Ontstoken Tandvlees? Denk aan een tandvleesbehandeling!

gezwollen tandvlees? Denk aan een tandvleesbehandeling

Ontstoken Tandvlees? Denk aan een tandvleesbehandeling!

De helft van alle volwassenen in Nederland heeft een vorm van tandvleesontsteking? In 15% van de gevallen gaat het om een ernstige vorm. Deze paradontale aandoening ook wel gingivitis of parodontitis genoemd, heeft niet alleen ernstige gevolgen voor de staat van uw gebit, maar ook op uw algehele gezondheid.

Wij doen ons uiterste best doen om onze tanden en kiezen schoon te houden, toch vergeten weleens vergeten dat het tandvlees ook verzorging nodig heeft. In dit artikel gaan we dieper in wat deze veel voorkomende aandoening is, de bijbehorende risico's en hoe een tandvleesbehandeling bij de tandarts of mondhygiënist kan helpen. Lees snel verder!

De gevolgen van een tandvleesontsteking

Een paradontale aandoening kenmerkt zich door een ontstoken tandvlees. Deze ontsteking van het tandvlees kan in 2 fases worden onderverdeeld;

1- Het eerste stadium: gingivitis (een minder ernstige vorm van tandvleesontsteking), waarbij alleen de bovenste laag van het tandvlees is ontstoken;

2- Het tweede stadium: parodontitis.

Parodontitis is het vergevorderde stadium van een tandvleesontsteking. De dieper gelegen weefsels zoals het kaakbot, de wortels van een tand of kies die door ditzelfde kaakbot op hun plaats worden gehouden, worden aangetast. Naarmate deze ondersteunende weefsels meer en meer beschadigd raken, kan de tand of kies los komen te zitten en uitvallen.

Tandvleesontsteking is een van de belangrijkste oorzaken van het verlies van eigen tanden of kiezen. Als parodontitis niet wordt behandeld kan het van invloed zijn op uw algehele gezondheid, en zelfs het genezingsproces van bepaalde ziektes in de weg staan.

De bacteriën die de ontsteking van het tandvlees veroorzaken, kunnen zich via de bloedbaan naar elk deel van het lichaam verspreiden. Er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat er een relatie tussen tandvleesontstekingen en bepaalde ziektes zijn. Hierbij kunt u denken aan:

  • Hart- en vaatziekten
  • Zwangerschapscomplicaties
  • Beroerte
  • Diabetes
  • Alzheimer en andere vormen van dementie
  • Bepaalde vormen van kanker

Tekenen en symptomen van tandvleesaandoeningen

Tandvleesontsteking wordt ook wel een "stille ziekte" genoemd. U voelt tandvleesproblemen meestal niet, toch zijn er wel symptomen waar u op moet letten. Zoals bij gingivitis kunt u tijdens of na het poetsen, flossen, ragen of stoken last hebben van bloedend tandvlees. Het tandvlees ziet er rood uit, voelt zacht aan en is opgezwollen.

Parodontitis zorgt niet alleen voor een vieze smaak in onze mond maar ook voor een slechte adem. Uw tandvlees zal heviger bloeden en uw tanden of kiezen kunnen los komen te zitten door botafbraak en aantasting van het steunweefsel.

Het belang van het vaststellen en behandelen van een tandvleesontsteking

Wilt u een gezond tandvlees? De eerste stap is om de periodieke controle bij de mondhygiënist in Amsterdam, in Utrecht of bij uw tandarts niet over te slaan. Tijdens deze controle wordt niet alleen de staat van het gebit maar ook die van het tandvlees geëvalueerd. Wanneer de mondhygiënist of tandarts vaststelt dat u gingivitis (beginnende vorm van een tandvleesontsteking) heeft, wordt er een tandvleesbehandeling uitgevoerd. Dit bestaat uit het verwijderen van de aanwezige tandplak, tandsteen en aanslag, en polijsten van het gebit. U krijgt dan ook adviezen om ontsteking van het tandvlees te voorkomen en tips om uw mondhygiëne tiptop in orde te houden.

Behandelplan en dieptereiniging

Als uw tandarts of uw mondhygiënist vaststelt dat er sprake is van parodontitis (vergevorderd stadium van een tandvleesontsteking), dan wordt er een behandelplan voor een “dieptereiniging” van het tandvlees uitgevoerd. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking kan de behandeling in één zitting plaatsvinden of over meerdere behandelingen gespreid worden.

Uw tanden en kiezen worden tijdens deze behandeling worden onder plaatselijke verdoving  grondig gereinigd, ook onder het tandvlees waar de worteloppervlakken glad worden gemaakt. Om te voorkomen dat de ontsteking niet meer terugkomt en uw gebit en tandvlees in optimale staat te houden, komt u om de 3, 4 of 6 maanden terug voor een gebitsreiniging.

De gezondheid van uw tandvlees is essentieel voor uw welzijn. U kunt met een behandeling voor tandvleesproblemen en goede gewoonten thuis, tot op hoge leeftijd een gezond gebit en een goede algemene gezondheid behouden.

Waar kunt u snel terecht voor gebitscontrole en gebitsreiniging?

Voor een controle van uw gebit en gebitsreiniging, en die van uw kinderen, kunt u bij terecht bij onze mondhygiënist in Amsterdam en bij onze mondhygiënist in Utrecht. Naast onze mondhygiënist hebben wij ook een zeer ervaren kindertandverzorgende in Amsterdam en in Utrecht.

Share:
Leave comment

Call Now ButtonSpoed Tandarts? Bel Nu!