28 huismiddeltjes tegen gingivitis
Gingivitis (ontstoken tandvlees) is een parodontale aandoening waarbij het tandvlees en het weefsel rondom de tanden en kiezen ontstoken is. Het is moeilijk om gingivitis in de eerste fase vast te stellen. Ook kan het best zijn dat u niet eens merkt dat u deze een ontsteking heeft, totdat het tandvlees opzwelt en makkelijk begint te bloeden bij het tandenpoetsen of bij eten van bijv. een appel.
Gingivitis ontstaat door de opbouw van tandplak en tandsteen. Het tandvlees raakt hierdoor geïrriteerd. De bacteriën doen hun werk en het gevolg is een tandvleesontsteking. Als gingivitis niet op tijd wordt behandeld kan dit leiden tot parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking, ook wel paro genoemd).
Gevolgen van Gingivitis
Wanneer hier niet wordt ingegrepen kan ontstoken tandvlees dus leiden tot parodontitis. Het tandvlees begint zich terug te trekken en zit niet meer aangesloten rondom de tanden en kiezen. Diepere ruimtes, pockets geheten, vormen zich waarin de bacteriën zich makkelijk kunnen nestelen. Ook vormt zich hier tandplak en tandsteen, die u zelf niet meer kunt verwijderen. De ontsteking wordt chronisch, waarbij het weefsel en kaakbot die zorgen voor het op de plaats houden van tanden en kiezen, worden aangetast. Uw kaakbot gaat dus slinken en hierdoor trekt uw tandvlees zich terug. Tanden gaan uitelkaar staan en de tandhalzen worden zichtbaar.
Heel simpel gezegd; de slechte bacteriën "eten" uw kaakbot op. Het gevolg op de langte termijn is dat tanden en kiezen losraken en eventueel uitvallen. We kunnen met 100% zekerheid stellen dat gingivitis, indien niet behandeld, van kwaad naar erger gaat. Het is dus erg belangrijk op tijd dit probleem aan te pakken. Alleen dan kunt u heel lang uw eigen tanden en kiezen behouden. Dat niet alleen, u voorkomt ook hele hoge tandartskosten later. Hierbij moet u denken aan dure tandvleesoperaties, en in ergste geval moeten al uw resterende tanden en kiezen worden getrokken. U krijgt dan een kunstgebit waar u zeker niet op zit te wachten. En veel mensen kunnen niet wennen aan een los kunstgebit en moeten dan denken aan oplossingen met tandimplantaten. Hierbij kunt u denken aan oplossingen zoals een Allon6 vast gebit, Allon4 vast gebit of een klikgebit.
Tandplak en tandsteen grote boosdoeners
Tandplak is de belangrijkste oorzaak van gingivitis maar er zijn ook andere factoren die hierbij een rol spelen zoals diabetes, HIV, zwangerschap, stress, menstruatie, roken en medicijnen.
Omdat gingivitis niet gepaard gaat met pijn, zijn er een aantal symptomen waar u op kunt letten, zoals rood en gezwollen tandvlees, tandvlees dat makkelijk bloedt en slechte adem.
Een goede mondzorg is uitermate belangrijk om gingivitis te voorkomen. Poets minimaal 2x per dag én flos minimaal 1x per dag. Ga regelmatig naar de tandarts of mondhygiënist voor een controle en grondige reiniging. Vergeet niet dat een regelmatige gebitscontrole door de tandarts of mondhygiënist erg belangrijk is voor de handhaving van een goede mondhygiëne en uw mondgezondheid! Lees waarom elke 6 maanden een tandartscontrole nodig en belangrijk is.
Hieronder hebben we tevens een aantal huismiddeltjes bij elkaar gezet die u kunt gebruiken om de tandvleesontsteking in een vroeg stadium te bestrijden.
Huismiddeltjes tegen Gingivitis (ontstoken tandvlees)
-
Zeezoutoplossing
Los ½ theelepel zeezout in een glas warm water. Spoel hiermee ca. 30 seconden uw mond en spuug het daarna uit. Herhaal dit meerdere keren per dag, vooral na maaltijden. De ontsteking wordt door de zoutoplossing schoongespoeld.
