Abces Tandvlees: alles wat u moet weten
Wat is tandvleesabces | Behandeling | Symptomen | Oorzaken | Tandvleesabces versus tandabces | Wanneer naar de tandarts
Een tandvleesabces is een ontstekingszakje in het tandvlees of de ruimte tussen uw tanden en het tandvlees. Bacteriën kunnen het gebied bereiken als gevolg van een tandabces of een ander probleem met de mondhygiëne, zoals parodontitis. Abces in het tandvlees is iets anders dan tandabces, hoewel de symptomen en behandelingen voor een deel hetzelfde kunnen zijn. Met huismiddeltjes kunnen de symptomen worden behandeld, maar het abces moet worden behandeld en verwijderd door een tandarts.
In dit artikel leest u meer over tandvleesabcessen, symptomen en behandelingen.
Wat is een tandvleesabces?
Een tandvleesabces is een ontstoken zakje weefsel in het tandvlees. Uw mond en uw tandvlees zitten normaal gesproken vol met zowel goede als slechte bacteriën. Een opeenhoping van slechte bacteriën draagt bij aan tandplak en tandsteen, wat kan leiden tot tandbederf en andere gebitsproblemen. Als slechte bacteriën hun weg vinden naar een gebied met open weefsel, kunnen ze de overhand nemen, zich vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken. Uw lichaam reageert hierop door witte bloedcellen te sturen om de infectie te bestrijden. Om dit te doen, zullen ze een zwelling veroorzaken in een poging om de bacteriën af te sluiten en te bestrijden. Het resultaat is een gezwollen, pijnlijk puszakje dat een abces wordt genoemd.
Er zijn twee hoofdtypen abcessen tandvlees: gingivaal en parodontaal.
- Gingivale abcessen komen alleen voor in het tandvlees. De tanden en kiezen zijn er helemaal niet bij betrokken. Ze kunnen ontstaan als een scherp stukje voedsel direct in het tandvlees terechtkomt en een infectie veroorzaakt.
- Parodontale abcessen ontstaan in de ruimte tussen de tanden of kiezen en het tandvlees. Deze komen vaker voor bij mensen met een tandvleesontsteking, maar kunnen ook ontstaan door tandverwondingen of doordat er voedsel tussen de tanden en het tandvlees blijft steken.
Behandeling van tandvleesabces
De behandelmogelijkheden voor een tandvleesabces zijn onder andere:
-
Tandheelkundige ingrepen tandvleesabces
In de tandartspraktijk bestaat de behandeling van een tandvleesabces uit het draineren van het abces en het verwijderen van eventuele verontreinigingen uit het gebied tussen het tandvlees en de tanden.
Als er tekenen zijn van tandplak of tandvleesaandoeningen, kan de tandarts speciale reinigingsprocedures aanbevelen om tandplak en tandsteen te verwijderen. Het abces moet ook worden gedraineerd. De tandarts kan een kleine incisie in het gezwollen gebied maken om het af te voeren. Als het abces open is en pus afgeeft, kan er druk op het gebied worden uitgeoefend om de pus volledig te laten afvloeien.
Tandartsen zullen meestal een röntgenfoto laten maken om te zien of het abces botafbraak heeft veroorzaakt. Botverlies kan optreden bij een ernstige infectie, of als het tandvleesabces lange tijd niet wordt behandeld. Als het botverlies ernstig is, kan de tandarts procedures aanbevelen om het bot en de omliggende weefsels te helpen herstellen.
Als een tandvleesabces de binnenste pulpa van de tand of kies aantast, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. In sommige gevallen kan de tandarts ook adviseren om de tand of kies naast het abces te trekken.
Mensen met periapicaal abces - dat ontstaat wanneer bacteriën de tandpulpa binnendringen als gevolg van bijvoorbeeld wijdverbreid tandbederf, trauma of een gebarsten tand - kunnen een wortelkanaalbehandeling of een extractie nodig hebben.
-
Antibiotica bij abces tandvlees
Antibiotica vormen een ander belangrijk onderdeel van het behandelproces van een tandvleesabces. Orale antibiotica kunnen de bacteriën doden die de infectie veroorzaken en voorkomen dat de infectie zich uitbreidt of het gebied opnieuw infecteert. Dit kan ook de zwelling en pijn in het gebied verminderen. Antibiotica zijn echter geen vervanging voor tandheelkundige ingrepen en ze zullen het abces niet genezen.
-
Huismiddeltjes tegen abces tandvlees
De tandarts kan ook een aantal eenvoudige huismiddeltjes aanbevelen om de symptomen te verlichten. Zo kan het innemen van pijnstillers zonder recept, zoals ibuprofen, de pijn en zwelling verminderen. Daarnaast kan het spoelen van de mond met warm zout water de pijn en gevoeligheid verminderen. Huismiddeltjes kunnen helpen om de symptomen te bestrijden, maar de zak met bacteriën en pus moet door een tandarts worden behandeld.
