Diasteem: het spleetje tussen de tanden

Diasteem: het spleetje tussen de tanden

Diasteem, wat is dat?

Vraag aan mensen wat ze storend vinden aan hun gebit dan is één van de antwoorden: dát spleetje tussen mijn voortanden. Een diasteem of diastema komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, en zie je vaak tussen de twee voortanden in de bovenkaak. Maar naarmate ze ouder worden zie je dat het ontstane diasteem tussen de voortanden zich op een natuurlijke wijze heeft weten te sluiten.

Is het diasteem na de puberteit nog steeds aanwezig? Dan kunnen we stellen dat de patiënt dit de rest van zijn of haar leven zal behouden. Als het als storend wordt ervaren, dan kan er gekozen worden voor een behandeling.

Is diasteem storend?

Een interessant feitje over deze aandoening is dat het eigenlijk niet overal als een storend of lelijk element in het gezicht wordt gezien. In sommige Afrikaanse landen is een diasteem juist een aantrekkelijk gezichtskenmerk. Er zijn zelfs mensen die hun tandarts vragen om ook zo’n mooi uitziend spleetje te creëren. Landen als Namibië, Nigeria en Ghana zijn landen waar een diasteem juist als een schoonheidskenmerk wordt gezien.

Wat zijn de oorzaken van diasteem?

Laten we eens kijken wat de verschillende oorzaken van diastema kunnen zijn:

• Ruimteoverschot

De tanden en kiezen zijn te klein om goed in de kaakboog te passen. Hierdoor blijft er ruimte tussen tanden en kiezen over. (U heeft bijvoorbeeld de kaakboog van uw vader met de kleine tandjes van uw moeder of juist omgekeerd.)

• Ontbrekende tanden

Bij ontbrekende tanden ontstaat een ruimte waardoor de vorming en groei van tanden en kiezen worden ontregeld.

• Duimzuigen

Duimzuigen staat gelijk aan het krijgen van scheve tanden, toch kan het ook een diasteem veroorzaken.

• Maxilaire labiale frenum

De boven- en onderlip hebben elk hun eigen lipriempje of frenulum. Onder heet dat het mandibulaire labiale frenulum en boven het maxilaire labiale frenulum. Labiale frenulum of frenum is het weefsel dat de verbinding vormt tussen het tandvlees en de bovenlip. Als dat zich te dicht bij de boventanden bevindt kan het ook een spleetje tussen de tanden veroorzaken.

• Tong naar buiten duwen

Sommige mensen hebben de gewoonte om bij het doorslikken de tong naar buiten te duwen, hierdoor wordt er onnodig druk op de tanden uitgeoefend. Dit kan ook een diastema veroorzaken.

Wat te doen bij een diasteem?

Voordat u aan uw tandarts vraagt om wat te doen aan die ‘ergerlijke’ ruimte tussen uw boventanden, dient u ook te weten wat de oorzaak is van dat spleetje. Want als u bijv. uw tong naar buiten blijft duwen bij het doorslikken, of nog steeds knarsetandt in uw slaap dan wordt het resultaat van de behandeling na een tijdje tenietgedaan. M.a.w. eerst die slechte gewoonte afleren, voordat u tot een behandeling overgaat.

We hebben hier een aantal behandelopties voor u op een rij gezet:

