Diasteem: het spleetje tussen de tanden

Diasteem: het spleetje tussen de tanden

Wat is een Diasteem?

Als je aan mensen zou vragen wat ze storend vinden aan hun gebit dan is één van de antwoorden: dát spleetje tussen mijn voortanden. Diasteem of diastema komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, deze aandoening komt meestal voor tussen de twee voortanden in de bovenkaak. Maar naarmate ze ouder worden zie je dat het ontstane spleetje tussen de voortanden zich op een natuurlijke wijze heeft weten te sluiten.

Wanneer het diasteem na de puberteit nog steeds aanwezig is dan kunnen we stellen dat de patiënt dit de rest van zijn of haar leven zal behouden, tenzij wordt gekozen voor een behandeling ervan.

Een interessant feitje over deze aandoening is, dat niet overal het als een storend element in het gezicht wordt gezien. Want in Afrika wordt het als een aantrekkelijk gezichtskenmerk beschouwd en patiënten vragen hun tandarts dan ook om zo’n mooi uitziend spleetje te creëren. Namibië, Nigeria en Ghana behoren o.a. tot de landen waar een diasteem meer als een schoonheidskenmerk wordt gezien dan als iets anders.

Wat zijn de oorzaken van een diasteem?

Laten we eens kijken wat de verschillende oorzaken van diastema kunnen zijn:

• Ruimteoverschot: de tanden en kiezen zijn te klein om goed in de kaakboog te passen en er blijft ruimte tussen tanden en kiezen over. (U hebt de kaakboog van uw vader met de kleine tandjes van uw moeder of omgekeerd.)
• Ontbrekende tanden: hierdoor ontstaat een ruimte waardoor de vorming en groei van tanden en kiezen wordt ontregeld.
• Duimzuigen: ondanks dat dit wordt geassocieerd met het krijgen van scheve tanden kan het ook een bijdragen factor zijn voor het ontstaan van een diasteem.
• Labiale frenum: het weefsel dat de verbinding vormt tussen het tandvlees en de bovenlip, als dat zich te dicht bij de boventanden bevindt kan het ook een spleetje tussen de tanden veroorzaken.
• Tong naar buiten duwen: sommige mensen hebben de gewoonte om bij het doorslikken de tong naar buiten te duwen, hierdoor wordt er onnodig druk op de tanden uitgeoefend. Hierdoor kan een diastema ontstaan.

Welke behandelmogelijkheden zijn er bij een diasteem?

Voordat u aan uw tandarts vraagt om wat te doen aan die ‘ergerlijke’ ruimte tussen uw boventanden, dient u ook te weten wat de oorzaak is van dat spleetje. Want als u bijv. uw tong naar buiten blijft duwen bij het doorslikken, of nog steeds knarsetandt in uw slaap dan wordt het resultaat van de behandeling na een tijdje tenietgedaan. M.a.w. u zult eerst die slechte gewoonte moeten afleren, voordat u tot een behandeling overgaat.

Maar goed, we hebben hier een aantal opties voor u op een rij gezet:

  1. Beugel: is de meest bekende oplossing, maar als de ruimte tussen de voortanden in de bovenkaak niet meer dan 3 mm bedraagt, kan het meestal op een andere wijze worden opgelost. U moet er rekening mee houden dat het dragen van een beugel een langdurig proces is en ook niet altijd even prettig is.
  2. Opvullen van de ruimte met composiet (een soort hars). De tandarts maakt de voortanden goed schoon en droog, vervolgens wordt een zuur opgebracht die voor een verruwd tandoppervlak zorgt. Hierna wordt het oppervlak behandeld met een hechtingsmiddel waardoor de composiet zich beter aan de tand kan hechten. De tandarts brengt de composiet in de juiste vorm en gebruikt ultra violet licht om het uit te harden. Zodra de composiet hard is geworden wordt de overtollige composiet weggeslepen.
  3. Composiet facings, waarbij meerdere dunne laagjes over elkaar op elke tand afzonderlijk wordt aangebracht om het gewenste resulaat te krijgen. Kan soms onnatuurlijk overkomen, omdat de tand wat boller kan lijken. Bovendien dient u er wel rekening mee te houden dat de composiet makkelijk kan verkleuren door o.a. koffie of rode wijn, omdat het een poreuze stof is en daardoor ook geen lange levensduur kent.
  4. Porseleinen facings de tandarts maakt een gebitsafdruk en bepaalt met u de kleur van uw tanden, op basis daarvan worden de porseleinen facings in het tandtechnisch laboratorium in de oven gebakken. Net zoals bij de composiet variant worden uw tand eerst voorbehandeld, voordat de porseleinen facings worden opgeplakt. Porseleinen facings geven een natuurlijke uitstraling en zijn duurzamer dan die van composiet.
  5. Plaatsen van een brug of kroon of gebruik van implantaten zijn ook behandelopties om het spleetje tussen de tanden weg te werken.

Diasteem: het is maar net wat u er zelf van vindt

Sommige mensen vinden dit spleetje meer dan foeilelijk, terwijl anderen zich hier niet druk om kunnen maken. Er zijn ook mensen die het meer zien als een aantrekkelijk schoonheidskenmerk, waardoor ze zich kunnen onderscheiden. En dit komt trouwens niet alleen voor in Afrikaanse culturen.

Ongeacht wat uw mening is, u kunt in ieder geval het ‘lelijke’ spleetje laten wegwerken met een van bovengenoemde behandelopties.

Bent u nog er nog niet uit of u er wat aan wilt laten doen? De onderstaande beroemdheden hebben het spleetje tussen hun tanden behandeld met een diasteem:

• Madonnna
• Eddie Murphy
• Samuel Jackson
• Sandra Day O’connor
• Lara Stone
• Arnold Schwarzenegger
• Seal

Share:
Call Now ButtonSpoed Tandarts? Bel Nu!