eerste tandjes krijgt varieert. De eerste tandjes die verschijnen zijn de twee middelste voortanden in de onderkaak, dit gebeurt over het algemeen tussen de vierde en zevende maand. Vervolgens verschijnen de twee middelste tanden in de bovenkaak in de leeftijdsperiode van 8 maanden tot één jaar. Meestal komen beide tandjes tegelijk door. Vergeet niet dat genoemde leeftijden een indicatie zijn, iedere baby is anders en uw kind kan zijn of haar eerste tandjes eerder of later krijgen.

Wat zijn sealants en waarom worden ze gebruikt?

Een sealant is een dun afdeklaagje bestaande uit kunsttofhars of fluoride-houdend cement dat wordt opgebracht om uw tand of kies tegen gaatjes te beschermen. Uiteraard blijven poetsen en flossen het belangrijkste wapen tegen cariës (tandbederf), maar hiermee kunt u niet altijd onderin de putjes en groeven komen die in uw tanden en kiezen zitten. Hier komt de sealant om de hoek kijken. Door deze putjes en groeven van een afdeklaag te voorzien, wordt voorkomen dat bacteriën zich daar niet kunnen nestelen of dat voedselresten achterblijven. Sealants kunnen over het algemeen jarenlang meegaan.

Waarom lijkt het net alsof mijn gebitsprothese niet meer past?

Toen u voor het eerst uw gebitsprothese kreeg, hadden uw kaken zich nog niet aan de nieuwe situatie aangepast. In de eerste periode na het trekken van tanden en kiezen gaan de kaken slinken, omdat ze hun steunfunctie voor de tandwortels zijn kwijtgeraakt. De prothese kan daardoor los komen te zitten, waardoor een aanpassing nodig is. Het kan trouwens ongeveer een jaar duren, voordat de kaken zich aan de nieuwe situatie hebben aangepast.

Meest gestelde vragen door patiënten

Stel een vraag

Is uw vraag niet beantwoord? Bel ons tussen 08:00 - 23:00 uur via 085 105 0750 of stel uw vraag hieronder. Met alle plezier beantwoorden wij uw vragen.