Waarom u niet bang hoeft te zijn voor het trekken van een tand of kies

Waarom u niet bang hoeft te zijn voor het trekken van een tand of kies - dental365

Waarom u niet bang hoeft te zijn voor het trekken van een tand of kies

Soms hoor je mensen zeggen: “oh, tandartsen willen alleen maar je tanden en kiezen trekken”. Dit is bepaald niet de realiteit, want ze nemen juist een aantal maatregelen om ervoor te zorgen dat uw tanden en kiezen gezond blijven én u ze zo lang mogelijk kunt behouden. Jammer genoeg blijkt in bepaalde gevallen het trekken van een gebitselement het enige redmiddel te zijn.

Uiteraard zit niemand te wachten op een tand- of kiesextractie, maar het is niet iets waar u als een berg tegenop hoef te zien. Geavanceerde technologie en technieken op het gebied van tandheelkundige behandelingen zorgen ervoor dat deze ingreep sneller, eenvoudiger en zonder al te veel ongemak uitgevoerd kan worden. Lees verder en ontdek waarom het niet nodig is om bang te zijn voor het trekken van een tand- of kies bij de spoed tandartsen van Dental365.

De noodzaak van het trekken van een tand of kies

Wanneer uw tandarts zegt: “het beste wat gedaan kan worden, is deze tand of kies trekken”. Dan moet u weten dat dit geen lichtvaardige conclusie is. Het verwijderen van een element is nodig wanneer die desbetreffende tand of kies een bedreiging vormt voor het gebit of voor het hebben van een gezonde mondzorg, zoals bij:

  • Een tand of kies die zodanig is beschadigd of door tandbederf is aangetast, moeilijk schoon te houden is, waardoor etensresten en bacteriën zich ophopen en uiteinde niet meer gered kan worden. Het element kan ontstoken raken en een naastgelegen kies of tand aantasten.
  • Een verstandskies die niet volledig is doorgekomen of waarvoor onvoldoende ruimte in de kaak is (geïmpacteerde verstandkies). Dit half doorkomen en het drukken tegen de wortels van de kies die er naast ligt, kan pijn veroorzaken.
  • Een melktand of -kies die niet vanzelf uitvalt terwijl de blijvende tand of kies doorkomt, waardoor een dubbele rij ontstaat. Of een tand of kies die als gevolg van een val is afgebroken en afsterft.

Het is absoluut niet nodig om bang te zijn voor een tand-, kies- of verstandskiesextractie

Ondanks dat er veel nare verhalen de ronde doen, betekent een tand- of kiesextractie niet het einde van de wereld. Uw ervaren tandarts heeft een aanvullende opleiding gevolgd om een problematische tand of kies snel en comfortabel te kunnen verwijderen. Bovendien zal uw tandarts er ook alles aan doen om u op uw gemak te stellen omdat hij of zij als zorgprofessional uw welzijn hoog in het vaandel heeft staan. Bovendien maakt de tandarts gebruik van de nieuwste methodes voor het plaatselijk verdoven om ervoor te zorgen dat uw mond volledig gevoelloos is, voordat met de behandeling wordt begonnen.

Als u zich op enig moment ongemakkelijk voelt, of toch nog pijn voelt, kunt u simpelweg door uw hand op te steken dit kenbaar maken en worden de nodige aanpassingen gedaan. Dankzij moderne tandheelkundige technieken verloopt het trekken van een tand of kies sneller, veiliger en efficiënter dan ooit.

Tips om uw angst voor de tandheelkundige behandeling te overwinnen

Het is heel gewoon om tegen het trekken van een tand of kies op te zien. Volg deze tips om uw angst te overwinnen:

  • Onthoud dat u zich beter zult voelen als die tand of kies eenmaal getrokken is. Bent u zenuwachtig voor de behandeling, focus dan op de gedachte dat u zich na de ingreep beter en opgelucht zult voelen.
  • Tijdens de herstelperiode kunt u zich onprettig voelen, maar dit weegt niet op tegen de pijn die u nu heeft of die veroorzaakt zou kunnen worden door uw tand of kies niet te laten behandelen.
  • Vertel uw tandarts dat u tegen de tand- of kiesextractie opziet. Uw tandarts vindt niet alleen de zorg voor uw gebit belangrijk, maar vindt het evenzo belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Aarzel niet vragen over de behandeling te stellen of te bespreken wat u dwarszit.
  • Vraag bijvoorbeeld wat de verdovingsopties zijn: vindt u het moeilijk om uw angst te overwinnen, dan kan uw tandarts samen met u besluiten om gebruik te maken van lachgas-sedatie. Het inademen van het mengsel distikstofmonoxide ook wel bekend als lachgas heeft een kalmerend (sederend) effect waardoor u zich ontspannen voelt. Gedurende de behandeling voelt u zich rustig en het lachgas is binnen vijf tot tien minuten na de behandeling uitgewerkt.

Het trekken van een tand of kies is wellicht niets iets waar u naar uitkijkt, maar het is ook niet iets om bang voor te zijn. Uw Dental365 tandarts zal alle voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat u zich volledig op uw gemak voelt en met vertrouwen de behandeling ondergaat.

Share:
Leave comment

Call Now ButtonSpoed Tandarts? Bel Nu!