Spoed tandarts wortelkanaalbehandeling amsterdam den haag dental365

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is een veel voorkomende behandeling bij Dental365. De redenen hiervoor lopen uiteen, maar de voornaamste reden is pijnbestrijding. Het levende deel in een tand heet pulpa. Als dit ontstoken is, kan dit voor vervelende pijnen zorgen. Wanneer het pulpa nog leeft, is het soms mogelijk het nog te herstellen. Echter is er ook een kans aanwezig dat de bacteriën zich al dieper in het wortelkanaal hebben genesteld. Als dit het geval is, dan wordt er vaak voor een wortelkanaalbehandeling gekozen. Hierbij wordt het pulpa verwijderd en het wortelkanaal goed gereinigd.

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw die de pijn veroorzaakt verwijderd. Als deze behandeling in een vroeg stadium is uitgevoerd, voorkomt het verdere ontsteking aan de wortelpunt. Als de wortelpunt wel al ontstoken is, zal de pijn heftiger zijn. Ook dan is het noodzaak om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. In dit geval ligt de focus op het verwijderen van de bacteriën die zich diep in het wortelkanaal hebben gevestigd.

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt het stelsel van uw wortelkanaal volledig schoongemaakt en vervolgens weer opgevuld.

De procedure van een wortelkanaalbehandeling verloopt als volgt:

 1. Maken van röntgenfoto’s
  Voordat een wortelkanaalbehandeling kan worden uitgevoerd worden er 1 of meerdere röntgenfoto’s gemaakt van uw tand of kies. Uit de foto’s kan er opgemaakt worden hoeveel wortels en wortelkanalen er zijn rondom de betreffende tand of kies. Ook kan er goed bekeken worden hoe de wortels precies lopen. Tijdens het verloop van de behandeling worden er ook foto’s gemaakt om te controleren of de wortelkanaalbehandeling goed verloopt.
 2. Verdoving
  Een behandeling in en rondom de zenuwen is erg gevoelig. Een wortelkanaalbehandeling gebeurt dan ook vrijwel altijd onder plaatselijke verdoving. In het geval dat een zenuw volledig is afgestorven kan een verdoving overbodig zijn.
 3. Aanbrengen van een rubberdam
  Een rubberdam is een lapje van latex. Er kan ook een ander materiaal worden gebruikt voor mensen met een allergie voor latex. Zo kan de tand of kies volledig worden afegscheiden van uw mondholte. Dit is ter voorkoming dat er nog bacterien bij uw tanden of kiezen kunnen komen die zich anders alsnog diep kunnen nestelen in de onderkant van het wortelkanaal. Daarnaast biedt het rubberdam ook bescherming tegen de spoelmiddelen en andere stoffen die tijdens de behandeling worden gebruikt. 
 4. Openmaken van de tand of kies 
  Het wortelkanaal moet goed toegankelijk worden gemaakt. Dit doet de specialist door een klein gaatje te maken in de tand of kies. Mocht er nog sprake zijn van ontsteking dan wordt het ontstoken zenuwmateriaal verwijderd.
 5. Schoonmaken van het wortelkanaal 
  Elke tand heeft vrijwel altijd 1 wortelkanaal terwijl een kies meerdere wortelkanalen heeft. Dit zorgt ervoor dat elke wortelkanaalbehandeling per situatie verschilt. In sommige gevallen zal de wortelkanaalbehandeling ook uit meerdere behandelingen bestaan. De wortelkanalen worden zodra ze gevonden zijn opengelegd en vervolgens met een vijltje breder gemaakt. Dit moet gebeuren om de kanalen grondig te kunnen reinigen met het spoelmiddel. 
 6. Vullen van de wortelkanalen
  Als de wortelkanalen schoon zijn en goed droog moeten ze gevuld worden. Het zichtbare gedeelte moet ook worden gevuld en soms kan het zijn dat het vulmateriaal niet voldoende is of het helemaal niet kan worden gebruikt. In dit geval moet er een kroon komen op de tand of kies. Deze kroon wordt dan door een tandtechniscus gemaakt en zorgt ervoor dat het wortelkanaal na de behandeling niet opnieuw gaat ontsteken.

Wat gebeurt er na de wortelkanaalbehandeling?


Na de behandeling zal u geen pijn meer ervaren. In sommige gevallen dient u terug te komen om de tand of kies esthetisch te laten afwerken zodat uw tand of kies er weer mooi uitziet. al dan niet met een kroon. Na een jaar is het raadzaam om terug te komen voor een controle. Hiervoor worden opnieuw rontgenfoto’s gemaakt om te controleren of de behandeling goed is verlopen en dat er geen tekenen zijn van een ontsteking.