Help mijn verstandskiezen moeten eruit

help_mijn_verstandskies_moet_eruit_moet_getrokken_worden

Moeten je verstandskiezen er echt uit?

Hoe herken je wanneer er een probleem is

Als je eenmaal ver in je tienerjaren bent, denk je misschien dat de tanden die je ziet de enige tanden zijn die je ooit zult krijgen. Maar er is een grote kans dat dat niet waar is. Je verstandskiezen kunnen nog doorbreken, of doorkomen, zelfs als je al jong volwassen bent.

Als je meer weet over je verstandskiezen en hoe ze zich gedragen, is het makkelijker om te gaan met problemen die zich voordoen en de noodzaak om ze te trekken, zegt kaakchirurg Panagopoulos van Kaakchirurgie365. Hij beantwoordt veelgestelde vragen van patiënten over verstandskiezen:

Heeft iedereen verstandskiezen?

Nee, niet iedereen wordt geboren met een volledig gebit. De verstandskiezen zijn de meest voorkomende congenitale ontbrekende tanden, aldus Dr. Panagopoulos.

Hoe weet je of er een probleem is met je verstandskiezen?

Pijn in de boven- of onderkaak is vaak het eerste teken dat je verstandskiezen problemen veroorzaken. Je kunt een gevoel van druk achter in je mond hebben. Ook wordt het tandvlees rond de doorkomende verstandskies vaak gevoelig, gezwollen en ontstoken.

Het kan echter ook zijn dat je helemaal geen pijn voelt.  Maar afwezigheid van pijn betekent niet noodzakelijk dat er geen probleem is. "Veel mensen hebben geen symptomen," zegt Dr. Panagopoulos. "Daarom moet je je verstandskiezen door een tandarts of door een kaakchirurg laten onderzoeken om te bepalen of ze getrokken moeten worden.

Is het trekken van verstandskiezen altijd nodig?

Als je verstandskiezen geïmpacteerd zijn, waardoor een goede mondhygiëne niet mogelijk is, is het vaak het beste om ze te laten trekken.

Tanden die rechtop en functioneel doorkomen hoeven vaak niet te worden getrokken, zegt Dr. Panagopoulos, zolang ze geen pijn veroorzaken en niet in verband worden gebracht met tandbederf of tandvleesontsteking.

Maar zelfs verstandskiezen die goed doorkomen, kunnen na verloop van tijd problemen geven omdat ze zo ver naar achteren in de mond zitten en moeilijk schoon te maken zijn. Dus als je je verstandskiezen laat zitten, zorg er dan voor dat je ze goed poetst en flost en regelmatig naar de tandarts of naar de mondhygiënist gaat.

Wat gebeurt er als een verstandskies geïmpacteerd is?

Het komt vaak voor dat mensen last hebben van verstandskiezen. Deze tanden zitten gedeeltelijk of helemaal ingegraven in het zachte weefsel of het kaakbot en zijn vatbaarder voor ziekten en andere problemen.

Het probleem is dat je geïmpacteerde verstandskiezen niet goed kunt schoonmaken, waardoor ze kunnen gaan rotten en je tandvleesontsteking kunt krijgen. Hoewel dit minder vaak voorkomt, kunnen cysten of tumoren zich ook ontwikkelen rond geïmpacteerde tanden, aldus Dr. Vasi.

geïmpacteerde verstandskies pijn - wat te doen - dental 365 - 400px

Tandartsen beoordelen geïmpacteerde tanden over het algemeen per geval om te bepalen of ze verwijderd moeten worden, voegt hij eraan toe. Als een tand volledig is vastgegroeid in het bot en uit röntgenfoto's blijkt dat een doorbraak onwaarschijnlijk is, zal de tandarts vaak adviseren de tand te verwijderen om toekomstige problemen te voorkomen.

Welke problemen kunnen zich voordoen na het verwijderen?

Lichte tot matige pijn is normaal en te verwachten na een extractie, maar er zijn ook enkele andere complicaties mogelijk. Hier volgt een overzicht van wat je kunt verwachten en hoe je arts waarschijnlijk elke mogelijkheid zal behandelen:

  • Pijn

Dr. Panagopoulos zegt dat bij alle extracties enige pijn en zwelling te verwachten zijn. In de meeste gevallen kunnen niet-steroïde ontstekingsremmers in combinatie met een beperkte dosis verdovende medicijnen helpen de pijn onder controle te houden. De eerste 24 uur wordt ijs aanbevolen om de zwelling te beperken.

  • Droge socket

Hoewel zeldzaam, is dit een van de meest voorkomende echte complicaties na een operatie. Deze treedt meestal op vier tot zeven dagen na het trekken van een tand of kies, wanneer het bloedstolsel dat nodig is voor de genezing te snel oplost. Je tandarts of kaakchirurg zal het waarschijnlijk behandelen met een antiseptische oplossing voor oraal gebruik of een speciaal verband, afhankelijk van de ernst van de pijn.

  • Subperiostaal abces

Dit is een puszakje dat ontstaat wanneer bot en weefselresten vastzitten tussen de genezende extractieholte en het weefsel dat het bot bedekt. Je tandarts kan het abces draineren en je antibiotica geven om de infectie te verhelpen.

  • Bacteriële infecties

Postoperatieve bacteriële infecties zijn zeldzaam en komen in minder dan 6 procent van alle gevallen voor, aldus Dr. Panagopoulos. Je behandelend tandarts of kaakchirurg kan je voor de operatie een dosis antibiotica geven om infectieproblemen te voorkomen. Na de operatie zijn soms antiseptische mondspoelingen of aanvullende antibioticakuren nodig.

Is er een manier om problemen met je verstandskiezen te voorkomen?

Uiteindelijk heb je weinig controle over je verstandskiezen. "Behalve een goede mondhygiëne (2x per dag poetsen en flossen) en elk halfjaar naar de tandarts of mondhygiënist gaan, kunnen en hoeven patiënten niet veel te doen," zegt Dr. Panagopoulos.

** Tip van de redactie van Dental365 **

Heb je last van je verstandskiezen en moeten deze worden verwijderd door de kaakchirurg? Dan heb je altijd een verwijsbrief nodig van je tandarts, huisarts of medisch specialist. Heb je géén eigen tandarts? Maak dan een afspraak bij Dental365 voor een consult en een verwijsbrief. De kosten van verstandskies verwijderen vallen onder je basisverzekering en worden volledig vergoed. Hou wel rekening met je eigen risico!  

Share:
Leave comment

Spoed Tandarts? Bel Nu!