-
Honing
Breng na het tandenpoetsen in de ochtend een beetje honing aan op het ontstoken tandvlees. Honing beschikt over ontsmettende eigenschappen. Maar wees voorzichtig bij het opbrengen, want honing bevat veel suikers, dus breng het alleen op het tandvlees aan en niet op de tanden.
-
Theezakje
Trek een theezakje enkele minuten in kokend water en laat het afkoelen. Leg het vervolgens tegen het ontstoken gebied aan gedurende 5 tot 6 minuten.
-
Citroen-zoutpasta
Meng in een kommetje ½ theelepel zout en het sap van 1 citroen (bio) totdat u een pasta krijgt. Breng de pasta op het tandvlees aan en laat het enkele minuten intrekken. Spoel het vervolgens af door met warm water te gorgelen.
-
Cranberrysap
Drink dagelijks 4 glazen ongezoet cranberrysap, hierdoor wordt voorkomen dat bacteriën zich aan tanden of kiezen hechten.
-
Baking Soda (Zuiveringszout)
Maak een pasta door baking soda met een paar druppels warm water te mengen. Poets uw tanden met deze pasta. Baking soda heeft als eigenschap zuren te neutraliseren, waardoor u de kans op het krijgen van gingivitis vermindert. Gebruik dit middel niet te vaak, want het kan het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten!
-
Sesam- en Kokosolie
Om het bloeden van het tandvlees te verminderen, masseer simpelweg het tandvlees met sesam olie of kokosolie voordat u uw tanden poetst. Doe dit twee keer per dag.
-
Kruidnagelolie
Masseer het ontstoken tandvlees met kruidnagelolie om de zwelling van het tandvlees te verminderen. Kruidnagelolie werkt ontstekingsremmend.
-
Rauwe Groenten
Eet dagelijks 3 tot 4 stuks rauwe groenten zoals selderij, wortel enz. Dit helpt uw tanden en kiezen te reinigen en herstelt de bloedcirculatie.
-
Echinacea Extract
Los 1½ theelepel Echinacea extract in een glas warm water op en gebruik dit als mondspoeling. Echinacea werkt ontstekingsremmend en versterkt tevens het immuunsysteem.
-
Masseren van het Tandvlees
Masseer iedere ochtend het tandvlees met uw vingertoppen. Dit stimuleert de bloedcirculatie in het tandvlees, waardoor de kans op tandvleesaandoeningen verminderd wordt.
-
Vitamine C
Eet plenty fruit en groenten die rijk zijn aan vitamine C. Deze vitamine geeft niet alleen het immuunsysteem een boost, maar is ook een antioxidant die helpt bij de genezing van het tandvlees.
-
Mosterdolie
Meng een mespuntje zout met een eetlepel mosterdolie en breng dit in cirkelvorminge bewegingen op het tandvlees aan. Doe dit 3 tot 4 minuten lang en spoel het vervolgens af met warm water. Herhaal dit twee keer per dag totdat de zwelling is afgenomen.
-
Cayennepoeder
Strooi iedere keer bij het tandenpoetsen een beetje cayennepoeder op uw tandpasta. Dit voorkomt tandvleesaandoeningen en bovendien worden hierdoor alle micro-organismen in de mond gedood.
-
Knapperige Organische Voedselproducten
Eet veel knapperige organische voedselproducten omdat ze helpen het tandglazuur te reinigen.
-
Vezelrijke Voedselproducten
Eet veel volkorenproducten en vezelrijke fruitsoorten en groene groenten. Deze producten zijn niet alleen goed voor uw immuunsysteem, maar ze binden ook de strijd aan tegen de bacteriën in uw mond.
-
Waterstofperoxide
Meng waterstofperoxide (3%) in gelijke delen met water. Gebruik deze oplossing om uw mond hiermee rond te spoelen, slik het niet door. Herhaal dit 4 tot 5 keer per week.
