10 huismiddeltjes om tandsteen op je tanden te verwijderen

wat te doen tegen tandsteen hoe tandsteen verwijderen

10 huismiddeltjes om tandsteen op je tanden te bestrijden en te verwijderen

Heeft u last van tandsteen op uw tanden? Dan weet u ook dat het een lelijk probleem is en dat het u berooft van uw mooie glimlach. Wat u misschien niet weet is hoe u tandsteen kunt verwijderen en kunt voorkomen dat het terugkomt. Met deze nuttige 10 tips lacht u in een mum van tijd weer stralend en geniet u van de gemoedsrust dat uw tanden mooi en tandsteenvrij zijn.

Wat is eigenlijk tandsteen?

Al sinds uw eerste bezoek aan de tandarts wordt u verteld dat u moet poetsen, flossen en spoelen om tandsteen te voorkomen. Maar wat is tandsteen precies? Voordat we die vraag kunnen beantwoorden, moeten we eerst een andere vraag beantwoorden. Wat is tandplak?

Tandplak is een kleverig, dun laagje dat op uw tanden kan groeien. De bacteriën in uw mond vormen samen met eiwitten en voedselresten in uw mond een kleverige laag die tandplak wordt genoemd.

Tandplak kunt u vrij gemakkelijk van uw tanden verwijderden door regelmatig te poetsen, te flossen en te spoelen. Maar als u niet waakzaam bent over uw mondhygiëne, kan tandplak snel veranderen in tandsteen, wat een lastiger aan te pakken probleem is.

Wanneer ontstaat tandsteen?

Tandsteen ontstaat wanneer de tandplak in uw mond niet wordt verwijderd en kan hard worden. Tandsteen is ook bekend onder de naam calculus en kan zich boven en onder uw tandvlees vormen en leiden tot ernstiger tandheelkundige problemen zoals tandvleesproblemen en parodontitis.

Hoe tandsteen uw tanden en tandvlees aantast

Als tandsteen zich eenmaal aan uw tanden heeft gehecht, wordt het moeilijker om effectief te poetsen en te flossen. Tandsteen kan leiden tot gaatjes en tandbederf. Wanneer tandsteen zich boven de tandvleesgrens ontwikkelt, leidt dit tot nog ernstiger gebitsproblemen, zoals parodontitis.

De oorzaak van tandsteen

Tandsteen wordt veroorzaakt door tandplak dat gedurende een langere periode op de tanden blijft zitten. Na verloop van tijd verkalkt en verhardt die dunne, kleverige laag tot wat wij tandsteen noemen.

Tandplak heeft een volkomen natuurlijke oorzaak. Iedereen ontwikkelt tandplak op zijn tanden, elke dag. Het belangrijkste is dat u tandplak dagelijks verwijdert door te poetsen, te flossen en te spoelen voordat het in tandsteen verandert. Niet verwijderen betekent eigenlijk altijd gebitsproblemen later.

Tekenen & Symptomen Tandsteenproblemen

Er zijn een aantal tekenen en symptomen die kunnen wijzen op een tandsteenprobleem. De eerste daarvan is bloedend tandvlees. Als u tandvlees merkbaar bloedt nadat u klaar bent met een normale poetsbeurt, kan dat erop wijzen dat u een tandsteenprobleem hebt.

Verkleuring van de tanden heeft vaak te maken met onze voeding en gewoonten. Het drinken van koffie of wijn of het roken van tabaksproducten zijn niet bevorderlijk. Merkt u dat uw tanden beginnen te verkleuren en u weet zeker dat dit niet kan worden toegeschreven aan uw voeding of gewoonten? Dan kan het zijn dat u een ander probleem heeft waarom u tandsteen heeft. In zo'n geval is ons advies: maak snel een afspraak bij uw tandarts of mondhygiënist.

Een slechte adem of een vieze smaak in de mond is een ander symptoom dat kan duiden op een ernstiger gebitsprobleem, zoals de vorming van tandsteen.

Als uw tanden los gaan zitten of helemaal uitvallen, is dat een ander symptoom dat wijst op tandsteenproblemen. Meestal realiseren de meeste mensen zich te laat dat ze een ernstig tandsteenprobleem hebben. Op tijd bewust zijn van dit probleem voorkomt veel ellende later. Dan hebben we het niet eens over de onnodige hoge kosten.

