10 Huismiddeltjes tegen tandpijn

kiespijn wat te doen

10 Huismiddeltjes bij kiespijn of tandpijn

Gaatjes, losse vullingen, een scheurtje in een tand of kies, een tandvleesontsteking of een sinusitus (voorhoofdsholte of bijholte infectie) zijn condities die allemaal een vervelende zeurende of kloppende tand- of kiespijn teweeg kunnen brengen. Totdat het pijnlijke euvel door uw reguliere tandarts of de spoed tandarts verholpen kan worden, kunt u één of meerdere onderstaande vertrouwde huismiddeltjes toepassen om de nare tand- of kiespijn te bestrijden.

Remedie bij tand- of kiespijn: Kruidnagelolie

Kruidnagel is een huismiddeltje die al sinds de middeleeuwen gebruikt wordt bij kies- of tandpijn. De belangrijkste werkzame stof in deze specerij: eugenol. Eugenol is een natuurlijk verdovend middel. Maar kruidnagelolie kan niet te pas en te onpas gebruikt worden. Het is absoluut niet aan te raden om de olie rechtstreeks op het aangedane gebied of op uw tong aan te brengen, want hierdoor kan het zelfs de pijn doen verergeren. Het is beter om twee druppels kruidnagelolie op een wattenstaafje of stukje wat te doen om het vervolgens op de pijnlijke tand of kies aan te brengen, totdat de pijn wegtrekt.

U kunt ook een beetje gemalen kruidnagel op het pijnlijke gebied doen. Een andere mogelijkheid is om een hele kruidnagel op de tand of kies te plaatsen, het in kleine stukjes bijten om te zorgen dat de olie vrijkomt en het vervolgens op de plaats te houden, totdat de pijn minder wordt.

Remedie bij tand- of kiespijn: Mengsel van gember en cayennepeper

Stamp een stukje gemberwortel fijn in een vijzel en meng het in gelijke delen met cayennepeper en water tot een dik papje. Doop een wattenbolletje in dit krachtige pijnstillende middel en plaats het bolletje op uw tand en kies, vermijd vooral het contact met tandvlees of tong, want deze krachtige remedie kan brandend aanvoelen.

U kunt de middelen ook apart van elkaar gebruiken, want beiden staan bekend om hun pijnstillende eigenschappen. Het hoofdbestanddeel capsaïcine en de neuropeptide substantie P in cayennepeper zorgen voor pijnverlichting en hebben ook een ontstekingsremmend effect.

Remedie bij tand- of kiespijn: Zoutwaterspoeling

Maak een pijnstillend en ontsmettend mondwater door een theelepel zout op te lossen in 250 ml water, (tip: dit middel werkt ook bij keelpijn). Door te spoelen met deze zoutoplossing verwijdert u loszittende etensrestjes die uw zere tand of kies kunnen irriteren en het helpt tevens de zwelling tegen te gaan. Bovendien zorgt u er ook voor dat uw mond hiermee schoon is. Spoel de oplossing ongeveer 30 seconden rond in uw mond en spuug het dan uit. Herhaal deze behandeling zo vaak als nodig is.

Remedie bij tand- en kiespijn: Verzacht de pijn met thee

Pepermuntthee smaakt niet alleen lekker, maar heeft ook pijnstillende eigenschappen. Doe één theelepel gedroogde pepermuntblaadjes in een kopje en giet daar kokend water op, laat het 20 minuten trekken. Nadat de thee is afgekoeld kunt u hiermee uw mond spoelen. (Een weetje: bent u dol op de geur van pepermunt, dan kunt u pepermuntolie als middel tegen hoofdpijn gebruiken). De tannines in zwarte thee staan bekend om hun pijnstillende en samentrekkende werking, leg een warm theezakje op het pijnlijke gebied. Het helpt vooral bij geïrriteerd en gezwollen tandvlees.

Remedie bij tand- en kiespijn: Waterstofperoxide als mondspoeling

Een oplossing van 3% waterstofperoxide helpt net zoals zout water bacteriën te doden en voedselresten te verwijderen. Dit huismiddel kan tijdelijke verlichting geven, vooral als de kies- of tandpijn gepaard gaat met koorts of een vieze smaak in de mond (beide symptomen duiden trouwens op een ontsteking).

