Wat u moet doen bij het uitvallen van een vulling of kroon
Uitgevallen vulling of kroon? Wat moet je doen? Het komt vaker voor dat patiënten een vulling of een kroon verliezen. Het kan een permanente of een tijdelijke vulling of kroon zijn. Bij een tijdelijke vulling (noodvulling) of een tijdelijke kroon (noodkroon) komt het vaker voor. Op zich is dat logisch. De naam zegt het al: het is tijdelijk ter voorbereiding op de definitieve behandeling met permanente vullingen of permanente kronen.
In dit blog geven u wat meer informatie over vullingen en kronen en wat u moet doen als u onverhoopt eentje verliest. Op deze pagina kunt u over de verschillende ins-en-outs over vullingen en kronen lezen.
Wat Zijn Kronen En Vullingen?
Vulling
Wanneer een tand of kies door cariës (tandbederf) is aangetast en er een gaatje zit, kan de tandarts de tand of kies restaureren door het te vullen met vullingsmateriaal om ervoor te zorgen dat het tandbederf zich niet verder uitbreidt. Dit vulmateriaal kan uit amalgaam (zilveren vulling) of uit composiet (witte vulling) bestaan.
Kroon, Tandkroon
Wanneer een groot deel van een tand of kies verloren is gegaan of is afgebroken, moet er een nieuwe kroon worden geplaatst.
Een kroon is een kapje van metaal (zoals goud), van porselein of van zirkonium dat over een geprepareerde tand of kies met cement wordt vastgezet. Uw tand of kies krijgt hierdoor zijn oorspronkelijke vorm terug.
- Een vulling dient gaatjes in een kies of tand te vullen
- Een tandkroon wordt over een beschadigde tand of kies geplaatst.
- een implantaat is een kunstwortel en vervangt de wortel van een missende tand of kies. Op het implantaat wordt opbouw (abutment) geplaatst en op dit abutment komt dan een kroon (tand).
Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde ‘ongelukjes’. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen. Sportblessures kunnen de veroorzaker zijn van een loszittende vulling of kroon, maar dit is iets dat niet vaak voorkomt.
Wanneer u merkt dat uw vulling of kroon los zit of is uitgevallen, hoeft u zich geen zorgen te maken, want dit vervelende ongemak vereist geen spoedeisende tandheelkundige behandeling. Maar dit betekent niet dat u geen pijn heeft, want de getroffen kies of tand komt plotseling zonder bescherming te zitten. Echter, als u pijn ervaart dan adviseren wij u wel snel een afspraak te maken.
Wat U Moet Doen Bij Het Uitvallen Van Een Vulling Of Kroon?
We hebben hier een aantal praktische stappen op een rij gezet bij het verlies van een vulling of kroon:
- Probeer eerst uw uitgevallen vulling of kroon terug te vinden en bewaar het op een veilige plaats, zodat u het kunt meenemen naar uw afspraak bij de tandarts;
- Vervolgens is het verstandig om toch binnen één of twee dagen een afspraak bij de tandarts te maken;
- Ervaart u acute of ondraaglijke pijn, omdat bijvoorbeeld de zenuw is bloot komen te liggen na het verlies van uw vulling of kroon, dan kunt u het beste snel een afspraak maken bij uw eigen tandarts. Heeft u geen vaste tandarts? Dan kunt u altijd een beroep doen op de Spoed Tandartsen van Dental365;
- Om de pijn enigszins te verzachten kunt u kruidnagelolie gebruiken, dep een wattenstaafje in de olie en breng het op de getroffen tand of kies aan. Kruidnagelolie verdooft de zenuw. (BELANGRIJK: dit is geen oplossing, het is simpelweg een lapmiddel om de pijn te verminderen;
- OPLOSSING: Ga naar uw TANDARTS of naar Dental365 Spoed Tandarts!