14 huismiddeltjes om snel van een slechte adem af te komen

14 huismiddeltjes om snel van een slechte adem af te komen

Slechte adem of halitose

Iedereen heeft wel eens last gehad van slechte adem, of halitose, de medische term voor een onaangename mondgeur. Op deze aandoening rust vaak nog een taboe. Hoe zeg je tegen iemand waarmee je staat te praten dat er een vieze geur uit zijn of haar mond komt? Terwijl hij of zij eigenlijk er baat bij heeft om dit te weten. Want veel mensen weten namelijk niet dat ze een slechte adem hebben. Het is aan de ene kant wel begrijpelijk dat we niet durven te zeggen dat je gesprekspartner een "vieze adem" heeft. Maar toch zouden we het moeten doen. Grote kans dat je iemand hiermee enorm helpt.

Oorzaken van slechte adem

De oorzaak van deze onaangename geur ligt hoofdzakelijk in de mond (tong en tandvlees), maar kan ook door amandelen, maag, slokdarm en neusbijholten veroorzaakt worden. Vaak wordt een stinkende of slechte adem ook beschouwd als een teken van slechte gezondheid en mondzorg.

Ook het nuttigen van bepaalde gekruide etenswaren, ui en knoflook zorgt ervoor dat de uitgeademde lucht gepaard gaat met een onaangename geur. Deze geur blijft hardnekkig, zelfs als u daarna uitgebreid hebt gepoetst en geflost. Deze slechte adem verdwijnt pas op het moment dat die voedingsmiddelen het lichaam volledig hebben verlaten.

Wat zijn de oorzaken van slechte adem?

 • Tandbederf
 • Ontsteking van het mondslijmvlies
 • Aften
 • Niet regelmatig schoonmaken van een gebitsprothese
 • Stress, angst, depressie
 • Vasten
 • Alcoholgebruik
 • Roken
 • Veel koffie drinken op lege maag
 • Menstruatie (vooral in het midden van de periode)
 • Medicijngebruik
 • Neus- en keelontsteking
 • Indigestie met als gevolg het laten van boertjes
 • Eten van gekruid voedsel, knoflook, ui

Wat zijn de symptomen van slechte adem?

 • Rood gezwollen tandvlees dat snel bloedt
 • Tandplak en tandsteen
 • Opgezette lymfeknopen, zere keel en verstopte neus
 • Droge mond
 • Geen smaakgevoel in de mond
 • Stinkende boertjes laten
 • Vlekjes op tanden en kiezen en op het mondweefsel
 • Witte droge tong

Welke Huismiddeltjes te Gebruiken tegen Slechte Adem

1. Groene Thee of Zwarte Thee

Groene thee is een krachtige antioxidant die schadelijke stoffen uit uw lichaam verwijdert. Het ‘s ochtends drinken van groene thee kan ervoor zorgen dat de slechte adem verdwijnt, bovendien voelt u zich ook nog eens de hele dag verfrist en energiek. Groene thee en zwarte thee bevatten polyfenolen die de bacteriën bestrijden die een slechte geur in de mond veroorzaken.

2. Voldoende water drinken

Water is een natuurlijke substantie die uw mond hydrateert en daardoor helpt bij de speekselaanmaak. Het drinken van water spoelt tevens etensrestanten en bacteriën weg, waardoor er minder kans is op slechte adem. Drink minimaal 7 à 8 glazen per dag en vergeet vooral niet om ‘s avond voor het slapen gaan water te drinken om te voorkomen dat u ’s morgens met een vieze smaak in uw mond wakker wordt.

3. Appelazijn

Appelazijn is een betrouwbare remedie en heeft een desinfecterende werking. Maak een mondspoeling met dit overbekende huismiddel om slechte adem tegen te gaan. Doe een theelepel appelazijn in een glas water en spoel hiermee uw mond rond gedurende 10 seconden en spuug het dan uit.

4. Baking Soda (Zuiveringszout) en 

Baking soda zorgt ervoor dat de zuurgraad in uw mond verandert, waardoor ongunstige omstandigheden voor bacteriën worden gecreëerd. Doordat uw mond niet langer als broedplaats voor micro-organismen dient, kunnen bepaalde bacteriën niet langer eiwitten omzetten in zwavelhoudende verbindingen die voor de onaangename adem zorgen. Doe een beetje baking soda op uw tandenborstel en poets hiermee uw tanden of los een theelepel baking soda op in een glas lauwwarm water om het als mondspoeling te gebruiken.

5. Tea Tree Olie

Tea Tree olie doodt niet alleen bacteriën, maar heeft ook een verfrissende werking. Doe drie druppels in een glas water, goed doorroeren en gebruik deze oplossing om uw mond te spoelen. Spoel hiermee 3 tot 4 keer per dag.

6. Citrusvruchten

In citrusvruchten zit citroenzuur. Deze stof stimuleert de speekselproductie waardoor micro-organismen die de slechte mondgeur veroorzaken worden geëlimineerd.

7. Peterselie

Peterselie bevat chlorofyl een milde antiseptische stof die bacteriën die de zwavelhoudende gassen in de mond produceren, bestrijdt. Bovendien helpt het kauwen op peterselie ook tegen indigestie en maagproblemen.