-
Aluin
Los wat aluinpoeder in een glas water op. Gebruik deze mondspoeling minstens 3 keer per dag. Door het gebruik van dit effectieve natuurmiddel wordt de zwelling van het tandvlees verminderd.
-
Calcium
Calcium zorgt voor sterkere botten en tanden en kiezen. Zorg dat u dagelijks voldoende calcium binnenkrijgt.
-
Kurkuma
Meng 50 gram kurkumapoeder, 2 theelepels aluinpoeder, 100 gram neempoeder en 1 theelepel zout met elkaar. Wrijf dit poedermengsel drie keer per dag op uw tandvlees, tanden en kiezen.
-
Cosmetische Klei
Meng in een kom ¼ kopje cosmetische klei met wat baking soda. Voeg enkele druppels tea tree olie, 1½ kop plantaardige glycerine, 1/8 kopje zeezoutpoeder en een paar druppels mirre-oplossing er aan toe. Bewaar de pasta op een koele plaats en gebruik het als tandpasta.
Plantaardige Remedies tegen Gingivitis
-
Kavawortel en Mirre Gompoeder
Meng gelijke delen kavawortelpoeder en mirre gompoeder, 5 druppels etherische olie naar keus en 1 theelepel witte eikenbastpoeder tot een pasta. Gebruik deze pasta dagelijks om uw tanden te poetsen.
-
Tea Tree Oil
Tea tree olie werkt als het ware als een antbioticum en is ook antiseptisch. Breng een paar druppels tea tree olie in cirkelvormige beweging op uw tandvlees aan.
-
Acacia Catechu
Acacia catechu heeft het vermogen om het bloeden te stoppen. Was uw handen en breng vervolgens deze pasta gelijkmatig aan op uw tandvlees. Laat de pasta 2 minuten zitten, spoel het daarna af met warm water.
-
Aloë Vera
Aloë vera is een uitstekend middel in de stijd tegen tandvleesontsteking. Het vermindert de zwelling in het tandvlees.
- Breng de aloë vera crème op het ontstoken gebied aan. Laat het enige tijd zijn werk doen en spoel het vervolgens af met water.
- Vang de gel van het blad van de aloë vera op en breng het rechtstreeks op het aangedane deel. Laat het even intrekken en spoel de gel af met water.
- Los de aloë vera crème in een kop warm water op en spel uw mond hiermee rond.
-
Muntblaadjes
Voeg een paar muntblaadjes aan een kop kokend water toe, laat het ca. 10 tot 15 minuten trekken. Zeef het mengsel en gebruik de oplossing als mondwater.
-
Saliepoeder
Voeg 1 eetlepel saliepoeder aan een kop water en breng het mengsel aan de kook. Laat het vervolgens afkoelen en voeg een mespuntje zout toe. Drink deze oplossing dagelijks na het tandenpoetsen, het werkt namelijk verzachtend op het ontstoken tandvlees.
-
Plantaardig Poeder
Meng een ¾ theelepel pepermuntpoeder, 2 theelepels witte eikenbastpoeder en 1/8 theelepel kruidnagelpoeder. Masseer dagelijks uw tandvlees met dit poedermengsel.
Do’s om tandvleesontsteking te bestrijden
- Neem de tijd om uw tanden te poetsen. U dient dagelijks minimaal 2 minuten zowel ‘s morgens als ‘s avonds voor het slapen gaan uw tanden te poetsen,
- Gebruik altijd een tongreiniger na het poetsen,
- Floss of stoker uw tanden en kiezen minimaal 1x per dag om achtergebleven etensresten die na het tandenpoetsen zijn blijven zitten, te verwijderen,
- Ga minstens 2 keer per jaar voor controle naar de tandarts of mondhygiënist,
- Drink voldoende water,
- Eet voedselproducten die rijk zijn aan vitamine E en C.
Don'ts
- Stop met roken!
- Probeer stress te vermijden,
- Probeer de inname van producten die rijk zijn aan suikers zoals frisdrank, vruchtensappen, zoetigheden en witte bloemproducten te beperken.
Ontstoken Tandvlees? Denk aan een tandvleesbehandeling!