  • Beugel
    Een beugel is de meest bekende oplossing. Echter, als de ruimte tussen de voortanden in de bovenkaak niet meer dan 3 mm bedraagt, wordt het meestal op een andere wijze worden opgelost. Hou wel rekening met het feit dat het dragen van een beugel een langdurig proces is en ook niet altijd even prettig is.
  • Opvullen van de ruimte met composiet (een soort hars)
    De tandarts maakt de voortanden goed schoon en droog, vervolgens wordt een zuur opgebracht die voor een verruwd tandoppervlak zorgt. Hierna wordt het oppervlak behandeld met een hechtingsmiddel waardoor de composiet zich beter aan de tand kan hechten. De tandarts brengt de composiet in de juiste vorm en gebruikt ultra violet licht om het uit te harden. Zodra de composiet hard is geworden wordt de overtollige composiet weggeslepen.
  • Composiet facings
    Er worden meerdere dunne laagjes over elkaar op elke tand afzonderlijk aangebracht om het gewenste resulaat te krijgen. Het kan soms onnatuurlijk overkomen, omdat de tand wat boller lijkt. Bovendien dient u er wel rekening mee te houden dat de composiet makkelijk kan verkleuren door o.a. koffie of rode wijn. Composiet is ook nog eens een poreuze stof en kent daardoor ook geen lange levensduur.
  • Porseleinen facings
    De tandarts maakt een gebitsafdruk en bepaalt samen met u de kleur van uw tanden. Op basis daarvan worden de porseleinen facings in het tandtechnisch laboratorium in de oven gebakken. Uw tanden worden wel eerst voorbehandeld, voordat de porseleinen facings worden opgeplakt. Porseleinen facings geven een natuurlijke uitstraling en zijn veel duurzamer dan die van composiet.
  • Kroon, brug of tandimplantaat
    Het plaatsen van een brug of kroon of gebruik van implantaten zijn ook behandelopties om het spleetje tussen de tanden weg te werken.

Diasteem: het is maar net wat u er zelf van vindt

Sommige mensen vinden dit spleetje meer dan foeilelijk, terwijl anderen zich hier niet druk om kunnen maken. Er zijn ook mensen die het meer zien als een aantrekkelijk schoonheidskenmerk, waardoor ze zich kunnen onderscheiden. En dit komt trouwens niet alleen voor in Afrikaanse culturen. Ja, een spleetje wordt zelfs als sexy ervaren, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Ongeacht wat uw mening ook is, als u er zelf één hebt en u heeft er last van dan kunt u het dus laten wegwerken met één van bovengenoemde behandelopties.

Benieuwd of bekende mensen een diasteem  hebben? Hieronder een lijst met bekende namen.

• Madonnna
• Eddie Murphy
• Samuel Jackson
• Sandra Day O’connor
• Lara Stone
• Arnold Schwarzenegger
• Seal

Share:

Comment on "Diasteem: het spleetje tussen de tanden"

  1. Aïshaa

    Ik zou ook graag het spleetje tussen mijn tanden willen laten wegwerken wat zijn de kosten daarvan? Wel heb ik al een eigen tandarts is het dan nog steends mogelijk om een behandeling bij jullie te doen?

    • Team Dental365

      Beste Aïshaa, De kosten kunnen wij zo niet aangeven. Je zou dan eerst op consult dienen te komen. Dit kan bij ons alleen op onze locaties Den Haag, Amsterdam en Utrecht.

      Maar aan de andere kant geef je aan dat je een eigen tandarts hebt. Waarom ga je dit niet eerst bespreken met je eigen tandarts?

  2. Amir Noshirwani

    Ik ben bij mijn eigen tandarts geweest maar ben niet echt tevreden met de intake gesprek.. kan ik nog steeds bij jullie terecht?

    • Team Dental365

      Beste Amir,

      Voor een intakegesprek kan je bij ons terecht in Amsterdam, Den Haag of Utrecht.

  3. Alex van den Bosch

    Goedemiddag,
    Ik wil graag mijn spleetje tussen mijn tanden weg laten werken. Kan ik hiervoor gewoon een intakegesprek voor plannen bijvoorbeeld of wat is handig?

    Groeten Alex

    • Team Dental365

      Beste Alex, indien je een eigen tandarts hebt dan adviseren wij eerst bij je eigen tandarts te informeren. Heb je geen eigen tandarts? Dan kan je bij ons een afspraak maken voor een intakegesprek. Dit kan alleen op onze locaties Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Leave comment

Spoed Tandarts? Bel Nu!