8. Avocado’s

Het eten van avocado’s doodt in feite de aanwezige schadelijke bacteriën in uw maag en helpt hiermee het verteringsproces, waardoor de kans op slechte adem wordt verminderd.

9. Kardemom

De aromatische smaak van kardemom uit de Indiase keuken werd al door de Egyptenaren als natuurlijke mondverfrisser gebruikt. Het helpt om die vervelende stinkende adem tegen te gaan.

10. Suikervrije Kauwgom

Kauwgum houdt de speekselproductie op gang en voorkomt dat uw mond uitdroogt, waardoor het een goed effectief wapen is tegen slechte adem. Kies altijd voor een suikervrije kauwgom, want anders heeft het juist een averechts effect, omdat suikers door bacteriën in stinkende gassen worden omgezet.

11. Fenugriekzaadjes

Een kop thee op basis van fenegriek elimineert ook het probleem van slechte adem.

12. Zonnebloempitten

Kauw na de maaltijd op wat zonnebloempitten en drink daarna een glas water. Dit is een oude natuurlijke remedie die bij een onaangename mondgeur helpt.

13. Kruidnagel

Kauw op een paar stukjes kruidnagel of drink kruidnagelthee om een frisse adem te hebben

14. Venkelzaadjes

Als alternatief voor kauwgom of pepermunt kunt u ook op venkelzaadjes kauwen, dit kruid is een probaat middel tegen slechte adem.

Welke Homeopathische Geneesmiddelen bij Slechte Adem?

1. Arnica Montana

Dit middel wordt aanbevolen als de mond extreem droog is en u de drang voelt om continu water te drinken. Ook bij bloedend en gezwollen tandvlees veroorzaakt door het trekken van een tand of kies of een andere tandheelkundige behandeling is het een effectief hulpmiddel.

2. Antimonium Crudum

Is de ultieme homeopatische remedie voor een onfrisse adem, maagklachten en een wit beslagen tong die een stinkende geur produceert. Het is één van de meest doeltreffende middelen voor kinderen die een slechte adem hebben.

3. Arsenicum Album

Wanneer u last heeft van bloed in het speeksel gecombineerd met een onwelriekende adem, wordt dit middel aangeraden. Het is ook effectief bij maagproblemen en de symptomen, zoals braken na het eten of drinken van etenswaren of dranken.

4. Asafoetida (Duivelsdrek)

Bij het hebben van diarree die gepaard gaat met slechte adem is dit een uitstekend homeopatisch middel. Het geneest de diarree door de darmen te ontsmetten waardoor ook de onaangename mondgeur verdwijnt.

5. Aurum Metallicum

Dit klassieke middel is met name geschikt voor voor meisjes in de puberteit, voornamelijk als ze last hebben van ontstoken tandvlees.

6. Baptisia

Te gebruiken bij gezwollen tandvlees en ontstoken mondslijmvlies. Ook wanneer een gelige aanslag op de tong ligt en er het doorslikken van vast voedsel moeizaam gaat.

7. Borax

Borax is een andere probaat middel om slechte adem te bestrijden die veroorzaakt wordt door aften en een schimmelinfectie in de mond. Het helpt vooral bij kinderen die last hebben van een slechte adem.

Preventieve maatregelen om slechte adem te voorkomen:

 • Bezoek regelmatig (2x per jaar) de tandarts of mondhygiënist om uw gebit te laten controleren en grondig te laten reinigen,
 • Poets minstens 2 keer per dag,
 • Poets zachtjes uw tong of gebruik een speciale tongreiniger om de aanwezige micro-organismen te verwijderen,
 • Flos of stoker minstens 1 keer per dag,
 • Vervang uw tandenborstel iedere 2/3 maanden,
 • Kauw suikervrije kauwgom,
 • Drink voldoende water om uw mond gehydrateerd te houden en te zorgen dat bacteriën geen kans krijgen om zich ergens in uw mond te nestelen,
 • Maak gebruik van de bovenstaande huismiddeltjes.
Share:

Comment on "14 huismiddeltjes om snel van een slechte adem af te komen"

 1. Dominique Janssens

  En wat moet je doen als de vieze mondgeur niet van de mond tong keel of tanden komt . Maar van de maag of wat anders..

  • Beste Dominique, normaal gesproken komen mensen met een slechte adem in eerste instantie terecht bij de tandarts, de mondhygiënist of de huisarts. Op zich logisch. Ze geven dan advies over goede mondhygiëne, voeding etc..

   Maar als de klachten (vieze mondgeur) blijven bestaan, dan moet er verder worden gezocht naar de oorzaak (of oorzaken).

   De huisarts of de tandarts dient u dan door te verwijzen voor nader onderzoek. In dit geval kan dit zijn een doorverwijzing naar een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts), of naar een diëtist of naar een MDL-arts (maag-, darm- en leverarts).

   Hopelijk voldoende antwoord. Succes gewenst!

   Team DENTAL365

Leave comment

Spoed Tandarts? Bel Nu!