Huismiddeltjes om tandplak te verwijderen

U vraagt zich misschien af waarom we het hebben over huismiddeltjes om tandplak te verwijderen in plaats van hoe u tandsteen thuis kunt verwijderen. Dat komt helaas omdat tandsteen niet thuis verwijderd kan worden. Om tandsteen van tanden en kiezen te verwijderen is een tandsteenbehandeling door een tandarts of mondhygiënist nodig.

Hoe kom je van je tandplak af?

Gelukkig zijn er, als het gaat om het verwijderen van tandplak van de tanden, genoeg stappen die u thuis kunt nemen om tandplak op de tanden te beperken of te verwijderen buiten de basis tandhygiëne. Dit zijn allemaal snelle, gemakkelijke en natuurlijke methoden waar u vandaag nog gebruik van kunt maken.

1- Olietrekken

Olietrekken is duizenden jaren geleden in India ontstaan als een veilige en effectieve manier om je mond te reinigen, gifstoffen te verwijderen en zelfs je tanden witter te maken. Het idee achter olietrekken is dat de olie de tandplak, bacteriën en gifstoffen in je mond kan doorsnijden. Deze nare verbindingen worden gevangen in de olie, en je spuugt ze uit als je klaar bent.

Je kunt olietrekken met elke plantaardige olie, maar kokosolie, sesamolie, en olijfolie zijn het meest populair. Vanuit het oogpunt van smaak, kokosolie is waarschijnlijk de beste. Er wordt ook beweerd dat kokosolie de meest effectieve soort is om tanden te bleken, wat een bijkomend voordeel is van olietrekken.

Om van de voordelen van olietrekken te profiteren, giet je 1 of 2 theelepels olie in je mond en spoel je het rond, net als met mondwater. Je kunt dit proces wel twintig minuten volhouden voordat je de olie uitspuugt.

Als je klaar bent, moet je de olie in de vuilnisbak spugen, omdat olie hard wordt en kan bijdragen aan verstopte leidingen als je het in de afvoer uitspuugt.

2- Baking Soda

Baking soda wordt al eeuwenlang gebruikt om de tanden te reinigen en met een goede reden - het is zeer effectief! Omdat zuiveringszout licht schurend is, verwijdert het tandplak, bacteriën en andere viezigheden van je tanden. U kunt uw eigen zuiveringszout scrub thuis maken om te gebruiken op uw tanden. Maar pas op dat je niet te vaak baking soda gebruikt! Het kan je glazuur wegschuren.

- 1 eetlepel zuiveringszout

- Snufje zout

Combineer de zuiveringszout en het zout in een klein bakje. Haal je tandenborstel onder water en dep je borstel in het mengsel van zuiveringszout en zout. Poets daarna je tanden zoals je normaal zou doen.

3- Guave

Guave is meer dan alleen een heerlijke vrucht; het is ook een geweldige manier om tandplak tegen te gaan. Zowel het fruit zelf als de guavebladeren bevatten stoffen waarvan is aangetoond dat ze ervoor zorgen dat tandplak zich minder goed aan uw tanden hecht, waardoor het makkelijker te verwijderen is.

U kunt een stukje guave langzaam kauwen of op guavebladeren kauwen (en ze daarna uitspugen) om van de voordelen van deze heerlijke vrucht te genieten.

4- Aloë Vera

Noem een hygiëne- of gezondheidsprobleem, en er is een grote kans dat je het kunt behandelen met aloë vera. Tandplak en tandsteen op de tanden zijn niet anders. Studies hebben aangetoond dat aloë vera gel, tandplak kan verwijderen en de mondhygiëne in het algemeen kan verbeteren wanneer het als "tandpasta" wordt gebruikt.

U kunt kiezen voor aloë vera gel in een fles, of u kunt uw eigen gel rechtstreeks uit verse aloë vera bladeren halen. Voor welke methode u ook kiest, het proces is hetzelfde: u hoeft de aloë vera gel alleen maar direct op uw tanden te wrijven en 5-10 minuten te laten intrekken voordat u het afspoelt. Poets vervolgens je tanden zoals je normaal ook zou doen.

5- Kruidnagel

Gemalen kruidnagels worden al honderden jaren gebruikt als huismiddeltje tegen pijn in de tanden. Ze kunnen ook worden gebruikt om tandplak van je tanden te verwijderen. Alles wat je nodig hebt is:

- 1 eetlepel gemalen kruidnagels

- Een beetje olijfolie

Voeg langzaam en al roerend olijfolie toe aan de gemalen kruidnagels tot je een dikke pasta hebt. Breng dit mengsel vervolgens rechtstreeks op je tanden aan en laat het enkele minuten intrekken. Spoel je mond goed uit om de kruidnagelpasta te verwijderen en poets daarna je tanden zoals je gewend bent.

6- Witte azijn

Dit is verre van de best smakende methode op de lijst, maar het is zeer effectief, en dat is wat het belangrijkste is. Laten we eens kijken hoe we onze eigen witte azijnspoeling kunnen maken om tandplak te helpen verwijderen. Dit is wat je nodig hebt:

- 4 ons water

- 1 ons witte azijn

- 1 eetlepel zout

Combineer deze drie ingrediënten grondig en gebruik het als mondspoeling. Spoel ongeveer een minuut met de azijnoplossing, spuug het dan uit en poets je tanden zoals je normaal zou doen.

7- Sinaasappelschil

Sinaasappelschil is een ander nuttig huismiddeltje om tandplak te verwijderen voordat het in tandsteen kan veranderen. Tanden, en je mond in het algemeen, worden bevolkt door micro-organismen die kunnen leiden tot de vorming van tandsteen. De sinaasappelschil helpt om die micro-organismen te verwijderen. En het is heel eenvoudig in gebruik: wrijf de sinaasappelschil rechtstreeks over je tanden.

8- Vijgen

Vijgen zijn zo veel meer dan de vulling van een beroemd koekje; ze zijn ook nuttig voor het verwijderen van tandplak! Kauw 3-4 vijgen tegelijk, langzaam en bewust. Dit helpt op natuurlijke wijze tandplak te verwijderen en stimuleert uw speekselklieren die helpen bacteriën en tandplak van uw tanden te verwijderen.

9- Scrub met sesamzaad

Geloof het of niet, maar kauwen op sesamzaadjes is een andere manier om tandplak uit uw mond te verwijderen. Het enige wat je hoeft te doen is een handvol sesamzaadjes in je mond stoppen en erop kauwen, maar niet doorslikken. Zodra u de zaadjes hebt gekauwd, poetst u uw tanden goed. De kleine stukjes zaad werken als een schuurmiddel dat tandplak van je tanden helpt verwijderen.

10- Waterstofperoxide mondspoeling

Waterstofperoxide heeft vele toepassingen, en het is ook een krachtige manier om tandsteen van de tanden te verwijderen. U kunt thuis snel en eenvoudig uw eigen waterstofperoxide mondwater maken. Je hebt het volgende nodig:

- 2 eetlepels waterstofperoxide

- 1 eetlepel antiseptisch mondwater

Combineer de waterstofperoxide en het mondwater door het mengsel te roeren of te schudden. Spoel het vervolgens een minuut of langer in uw mond voordat u het uitspuugt. U voelt de zuurstof in de peroxide bijna onmiddellijk als het op uw tanden tintelt. Als u klaar bent, spuugt u het uit en poetst u uw tanden zoals u gewend bent.

Voorkomen van tandsteen

De beste manier om te voorkomen dat tandsteen een probleem wordt, is ervoor te zorgen dat u uw gebit goed verzorgt. Door uw mondhygiëne op peil te houden, kunt u tandplak verwijderen voordat het de kans krijgt om in tandsteen te veranderen. Laten we eens kijken naar een paar extra tips die u zullen helpen om op het juiste spoor te blijven als het gaat om mondhygiëne.

Regelmatig poetsen

De eerste stap is regelmatig poetsen. Poets uw tanden ten minste tweemaal per dag gedurende ten minste twee minuten per keer. Poets ook na maaltijden en tussendoortjes als dat kan. Er bestaat niet zoiets als te veel poetsen.