De helft van alle volwassenen in Nederland heeft een vorm van tandvleesontsteking? In 15% van de gevallen gaat het om een ernstige vorm. Deze paradontale aandoening ook wel gingivitis of parodontitis genoemd, heeft niet alleen ernstige gevolgen voor de staat van uw gebit, maar ook op uw algehele gezondheid.
Wij doen ons uiterste best doen om onze tanden en kiezen schoon te houden, toch vergeten we weleens dat het tandvlees ook verzorging nodig heeft. In dit artikel gaan we dieper in op wat deze veel voorkomende aandoening is. Ook bespreken wij de bijbehorende risico's en hoe een tandvleesbehandeling bij de tandarts of mondhygiënist kan helpen. Lees snel verder!
De gevolgen van een tandvleesontsteking
Een paradontale aandoening kenmerkt zich door een ontstoken tandvlees. Deze ontsteking van het tandvlees kan in 2 fases worden onderverdeeld;
1- Het eerste stadium: gingivitis (een minder ernstige vorm van tandvleesontsteking), waarbij alleen de bovenste laag van het tandvlees is ontstoken;
2- Het tweede stadium: parodontitis.
Parodontitis is het vergevorderde stadium van een tandvleesontsteking. De dieper gelegen weefsels zoals het kaakbot, de wortels van een tand of kies die door ditzelfde kaakbot op hun plaats worden gehouden, worden aangetast. Naarmate deze ondersteunende weefsels meer en meer beschadigd raken, kan de tand of kies los komen te zitten en uitvallen.
Tandvleesontsteking is een van de belangrijkste oorzaken van het verlies van eigen tanden of kiezen. Als parodontitis niet wordt behandeld kan het van invloed zijn op uw algehele gezondheid, en zelfs het genezingsproces van bepaalde ziektes in de weg staan.
De bacteriën die de ontsteking van het tandvlees veroorzaken, kunnen zich via de bloedbaan naar elk deel van het lichaam verspreiden. Er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat er een relatie tussen tandvleesontstekingen en bepaalde ziektes zijn. Hierbij kunt u denken aan:
- Hart- en vaatziekten
- Zwangerschapscomplicaties
- Beroerte
- Diabetes
- Alzheimer en andere vormen van dementie
- Bepaalde vormen van kanker
Tekenen en symptomen van tandvleesaandoeningen
Tandvleesontsteking wordt ook wel een "stille ziekte" genoemd. U voelt tandvleesproblemen meestal niet, toch zijn er wel symptomen waar u op moet letten. Zoals bij gingivitis kunt u tijdens of na het poetsen, flossen, ragen of stoken last hebben van bloedend tandvlees. Het tandvlees ziet er rood uit, voelt zacht aan en is opgezwollen.
Parodontitis zorgt niet alleen voor een vieze smaak in onze mond maar ook voor een slechte adem. Uw tandvlees zal heviger bloeden en uw tanden of kiezen kunnen los komen te zitten door botafbraak en aantasting van het steunweefsel.
Het belang van het vaststellen en behandelen van een tandvleesontsteking
Wilt u een gezond tandvlees? De eerste stap is om de periodieke controle bij de mondhygiënis of bij uw tandarts niet over te slaan. Tijdens deze controle wordt niet alleen de staat van het gebit maar ook die van het tandvlees geëvalueerd. Wanneer de mondhygiënist of tandarts vaststelt dat u gingivitis (beginnende vorm van een tandvleesontsteking) heeft, wordt er een tandvleesbehandeling uitgevoerd. Dit bestaat uit het verwijderen van de aanwezige tandplak, tandsteen en aanslag, en polijsten van het gebit. U krijgt dan ook adviezen om ontsteking van het tandvlees te voorkomen en tips om uw mondhygiëne tiptop in orde te houden.
Behandelplan en dieptereiniging
Als uw tandarts of uw mondhygiënist vaststelt dat er sprake is van parodontitis (vergevorderd stadium van een tandvleesontsteking), dan wordt er een behandelplan voor een “dieptereiniging” van het tandvlees uitgevoerd. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking kan de behandeling in één zitting plaatsvinden of over meerdere behandelingen gespreid worden.