Maar net zoals alle andere huismiddeltjes bij kies- of tandpijn zijn het slechts lapmiddelen, totdat u bij uw reguliere of spoed tandarts terecht kunt. Een waterstofperoxide oplossing mag uitsluitend gebruikt worden om te spoelen, slik het nooit door! Nadat u uw mond met deze oplossing hebt rond gespoeld, dient u uw mond meerdere keren met gewoon water na te spoelen.

Remedie bij tand- en kiespijn: IJsblokjes

Doe een klein ijsblokje in een plastic zakje, wikkel er een dun doekje omheen en leg het ongeveer 15 minuten tegen de zere tand of kies aan om de zenuwen enigszins te verdoven. U kunt ook een koud kompres tegen de buitenkant van uw mond of wang plaatsen dit helpt ook om de pijn ietwat te verlichten. Een andere traditionele methode om de pijn te verzachten is de binnenkant van uw hand met een ijsblokje masseren. Zodra de zenuwen in uw vingers “koude” signalen naar de hersenen sturen, kunnen deze signalen de pijnprikkels van uw zere tand of kies wegdrukken. Wikkel een ijsblokje in een dun doekje en masseer het gedeelte van uw handpalm tussen de duim en wijsvinger.

Remedie bij tand- en kiespijn: Spoelen met mirte

U kunt ook uw mond spoelen met een mirte tinctuur. Het samentrekkende effect helpt tegen ontstekingen en daarnaast heeft het ook bacterie dodende eigenschappen. Verdeel 1 theelepel mirte poeder over 2 kopjes, schenk er kokend water overheen en laat het 30 minuten staan. Zeef het mengsel en laat het afkoelen. Neem vervolgens 1 theelepel van de tinctuur en meng het met een half kopje water, spoel hiermee vijf à zes keer per dag uw mond.

Remedie bij tand- en kiespijn: Poets met de juiste tools

Gebruik een tandpasta speciaal voor gevoelige tanden. Als u last hebt van terugtrekkend tandvlees kan het poetsen met een dergelijke tandpasta de pijn verlichten die u ondervindt bij het drinken of eten van koude of warme producten. Bij terugtrekkend tandvlees kunnen de tandhalzen bloot komen te liggen en dit gedeelte van een tand of kies is extreem gevoelig. Gebruik een zachte tandenborstel om het tandvlees niet verder te beschadigen en ervoor te zorgen dat het niet verder terugtrekt.

Remedie bij tand-en kiespijn: Bedek een scheurtje met suikervrije kauwgom

Als u een scheurtje of een losse vulling in uw tand of kies hebt, kunt u de pijn enigszins verzachten door het blootgestelde gebied met een zacht stukje suikervrije kauwgom te bedekken, dit helpt vooral bij een loszittende vulling. Probeer ook om niet met die desbetreffende tand of kies te kauwen, totdat u in de stoel zit bij uw reguliere tandarts of de spoed tandarts om het probleem te verhelpen.

Remedie bij tand- en kiespijn: Pas druk toe

Probeer deze techniek uit de acupressuur uit om snel verlichting te hebben bij tand- en kiespijn. Druk met uw linkerduim op de rug van de hand bij de pols, waar de duim en wijsvinger samenkomen. Voer gedurende twee minuten een aanhoudende druk uit. Hierdoor wordt de neurotransmitter endorfine (het ‘goed gevoel hormoon’) vrijgegeven, waardoor de pijn wordt verminderd. (Deze acupressuur techniek is niet aan te raden als u zwanger bent.)

Share:

Comment on "10 Huismiddeltjes tegen tandpijn"

 1. Jolie

  Waar koop ik mirte? Ik was bij Kruidvat en toen zeiden ze dat die een meisjesnaam is. Ik heb een hele rij aan het lachen gekregen. Oeps.

  • Team Dental365

   Beste Jolie,

   Als je zoekt op – mirte tinctuur – in Google dan vind je de adressen waar je deze kunt kopen. Blijkbaar heeft Kruidvat dit product niet in hun assortiment of ze kennen het niet.

 2. Marie de Jonge

  Goed om te weten hoe ik de pijn aan mijn tanden kan verlichten. Ik heb sinds kort een blokjesbeugel en mijn tanden zijn erg gevoelig. Ik ga in ieder geval mijn mond spoelen om bacteriën te doden. Hopelijk went het snel!

Leave comment

Spoed Tandarts? Bel Nu!