Uitgeslagen tand – wat u moet doen

Wat moet ik doen bij een uitgeslagen of uitgevallen tand?

We hebben al verschillende spoedeisende tandheelkundige problemen op deze site besproken. Maar één van de meest onplezierige tandletsels, waarmee u te maken kunt krijgen is een uitgeslagen of een uitgevallen tand of kies. Daarom hebben we deze pagina samengesteld zodat u, wanneer u ooit te maken krijgt met het kwijtraken van één of meerdere tanden, weet wat u te doen staat.

We vertellen u wat u het beste kunt doen in de situatie waarbij één van uw tanden of kiezen is uitgeslagen of uitgevallen.

Laten we van start gaan. Welke stappen neemt u na een uitgeslagen of uitgevallen tand of kies.

Help! Ik heb een uitgevallen of een uitgeslagen tand. Wat moet ik doen?

BELANGRIJK: Als de persoon met een uitgeslagen tand een ernstig letsel heeft of niet bij bewustzijn is, dient u meteen 112 te bellen.

Een uitgeslagen tand is een angstaanjagende ervaring, waardoor het moeilijk wordt om helder te blijven denken. Het allereerste wat u moet doen is de uitgeslagen tand terugvinden. Dit is misschien geen makkelijke opgave, maar probeer er alles aan te doen om de ontbrekende tand terug te vinden. In het geval de tand in kleine stukken uiteen is gevallen, zoek dan alle stukjes bij elkaar en bewaar alle stukjes.

Uitgeslagen tand nooit bij de wortel pakken

Het is ook van essentieel belang dat u de tand bij de kroon vastpakt en niet bij de wortel, want dan beschadigt u het wortelvlies. Als de tand vies is geworden, spoel hem dan zachtjes af met melk en niet onder een stromende kraan, want dan loopt u het risico dat u de tand door de gootsteen spoelt. Gebruik nooit alcohol om de tand schoon te maken, dit droogt het wortelvlies uit, waardoor de kans op behoud van de tand kleiner wordt.

Misschien Is Dit Iet wat Vreemd

Misschien klinkt dit vreemd in de oren, maar uit onderzoek is gebleken dat u het beste de tand onmiddellijk terug in het gat terug te plaatsen.

Let Op! Mocht bij uw baby of peuter één van de tanden zijn uitgeslagen of uitgevallen, dan mag u het onder geen enkel beding terugplaatsen, omdat daardoor permanente schade kan ontstaan.

Als het niet lukt om de tand weer terug te plaatsen, kunt u de tand vochtig houden door hem tussen uw kiezen en uw wang of onder de tong te plaatsen. U kunt de tand ook in een bakje melk of in een zoutoplossing (een mespuntje zout in water oplossen) bewaren. Het is belangrijk dat het wortelvlies niet uitdroogt.

Angstige Situatie

Het is nu eenmal een feit dat wanneer een tand wordt uitgeslagen er een wond ontstaat die begint te bloeden. U kunt het volgende doen om enigszins de schade te beperken.

  • Stop het bloeden met een gaasje
  • Gebruik een koud kompres om de zwelling tegen te gaan
  • Neem een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen tegen de pijn

Zoek Onmiddellijk Een Spoed Tandarts

Waarom we hier spreken over een Spoed Tandarts? Nou, gewoon omdat dit soort letsels zich vaak in het weekend voordoet, wanneer juist uw reguliere tandarts geen praktijk heeft.

Bij een uitgeslagen, uitgevallen of een afgebroken tand of kies is snelheid het toverwoord voor het behoud van deze tand of kies. Heb geen angst voor de tandarts en ga binnen een uur (liefst binnen een halfuur) naar de tandarts. En als de uitgeslagen tand weer in de kaak kan worden teruggeplaatst dan is de kans groot dat u de tand kunt behouden. Na een uur neemt deze kans af heel snel af.

Bent u woonachtig in of in de omgeving van Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Dordrecht of Gouda? En heeft u een probleem met een afgebroken tand of kies?

Spoed? Neem contact op met Dental365 voor hulp bij uitgeslagen of uitgevallen tand of kies.

Share:
Leave comment

Spoed Tandarts? Bel Nu!