Uw tanden en kiezen worden tijdens deze behandeling worden onder plaatselijke verdoving grondig gereinigd, ook onder het tandvlees waar de worteloppervlakken glad worden gemaakt. Om te voorkomen dat de ontsteking terugkomt en uw gebit en tandvlees in optimale staat te houden, komt u om de 3, 4 of 6 maanden terug voor een gromdige gebitsreiniging.
De gezondheid van uw tandvlees is essentieel voor uw welzijn. U kunt met een behandeling voor tandvleesproblemen en goede gewoonten thuis, tot op hoge leeftijd een gezond gebit en een goede algemene gezondheid behouden.
Waar kunt u snel terecht voor gebitscontrole en gebitsreiniging?
Voor een controle van uw gebit en gebitsreiniging, en die van uw kinderen, kunt u bij terecht bij onze mondhygiënist in Amsterdam, Den Haag of bij onze mondhygiënist in Utrecht. Naast onze mondhygiënist hebben wij ook een zeer ervaren kindertandverzorgende in Amsterdam en in Utrecht.
Opgezwollen, pijnlijk tandvlees kan veel zeggen over uw hormonen, diëet, of zelfs een signaal zijn van een groter gezondheidsprobleem.
De discussie over mondgezondheid gaat meestal over hoe we onze parelwitte tanden wit en vrij van gaatjes kunnen houden. Er wordt niet veel aandacht besteed aan ons tandvlees - de enige keer dat velen van ons zich herinneren dat het er is, is wanneer het onze aandacht vraagt in de vorm van bloedingen of zwellingen.
Wat veroorzaakt gezwollen tandvlees precies?
Meestal slechte mondhygiëne: "Tandplak is een zachte, kleverige substantie die zich in de loop van de dag voortdurend in de mond vormt en miljoenen bacteriën bevat," zegt Mohep Hakim mondhygienist bij Dental365 in Amsterdam. "Als tandplak niet dagelijks wordt verwijderd door te poetsen en te flossen, komen er gifstoffen vrij die het tandvlees infecteren en zwellingen veroorzaken."
U kunt de zaken beginnen te keren door uw tandenpoetsvaardigheden "op te poetsen", wat inhoudt dat u twee keer per dag poetst en minimaal 1 x per dag flost om te voorkomen dat tandplak onder het tandvlees nestelt.
Tandplak dat niet tussen de tanden wordt verwijderd, zal uiteindelijk verharden en tandsteen worden - wat helaas niet alleen met een tandenborstel kan worden verwijderd, aldus Mohep. U zult naar uw tandarts of nar uw mondhygiënist moeten voor een professionele reiniging, die u volgens de deskundigen ongeveer om de zes maanden kunt plannen.
Maar zelfs met al deze reinigingsbeurten kan uw tandvlees toch opzwellen, en dat kan een teken zijn van een onderliggend probleem. "Zwelling van het tandvlees is nooit normaal en moet worden gezien door een tandarts of arts, die de juiste diagnose kan stellen en kan helpen met een geschikte behandeling," Dr. Ilan Vigder, tandarts bij Aqua Dental Clinic Amsterdam, Den Haag en Utrecht.
Als uw gezwollen tandvlees niet binnen twee weken weer normaal is, raden tandartsen u aan voor een consult bij uw tandarts langs te gaan. Benieuwd wat het probleem kan zijn?
Hier zijn 10 mogelijke redenen waarom uw tandvlees gezwollen is, volgens deskundigen.
-
Gingivitis kan de oorzaak zijn
De meest voorkomende oorzaak van gezwollen tandvlees is gingivitis, een milde vorm van tandvleesontsteking. Na verloop van tijd vormen bacteriën en voedselresten een laagje tandplak op de tanden. Als de tandplak niet wordt behandeld, wordt het tandsteen, dat ondoordringbaar kan zijn voor je tandenpoetsbeurten thuis.
Omdat het in het begin niet pijnlijk is, realiseren de meeste mensen zich niet dat tandplak zich aan het nestelen is, totdat het te laat is. Als het niet behandeld wordt, kan gingivitis overgaan in parodontitis (gevorderde tandvleesontsteking) en leiden tot verlies van tanden en kiezen.
"Daarom is het belangrijk dat wanneer u last heeft van gezwollen of bloedend tandvlees, u dit door een tandarts laat onderzoeken om de onderliggende oorzaak te achterhalen," zegt Dr Vigder. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan uw tandarts of uw mondhygiënist u laten zien hoe u het beste kunt poetsen en eventueel een lage dosis orale antibiotica of een gemedicineerd mondspoelmiddel voorschrijven.
-
Er zit iets vast tussen uw tanden
Als slechts één tand of regio in uw mond is opgezwollen, kan dit een teken zijn dat er een voedseldeeltje (bijvoorbeeld een vervelende popcornkorrel) vastzit onder de tandvleesrand. Hierdoor probeert het lichaam de bacteriën van het ongewenste voedsel te bestrijden, waardoor het omringende weefsel ontstoken raakt.
De ontsteking van een klein ongemak kan overgaan in hevige pijn (vooral als de gezondheid van de tand zelf in gevaar komt). In dat geval moet u contact opnemen met uw tandarts of met de spoed tandarts. Hij of zij kan de oorzaak opsporen en wegnemen.
-
Er kan een infectie op komst zijn.
Een van de meest voorkomende infecties die het tandvlees kan doen opzwellen heet gingivostomatitis. Dit komt vooral bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Deze infectie kan het gevolg zijn van een virale of bacteriële infectie en gaat vaak gepaard met het ontstaan van zweertjes in de mond.
Hoewel het lichaam de infectie over het algemeen op tijd zelf kan bestrijden, kan het ongemak je direct naar de tandarts sturen. De tandarts zal het geïnfecteerde gebied ontsmetten en in de meeste gevallen een antibioticum voorschrijven.
-
Een nieuw medicijn veroorzaakt vreemde bijwerkingen
Sommige veelgebruikte medicijnen kunnen als bijwerking zwelling van het tandvlees veroorzaken. Hierbij kunt u denken aan bloeddrukmedicijnen die calciumkanaalblokkers bevatten, zoals verapamil en diltiazem. Deze en andere families van medicijnen, zoals fenytoïne, een medicijn tegen aanvallen, kunnen een ophoping van tandvleesweefsel veroorzaken, wat resulteert in een aandoening die bekend staat als gingivale overgroei, waarbij weefsel over de tanden groeit.
Wanneer u merkt dat uw tandvlees na het innemen van een nieuw medicijn een verkeerde reactie vertoont, neem dan contact op met uw tandarts. Hij of zij kent misschien alternatieve behandelingen of aangepaste doseringen om de reactie van het tandvlees te reguleren.
-
U heeft een vitaminetekort
Vitaminetekorten komen niet meer zo vaak voor als vroeger, maar we zien nog steeds gezwollen tandvlees als gevolg van ondervoeding. Dit komt vooral voor bij oudere patiënten die geen uitgebalanceerd dieet volgen.
Veel vitaminen spelen een rol bij een goede mondgezondheid. Echter een onvoldoende inname van vitamine B en C leidt over het algemeen tot gezwollen tandvlees. Hierbij speelt vitamine C een sleutelrol bij het herstel van het tandvlees. Vitamine C kan uw tandvlees beschermen tegen infectie en opzwellen door tandplak dat onder het tandvlees verborgen zit.
Het kan ook helpen om je vitamine K-inname te verhogen. Als u een tekort aan vitamine K heeft, kan uw tandvlees makkelijker opzwellen en bloeden als het in contact komt met bacteriële tandplak en tandsteen.
Alleen uw tandarts kan, in overleg met uw huisarts, bepalen of ondervoeding de oorzaak is van uw tandvleesproblemen. Zodra dit bevestigd is, kunt u supplementen innemen om uw voorraden aan te vullen terwijl u betere voedingskeuzes maakt.
