Waarom u niet bang hoeft te zijn voor het trekken van een tand of kies

Waarom u niet bang hoeft te zijn voor het trekken van een tand of kies - dental365

Waarom u niet bang hoeft te zijn voor het trekken van een tand of kies

Soms hoor je mensen zeggen: “oh, tandartsen willen alleen maar je tanden en kiezen trekken”. Dit is bepaald niet de realiteit. De tandartsen nemen juist een aantal maatregelen om ervoor te zorgen dat uw tanden en kiezen gezond blijven. Ze willen dat u ze zo lang mogelijk kunt behouden. Jammer genoeg blijkt in bepaalde gevallen het trekken van een tand of kies het enige redmiddel te zijn.

Uiteraard zit niemand te wachten op een tand- of kiesextractie, maar u hoeft ook niet als een berg er tegenop te zien. Geavanceerde technologie en technieken op het gebied van tandartsbehandelingen zorgen ervoor dat deze ingreep sneller, eenvoudiger en zonder al te veel ongemakken uitgevoerd kunnen worden. Lees verder en ontdek waarom het niet nodig is om bang te zijn voor het trekken van een tand of een kies.

De noodzaak van het trekken van een tand of kies

Wanneer uw tandarts zegt: “het beste wat gedaan kan worden, is deze tand of kies trekken”. Dan moet u weten dat dit geen lichtvaardige conclusie is. Het verwijderen van een element is nodig wanneer die tand of kies een bedreiging vormt voor het gebit zoals bij:

  • Een tand of een kies die zodanig is beschadigd of door tandbederf is aangetast, moeilijk schoon te houden is. Hierdoor kunnen zich etensresten en bacteriën ophopen. Uiteindelijk kan deze niet meer gered worden. Het element kan ontstoken raken en een naastgelegen kies of tand aantasten.
  • Een verstandskies die niet volledig is doorgekomen. Of waarvoor onvoldoende ruimte in de kaak is (geïmpacteerde verstandkies). Dit half doorkomen van de verstandskies en het drukken tegen de wortels van de kies die er naast ligt, kan pijn veroorzaken.
  • Een melktand of een melkkies die niet vanzelf uitvalt terwijl de blijvende tand of kies doorkomt. Hierdoor ontstaat een dubbele rij.
  • Of een tand of kies die als gevolg van een val is afgebroken en afsterft.

Het is absoluut niet nodig om bang te zijn voor een tand-, kies- of verstandskiesextractie

Ook al doen veel nare verhalen de ronde, een tand- of kiesextractie betekent niet het einde van de wereld. Uw ervaren tandarts heeft een aanvullende opleiding gevolgd om een problematische tand of kies snel en comfortabel te kunnen verwijderen. Bovendien zal hij/zij er ook alles aan doen om u op uw gemak te stellen. Bovendien maakt de tandarts gebruik van de nieuwste methodes voor het plaatselijk verdoven. Uw mond is dan volledig gevoelloos, voordat met de behandeling wordt begonnen.

Als u zich op enig moment ongemakkelijk voelt, of toch nog pijn voelt, kunt u simpelweg door uw hand op te steken dit kenbaar maken. Er worden dan de nodige aanpassingen gedaan. Dankzij moderne tandheelkundige technieken verloopt het trekken van een tand of kies sneller, veiliger en efficiënter dan ooit.

Trekken van verstandskies door kaakchirurg

Bedenk wel dat je voor het trekken van een verstandskies het beste naar de kaakchirurg kan gaan. Hiervoor heb je wel een verwijsbrief van je arts nodig. Deze verwijzer kan zijn je eigen tandarts, huisarts of een medisch-specialist. Mocht je problemen hebben met het krijgen van een verwijsbrief, of heb je zelf geen vaste tandarts, maak dan een afspraak bij Dental365. Ze hebben vestigingen in in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Dordrecht en Gouda. Na een consult kan je dan een verwijsbrief voor de kaakchirurg krijgen. Een ander groot voordeel als je je verstandskies of -kiezen door een kaakchirurg te laten verwijderen is dat je deze kosten volledig vergoed kunt krijgen vanuit je basisverzekering. Wel moet je nog rekening houden met je eigen risico.

Tips om je angst voor de tandheelkundige behandeling te overwinnen

Het is heel gewoon om tegen het trekken van een tand of kies op te zien. Volg deze tips om je angst te overwinnen:

  • Onthoud dat je je beter zult voelen als die tand of kies eenmaal getrokken is. Ben je zenuwachtig voor de behandeling? Focus dan op de gedachte dat je je na de ingreep beter en opgelucht zult voelen.
  • Tijdens de herstelperiode kun je je onprettig voelen. Dit weegt niet op tegen de pijn die je nu hebt of die veroorzaakt wordt door je tand of kies niet te laten behandelen.
  • Vertel je tandarts dat je tegen de tand- of kiesextractie opziet. Je tandarts vindt niet alleen de zorg voor je gebit belangrijk, maar wilt ook dat je je op je gemak voelt. Aarzel niet vragen over de behandeling te stellen of te bespreken wat je dwarszit.
  • Vraag bijvoorbeeld wat de verdovingsopties zijn: vind je het moeilijk om je angst te overwinnen, dan kan je tandarts samen met jou besluiten om gebruik te maken van lachgas-sedatie. Lachgas heeft een kalmerend (sederend) effect waardoor je je ontspannen voelt. Gedurende de behandeling voel je je rustig en het lachgas is binnen vijf tot tien minuten na de behandeling uitgewerkt.

Het trekken van een tand of kies is wellicht niets iets waar je naar uitkijkt. Maar het is ook niet iets om bang voor te zijn. Je tandarts of de spoed tandartsen van Dental365 zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je je volledig op je gemak voelt en met vertrouwen de behandeling ondergaat.

Share:
Leave comment

Spoed Tandarts? Bel Nu!