Symptomen van tandvleesabces
De belangrijkste symptomen van een tandvleesabces zijn pijn en zwelling in het gebied. Afhankelijk van waar het abces zich langs het tandvlees bevindt, kan het ook pijn veroorzaken als u kauwt of bijt. U kunt een knobbel of bobbel in het gebied van het abces opmerken die pijn en druk veroorzaakt. U kunt ook last hebben van:
- slechte adem
- pusuitvloeiing in de mond
- een vieze smaak in de mond
- losse tanden
- bloedend tandvlees
- gevoelige tanden of gevoelig tandvlees
- een terugwijkende tandvleesrand
- koorts
Oorzaken van tandvleesabces
De oorzaak van een tandvleesabces is een ophoping van bacteriën in de weefsels tussen de tanden en het tandvlees. Er zijn echter een paar mogelijke oorzaken voor het ontstaan van deze bacteriële infectie, waaronder:
- Tandvleesabces door slechte mondhygiëne en parodontitis
Tandvleesabcessen komen vaker voor bij mensen met een slechte mondhygiëne. Slechte mondhygiëne kan leiden tot parodontitis of parodontale tandvleesontsteking. Volgens een onderzoek vertoont 46% van alle volwassenen boven de 30 jaar tekenen van tandvleesontsteking, terwijl "ernstige tandvleesontsteking ongeveer 9% van de volwassenen treft".
Tandvleesaandoeningen breken het tandvlees en de weefsels in de mond af die de tanden op hun plaats houden. Hierdoor kan een ruimte tussen de tanden en het tandvlees ontstaan waar bacteriën kunnen leven en zich vermenigvuldigen, wat tot abcessen kan leiden. Sommige andere factoren kunnen het risico op parodontitis verhogen. Roken is de belangrijkste risicofactor voor parodontale tandvleesontsteking.
Andere risicofactoren voor parodontitis zijn onder meer:
- diabetes
- zwaarlijvigheid
- artritis
- hartaandoening
- hepatitis C
- hormonale veranderingen (bij vrouwen)
- sommige ziekten
- bepaalde medicijnen die de speekselvloed verstoren
- genetica
- Meer kans op abces tandvlees door verzwakt immuunsysteem
Iemand met een zwakker immuunsysteem kan ook meer kans hebben op een tandvleesabces, omdat het lichaam het moeilijker heeft om infecties te bestrijden. Aandoeningen die het immuunsysteem aantasten, zoals HIV, kunnen het voor het lichaam moeilijker maken om de bacteriën te bestrijden die tot tandvleesontstekingen en abcessen leiden.
- Andere infecties kunnen tandvleesabces veroorzaken
Een tandvleesabces kan ontstaan als gevolg van een andere infectie in de mond, zoals een geabcesseerde tand of een infectie in een parodontale pocket.
Een parodontale pocket is de ruimte die ontstaat tussen het tandvlees en de tand als gevolg van tandvleesontsteking. Diepere pockets kunnen meer ruimte bieden voor kleine voedseldeeltjes en ziektekiemen om vast te komen zitten. In deze gevallen kan de bacteriële ophoping zich vanuit de oorspronkelijke infectieplek verspreiden en het tandvlees eromheen infecteren.
Tandvleesabces versus tandabces
Een tandvleesabces ontstaat strikt genomen in het tandvlees, terwijl een tandabces of een tandwortelabces in de tand zelf ontstaat. Er is echter wel enige overlap. Zo tast een parodontaal abces vaak zowel de tand als het tandvlees aan.
Ook kan een infectie in de tand en de pulpa soms leiden tot een infectie in het tandvlees. Dit kan het geval zijn bij een tand met een grote holte of rotting in de wortel, waardoor in de tand en het omliggende weefsel ruimte ontstaat waar bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. In andere gevallen kan een diep abces in het tandvlees verergeren en de tand en de pulpa aantasten.
Ernstige infecties, zoals die waarbij zowel de tand als het tandvlees betrokken zijn, vereisen vaak een uitgebreide behandeling. Een tandarts kan verschillende abcessen in de mond "abcessen in de mond" noemen. Hij zal elk type identificeren en behandelen.
Wanneer naar de tandarts bij tandvleesabces?
Iedereen die symptomen van een tandvlees- of tandabces ervaart, moet zo snel mogelijk naar de tandarts. Huismiddeltjes kunnen tijdelijk verlichting geven van symptomen zoals pijn. Een tandarts moet de puszak echter afvoeren en behandelen. De aangetaste tand of het aangetaste deel van het tandvlees moet ook worden behandeld om verdere infecties te voorkomen of de symptomen van bijvoorbeeld parodontitis te bestrijden.
Samengevat
Een tandvleesabces is een puszakje met bacteriën als gevolg van een infectie in het tandvlees. Het abces kan ontstaan door een slechte mondhygiëne of als gevolg van andere infecties of aandoeningen. Behandelingen en huismiddeltjes kunnen helpen om de infectie te verwijderen. Een tandarts zal het abces echter moeten draineren om verdere infecties te voorkomen.
Lees ook: