Hoe om te gaan met een tandheelkundig spoedgeval

Hoe om te gaan met een tandheelkundig spoedgeval - dental365 spoed tandarts

Hoe om te gaan met een tandheelkundig spoedgeval

Allereerst moet de term tandheelkundig spoedgeval worden gedefinieerd.

Een tandheelkundige noodsituatie omvat elke verwonding aan een tand die onmiddellijke aandacht van een tandarts vereist om de tand te redden of de pijn te minimaliseren. Een dergelijk voorval kan iedereen en op elk moment overkomen.

Hoe om te gaan met tandarts spoedgevallen 400 - Dental 365 Psoed tandartsHoe iemand ook voor zijn of haar gebit zorgt, hij of zij kan het slachtoffer worden van een tandheelkundig ongeval. Daarom is het belangrijk om mensen te leren hoe ze met een tandheelkundig spoedgeval moeten omgaan. Mensen hebben meestal een aantal vragen wanneer ze met een dergelijk lot worden geconfronteerd: wat moet er gebeuren? Waar kan men terecht voor behandeling? Wat als iemand met spoed een tandextractie nodig heeft?

De juiste reactie in geval van tandheelkundig spoedgeval

Het is belangrijk dat mensen weten hoe ze op een tandheelkundig spoedgeval moeten reageren. Het kan het verschil uitmaken tussen een tand verliezen of redden, tussen een mooie glimlach behouden of zich voortdurend schamen om de mond te openen.

Wanneer iemand een ongelukje krijgt in de mond, kan hij of zij een afgebroken tand of kies krijgen of een tand helemaal verliezen. U moet weten dat alleen een opgeleide tandarts een gebarsten tand kan repareren of een losgekomen tand kan terugzetten. Ja, zelfs als een tand of kies helemaal uit de kom is geslagen, kan deze nog worden gered en hersteld.

Het eerste wat u in gedachten moet houden, is dat u niet in paniek moet raken. Verlies de losgeslagen tand niet. Leg hem in een bakje en voeg daar wat melk of een zoutoplossing aan toe. Dit zijn vloeistoffen die kunnen helpen de integriteit van de tand te behouden.

Let op: pak de tand of kies nooit bij de wortel vast! Altijd van de bovenkant.

Hoe om te gaan met pijn tijdens een tandheelkundig spoedgeval

Een andere zorg die mensen moeten aanpakken tijdens een tandheelkundig spoedgeval is de pijn. Een gewone kiespijn kan al ondraaglijk zijn. De pijn als gevolg van een tandletsel kan nog veel erger zijn. Mensen hebben verschillende niveaus van pijntolerantie. Er zijn mensen die goed tegen pijn kunnen en er zijn mensen die gewoon niet kunnen wachten tot de tandarts de pijn heeft weggenomen.

Er zijn een aantal dingen die mensen kunnen doen om de pijn en de zwelling tot een minimum te beperken

Mond spoelen met warm water

Eén daarvan is hun mond spoelen met warm water. Om de ontsteking tegen te gaan, kan ook een koud kompres worden aangebracht op de buitenkant van het getroffen gebied.

Als de pijn echt hevig is, kan men zijn toevlucht nemen tot pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn. Let er wel op dat medicijnen zoals aspirine of andere pijnstillers niet in contact komen met het tandvlees om te voorkomen dat het verbrandt, want tandvlees kan behoorlijk gevoelig zijn.

Als er een bloeding is

Als er bloedingen zijn, kan men de mond spoelen met warm water met zout. Deze oplossing kan helpen het bloeden te stoppen en kan infectie helpen voorkomen. Men kan ook druk uitoefenen op het getroffen gebied met behulp van een theezakje of een gesteriliseerd gaasje. De druk moet ongeveer 15 tot 20 minuten worden uitgeoefend of totdat het bloeden stopt.

Houd er rekening mee dat al deze maatregelen niet mogen worden gebruikt als vervanging voor een professionele behandeling.

Bent u woonachting in of in de omgeving van Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Dordrecht of Gouda? En heeft u met spoed een tandarts nodig?

Neem contact op met Dental365 Spoed Tandarts voor directe hulp voor uw acute tand- of gebitsprobleem.

Share:
Leave comment

Spoed Tandarts? Bel Nu!