-
U maakt hormonale veranderingen door
Vrouwen kunnen last krijgen van opgezwollen tandvlees tijdens unieke perioden in hun leven met hormonale veranderingen. Dit kan zijn tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap, menopauze en het gebruik van anticonceptiepillen.
Dit komt omdat hormonen van invloed zijn op hoe uw tandvleesweefsels reageren op de giftige stoffen die vrijkomen uit de bacteriële plaque en tandsteen. Een stijging van de hormonen oestrogeen en progesteron verhoogt de kans op tandvleesirritatie en zwelling veroorzaakt door tandplak.
Als u uw tandenpoets- en flosroutine al onder controle hebt en uw tanden goed reinigt, maar gezwollen tandvlees u nog steeds parten speelt, raadt Dr. Vigder u aan uw huisarts te raadplegen. "Ze kunnen een hormoon- of vitaminetherapie aanraden om te helpen", zegt hij.
-
Overstappen op een nieuwe tandpasta veroorzaakt irritatie
Ingrediënten in tandpasta en mondwater kunnen het tandvlees irriteren en zelfs allergische reacties veroorzaken, vooral bij langdurig gebruik (als u niet weet dat het uw mondverzorgingsproducten zijn die de reactie veroorzaken).
Het identificeren van het ingrediënt en het verwijderen uit uw dagelijkse routine is vaak al voldoende om uw tandvlees te laten genezen. Veel voorkomende ingrediënten die vervelende orale contactdermatitis kunnen veroorzaken zijn waterstofperoxide (tandenbleekmiddel), alcohol (mondwater), zuiveringszout (tandpasta) en cinnamaten (kauwgom).
-
U heeft last van tandprothese klachten
Een slecht passend kunstgebit of zelfs een Invisalign onzichtbare beugel kan het tandvlees irriteren, wat kan leiden tot ontsteking en secundaire zwelling. Het verwijderen van het hulpmiddel of het goed laten aanmeten, zodat het goed past (kunstgebit) of het tandvlees niet raakt (aligners, onzichtbare beugels), kan de schade en zwelling meestal ongedaan maken.
-
Een of twee scheve tanden veroorzaken problemen
Een verkeerde stand van de tanden kan van invloed zijn op hoe goed u erbij kunt en hoe goed u kunt poetsen en flossen om bacteriële tandplak te verwijderen. Door uw tanden recht te zetten (met een traditionele beugel, aligners of porseleinen facings) kunt u beter bij het tandvlees komen, waar de ophoping van tandplak tandvleesontstekingen en zwellingen veroorzaakt.
-
U heeft een onderliggende gezondheidsaandoening
Opgezwollen tandvlees kan een teken zijn van een onderliggende gezondheidstoestand, zoals diabetes. Glucose is aanwezig in speeksel, dus als uw bloedsuiker niet goed is, helpt het hogere glucosegehalte in uw spuug bacteriën te groeien die uiteindelijk tot tandvleesproblemen kunnen leiden, volgens het Diabetes Fonds.
Een andere minder vaak voorkomende, maar ernstige oorzaak van opgezwollen en bloedend tandvlees is leukemie (soms in de vorm van een enkele gezwollen knobbel of volledig opgezwollen tandvlees). De leukemiecellen concentreren zich in het tandvlees, waardoor het gezwollen wordt.
Als de zwelling aanhoudt - vooral als deze gepaard gaat met andere systemische verschijnselen zoals koorts, nachtelijk zweten, vermoeidheid en onverklaarbaar gewichtsverlies ga dan meteen naar uw arts voor een bloedonderzoek.
Tip Van Team Dental365
- Denk je dat je een ontstoken tandvlees hebt en wil je graag een gebitscontrole en meteen een grondige gebitsreiniging? Maak dan snel een afspraak bij je tandarts of mondhygiënist.
- Heb je geen vaste mondzorgverlener? Géén probleem. Je kunt hiervoor ook terecht bij Dental365 Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Vul hier het formulier in en je wordt gebeld voor een afspraak.