De meeste mondhygiënisten zijn het erover eens dat de beste manier om uw tanden te poetsen is uw mond te zien als vier afzonderlijke kwadranten: linksboven, rechtsboven, linksonder en rechtsonder. Concentreer u op één kwadrant per keer en poets elk kwadrant minstens 30 seconden. Zo bent u er zeker van dat u al uw tanden poetst.

Gebruik een elektrische tandenborstel

Met een elektrische tandenborstel kunt u het poetsen nog effectiever maken. Hoewel het gebruik van een handtandenborstel nog steeds een goede manier is om uw tanden schoon te krijgen, kan een elektrische tandenborstel grondiger te werk gaan.

Omdat de borstelkop van een elektrische tandenborstel duizenden keren per minuut ronddraait, kan hij tandplak veel grondiger van uw tanden verwijderen, vooral op moeilijk bereikbare plaatsen zoals tussen de tanden, bij het tandvlees en op uw kiezen.

Elektrische tandenborstels zijn meestal ook voorgeprogrammeerd om ongeveer elke 30 seconden een pieptoon of trilling te laten horen, zodat u weet dat u klaar bent met dat deel van uw mond en u verder kunt gaan met het volgende gedeelte. Zo blijft u eerlijk tijdens het poetsen en weet u zeker dat u elke keer genoeg tijd aan het poetsen bent.

Voor sommige mensen kan het een nuance zijn om de handtandenborstel te vervangen door een elektronische tandenborstel. Elektronische tandenborstels worden bijvoorbeeld geleverd met een trilling die veel mensen als zeer onaangenaam ervaren. Als u een tandvleesontsteking of een kiesontsteking hebt, kan het trillen van de tandenborstel de pijn of het ongemak nog genuanceerder doen aanvoelen.

Als u een handtandenborstel blijft gebruiken, zorg er dan voor dat u gedurende een langere tijd poetst. Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat u lang genoeg poetst, is door een timer op ten minste 2 minuten te zetten. Voor kinderen is het vaak ook voldoende om ze het ABC-liedje in hun hoofd te leren zingen.

Gebruik tandsteenremmende tandpasta

Tandsteenremmende tandpasta bevat zachte schuurmiddelen die het makkelijker maken om plak van uw tanden en tandvlees te verwijderen. Met een tandsteenremmende tandpasta kunt u tandplak dus beter verwijderen voordat het een groter probleem wordt. Aangezien u toch tandpasta gebruikt, kunt u net zo goed overschakelen op tandsteenremmende tandpasta om het poetsen zo effectief mogelijk te maken.

Flos regelmatig

Zelfs de beste tandenborstel ter wereld kan niet alle delen van uw gebit zo goed bereiken als tandplak dat kan. Dus zelfs als u tien keer per dag drie minuten lang uw tanden poetst, blijft er nog wat plak achter.

De rest kan worden verwijderd door regelmatig te flossen. Zorg ervoor dat u tussen al uw tanden en kiezen komt, helemaal tot aan de tandvleesrand, om tandplak beter te verwijderen. Een andere goede optie die gemakkelijk te gebruiken is, is een tandenstoker. Met een tandenstoker kunt u ook onderweg flossen als u geen badkamer met spiegel tot uw beschikking heeft.

Gebruik mondwater

Een antiseptisch mondwater is het laatste stukje van de puzzel als het gaat om het vermogen van tandplak om op uw tanden te groeien te beperken. Antiseptisch mondwater kan de bacteriën in uw mond doden die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van tandplak. Zorg er wel voor dat het mondwater dat u gebruikt ook echt antiseptisch is. Als dat niet zo is, zal het niet veel helpen om de opbouw van tandplak tegen te gaan.

Eet goed

Een gezond dieet is een goede manier om de vorming van tandplak tegen te gaan.

Ten eerste, voeg indien mogelijk meer fruit en groenten toe aan uw dieet. Lang voordat mensen tandenborstels hadden, hadden ze fruit en groenten. De schil van groenten en fruit is een goede natuurlijke manier om de opbouw van tandplak tegen te gaan.

U zult ook uw best moeten doen om de inname van suikerhoudende of zetmeelrijke voedingsmiddelen te beperken. Suiker en koolhydraten hebben de neiging zich aan de tanden te hechten, waardoor de bacteriën in uw mond een virtueel feestmaaltijd hebben om van te eten, wat leidt tot de vorming van tandplak en uiteindelijk tot tandsteen.

Rook niet

Alsof je nog een reden nodig hebt om niet te roken: uit onderzoek is gebleken dat tabaksgebruikers vaker last hebben van tandsteen dan mensen die geen tabak gebruiken.

Orale Probiotica

Hoewel ze meestal gebruikt worden voor een gezonde spijsvertering, kunnen probiotica ook tandplak helpen verwijderen. In feite hebben probiotica een breed scala aan voordelen voor de mondhygiëne die verder gaan dan alleen het verwijderen van tandplak. Ze zitten in dingen als yoghurt, kwark, kefir en gefermenteerde groenten als kimchi of zuurkool. Er zijn ook tandheelkundige producten verkrijgbaar die verrijkt zijn met probiotica, zoals mondwater. Onderzoek heeft aangetoond dat een mondwater met probiotica tandplak met maar liefst 20% kan verminderen.

Probiotica richten zich tegen de ziekteverwekkers die in ons lichaam voorkomen. De probiotica vallen ziekteverwekkers aan en maken het hen moeilijk om te groeien, te gedijen en zich voort te planten door ons immuunsysteem een boost te geven.

Wanneer naar de tandarts?

Omdat tandsteen thuis niet meer te verwijderen is als het eenmaal op uw tanden zit, moet u naar de tandarts zodra u tekenen begint te vertonen, zodat zij het tandsteen voor u kunnen verwijderen.

Regelmatig naar de tandarts gaan voor een gebitsreiniging is een goede manier om uw gebitshygiëne op peil te houden. De meeste tandartsen adviseren om uw gebit om de zes maanden professioneel te laten reinigen.

Door uw gebit regelmatig te laten reinigen, kan uw tandarts goed in de gaten houden of u risico loopt op het ontstaan van tandsteen en kan hij het probleem verhelpen voordat het ernstiger wordt.

Slotgedachten over het verwijderen van tandsteen van tanden

Je tanden zijn één van de kostbaarste bezittingen van je lichaam. Als u uw gebit niet goed verzorgt, zult u de gevolgen daarvan direct voelen. Er gaat niets boven pijn in de tanden en als u dit kunt voorkomen, bespaart u zich niet alleen hoofdpijn, maar uw portemonnee zal u net zo dankbaar zijn, want het oplossen van een tandprobleem kan kostbaar zijn.

Het goede nieuws over tandsteen op uw tanden is dat u er niet alleen vanaf kunt komen, maar dat het ook zeker te voorkomen is. Door goed voor uw gebit te zorgen en de tijd te nemen om het te onderhouden, is tandsteen op uw tanden iets waar u niet mee te maken zou moeten krijgen.

We hopen dat onze lijst met 10 remedies om tandsteen op je tanden te bestrijden en te verwijderen van pas komt. Veel van deze remedies kun je uitproberen bij mensen van alle leeftijden, ook bij kinderen.

Op zoek naar de beste mondhygiënist om tandsteen aan te pakken?

Check onze mondhygiënist in Amsterdam of onze mondhygiënist in UtrechtJe kunt direct een afspraak maken.

Tags:
Share:

Comment on "10 huismiddeltjes om tandsteen op je tanden te verwijderen"

  1. Vincent Rondwijk

    Sinds ik flos merk ik ook dat ik minder last heb van tandsteen. Daarnaast merk ik ook dat mijn tandvlees minder gevoelig is geworden. Ik probeer tegenwoordig minder suiker te eten zodat de kans op gaatjes kleiner wordt en mijn tanden sterk blijven.

  2. Marie de Jonge

    Ik had vroeger ook veel last van tandsteen, vooral toen ik een beugel droeg. Gelukkig laat ik mijn tanden regelmatig behandelen bij de tandarts, zodat deze mooi schoon blijven. Ook let ik op mijn voeding om aantasting aan mijn tanden en gaatjes te verminderen of te voorkomen.

Leave comment

Spoed Tandarts? Bel Nu!