12 Superfoods voor een gezond gebit

12-gezonde-superfoods

12 Superfoods voor een gezond gebit

Wist je dat er superfoods zijn voor een gezond gebit? Voor een stralende glimlach heb je uiteraard gezonde witte tanden nodig. Ons gebit heeft het hard te verduren. Vanaf de vroege ochtend tot aan de late avond houden we ons gebit aan het werk door de tanden en kiezen zowel gezonde als ongezonde producten te laten wegwerken. Het is eenmaal een gegeven dat een mens moet eten en drinken om te kunnen leven en daarom is het zo ontzettend belangrijk dat we goed voor ons gebit blijven zorgen.

Regelmatig de tandarts bezoeken

Eén ding blijft toch superbelangrijk voor het behoud van je mooie stralende lach en dat is een regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist. Geen enkel superfood kan daar tegenop. Bovendien bewijs je jezelf hiermee een goede dienst. Je tanden, kiezen, tandvlees en niet te vergeten je hele lichaam zullen je hiervoor zeer dankbaar zijn!

Hier volgen de 12 superfoods die je een handje helpen bij het stralend wit en gezond houden van je tanden en kiezen.

1. Water

Water is de beste vloeistof op de planeet dat je in overvloed kan drinken om je algehele waterhuishouding op peil te houden. Het is ook goed voor het gebit, omdat het bepaalde mineralen op tanden en kiezen afzet. Bovendien is water belangrijk voor de speekselvorming en houdt het tandvlees gehydrateerd. Water geeft kracht aan tanden en kiezen.

2. Melk

Ons gebit heeft calcium nodig om sterk en stevig te blijven en het is een algemeen bekend feit dat melkproducten volop calcium bevatten. In melk zit niet alleen calcium, maar is ook een bron voor vitamine D en fosfor, die helpen de schade aan het tandglazuur te herstellen. Voor mensen die een lactose-allergie hebben is sojamelk een goede vervanger, Sojamelk is net zo voedzaam.

3. Kaas

Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd.  Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.

4. Thee

Of je nu een liever groene of zwarte thee drinkt, beiden zijn goed voor een gezond gebit. Thee bevat polyfenolen en catechinen, deze stoffen werken niet alleen tegen tandbederf, maar bestrijden ook bacteriën die tandplak veroorzaken. Wat wel erg belangrijk is bij het drinken van thee, probeer het zonder suiker te doen, want dat doet juist het positieve effect van genoemde stoffen teniet.

5. Noten

Dagelijks een handjevol verschillende soorten noten eten, zoals cashewnoten, amandelen, walnoten, pistachenoten om er een paar te noemen, doet het gebit echt goed, want je krijgt hiermee verschillende soorten mineralen en vitamines binnen. Het is ook nog eens stuk gezonder en uiteraard beter dan allerlei zoetigheid, vooral als je je stralende lach wilt behouden.

6. Yoghurt

Yoghurt is inderdaad een geweldig voedingsmiddel dat rijk is aan gezonde melkzuurbacteriën en hoort iedere dag op jouw menu te staan. Het ondersteunt de gezondheid van je tanden en kiezen door ze te verrijken met eiwitten en calcium.

7. Pure Chocolade

Misschien werd je in je jeugd de les gelezen over het eten van pure chocolade!

Maar uit een aantal onderzoeken is gebleken dat pure chocolade toch zeer goed blijkt te zijn voor de gezondheid van je gebit. Het hoofdingrediënt van chocolade, de cacaoboon, zit boordevol tannines die als natuurlijke antioxidant werken. Tannines bestrijden tandplakvorming, voorkomen tanderosie en bevorderen de bloedcirculatie. Het beste is om een pure chocolade te kiezen met een cacaogehalte van boven de 70%, want hoe hoger het gehalte hoe minder suiker. Dus het kan geen kwaad om dagelijks een klein stukje pure chocolade te eten.

8. Suikervrije Kauwgom

Het kauwen van suikervrije kauwgom is nuttig voor de speekselproductie in de mond. Het kan niet genoeg gezegd worden, want het speeksel voorkomt uitdroging van de mond en heeft als het ware een reinigende werking op de tanden, kiezen en het tandvlees, het neutraliseert het zuur dat door schadelijke bacteriën in de mond wordt geproduceerd.

9. Appel

Het eten van een appel werkt ook op de vorming van meer speeksel, waardoor de opbouw van tandplak wordt bestreden. Bovendien helpt het eten van een appel na de maaltijd bij het verwijderen van de achtergebleven voedseldeeltjes tussen tanden en kiezen.

10. Paddenstoelen/Champignons

We weten allemaal dat calcium noodzakelijk is voor een gezond gebit, maar het heeft ook een drager nodig om goed door het lichaam te worden opgenomen. De vitamine D die in paddenstoelen/champignons zit helpt bij de calciumopname voor het hebben van sterke en tandplakvrije tanden en kiezen.

11. Zoethout

Zoethout bevat antibacteriële eigenschappen. Het verfrist ook nog eens je mond en bestrijdt tanderosie.

12. De 5 K’s

De 5 K’s zijn kaneel, kardemom, kruidnagel, komijn en koriander. Al deze kruiden hebben een overdaad aan een aantal voedingsstoffen die nuttig zijn bij het voorkomen van schade aan tanden, kiezen en tandvlees en het bestrijden van schadelijke bacteriën.

Nog een opmerking ter afsluiting, buiten deze lijst van superfoods voor gezond gebit zijn er nog andere gezonde foods die bijdragen aan een goede mondzorg. Die worden in een volgend blog besproken. En vergeet niet alles met mate, want overdaad schaadt!

 

Share:
Leave comment

Spoed Tandarts? Bel Nu!