Heeft u last van kiespijn of tandpijn? Dat kan erg vervelend zijn. Het zorgt voor plotselinge pijn in de mond, die soms steeds erger lijkt te worden. De pijn is vaak kloppend en kan ervoor zorgen dat slapen of concentreren moeilijk is. We benoemen de verschillende vormen en oorzaken van kiespijn of tandpijn. Natuurlijk geven we ook aan wat u kunt doen tegen kiespijn. Daarnaast geven we tips om kiespijn in de toekomst te voorkomen.
Acute kiespijn
Is de kiespijn of tandpijn zo erg dat je er met spoed iets aan wilt laten doen? Als uw eigen tandarts niet beschikbaar is, kunt u naar een van onze spoedtandartsen. U kunt 24/7 contact met ons opnemen. Met vestigingen in het hele land, zit er altijd eentje in de buurt.
Kiespijn herkennen
Kiespijn of tandpijn kan op verschillende manieren voorkomen. We noemen een aantal kenmerken:
- Opgezwollen wangen
- Opgezwollen tandvlees
- Gevoelige tanden (voornamelijk bij het eten en drinken van hete of koude producten)
- Kloppende tandpijn door een wortelontsteking
- Kiespijn bij kauwen
- Kiespijn bij verkoudheid
- Zeurende kiespijn
Oorzaken kiespijn
Er zijn verschillende vormen van tandpijn of kiespijn. De reden van de tand- of kiespijn kan ook verschillen. Zo kan het ineens opkomen in een heftige vorm, maar het kan ook langzaam beginnen en steeds erger worden. Soms zorgt alleen het drinken van hete of koele dranken al voor zere tanden of kiezen. Wat voor pijn u ook heeft, het meest belangrijk is om te weten wat de oorzaak is en het is van belang om deze oorzaak zo spoedig mogelijk aan te pakken! Verschillende oorzaken kunnen zijn:
- Ontstoken tandvlees
- Tandabces of een tandvlees abces
- Wortelkanaalontsteking
- Gaatjes
- Ontstoken verstandskies
- Afgebroken tand of kies
- Oorontsteking
- Kaakholteontsteking
Wat te doen tegen kiespijn
Als je last hebt van kiespijn of tandpijn, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen om de kiespijn te verlichten. Voor de meest effectieve behandeling, kun je het beste naar de tandarts gaan. Als het om je verstandkiezen gaat, is het beter om naar de kaakchirurg te gaan. Hier heb je wel een verwijzing van je eigen tandarts voor nodig. Deze kun je ook bij Dental365 krijgen. Verschillende behandelingen bij de tandarts zijn:
Ben je op zoek naar praktische tips tegen kiespijn of tandpijn? Lees dan onze blog over 23 huismiddeltjes tegen tand- en kiespijn.
Pijnstillers bij kiespijn
Het is afhankelijk van de oorzaak van de kiespijn, welke pijnstiller bij kiespijn het best te gebruiken is. Ibuprofen, naproxen of diclofenac werken ontstekingsremmend. Deze pijnstillers zijn daarom het best te gebruiken wanneer de tand- of kiespijn veroorzaakt wordt door een ontsteking. Laat je je verstandskies trekken? Let er dan wel op dat je geen aspirines slikt, want deze zijn bloed verdunnend en kan zorgen voor nabloeding.
Wat te doen bij kiespijn in de nacht?
Slapen met kiespijn kan erg vervelend zijn. Door de druk die ontstaat wanneer u gaat liggen, kan de pijn ’s nachts toenemen. Gebruik daarom de volgende tips bij het slapen met kiespijn.
- Zorg dat je hoofd verhoogd is. Hiervoor kun je een extra kussen gebruiken. Dit zorgt voor minder bloedtoevoer naar het gebit en vermindert daarom de pijn.
- Kalmerende technieken, zoals ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen helpen om te kalmeren. Zo focus je niet op de pijn en val je sneller in slaap.
Houdt de kiespijn aan? Bel dan onze spoedtandarts.
Tips om kiespijn te voorkomen
Met de volgende tips kun je kiespijn of tandpijn in de toekomst voorkomen:
- Poets goed en vaak je tanden
- Poets nooit gelijk je tanden na het eten of drinken, dit tast het tandglazuur aan.
- Gebruik tandenstokers of flosdraad
- Bezoek regelmatig de tandarts
- Spoel je mond met warm, licht gezouten water of kruidenthee
Veelgestelde vragen over kiespijn
Tandpijn of kiespijn kan verschillende oorzaken hebben en deze hebben vanzelfsprekend vaak met het gebit te maken. Een veel voorkomende oorzaak zijn gaatjes (cariës). Doordat de beschermlaag van de tand (het tandglazuur) is aangetast, kan de tand of kies gevoelig worden. Door het verlies van tandglazuur, ontstaat er tanderosie. Doordat er een gaatje, of meerdere gaatjes in de tand of kies zitten, kan het zijn dat koude en hete prikkels gevoeliger zijn.
Een andere veel voorkomende oorzaak van tand- of kiespijn is teruggetrokken tandvlees. Dit kan komen door ontstoken tandvlees, maar ook door te hard te poetsen. Wanneer er alleen pijn bij het kauwen opspeelt of bij het op elkaar klemmen van de kaken, dan kan het zijn dat er een vulling stuk is. Door de spanning op de kaak komt de vulling dan in aanraking met de zenuw, welke dan pijnprikkels afgeeft.
Wanneer een vulling net is gezet, dan kan het zijn dat de kies nog een paar dagen pijnprikkels geeft. Het is afhankelijk van de grootte van de vulling en het soort vulling dat gebruikt is, hoe lang de kiespijn aanhoudt. Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
Voor de maximale dosering pijnstillers, moet u altijd de bijsluiter lezen. Elke pijnstiller heeft een andere dosering. Voor volwassenen is bijvoorbeeld de maximale dosis paracetamol 6x 500 mg per 24 uur.
Voor volwassenen is de maximale dosering 150 mg per 24 uur en niet geschikt voor kinderen jonger dan 14 jaar. Lees voor de juiste dosering de bijsluiter.
Door de druk die ontstaat wanneer u gaat liggen, kan de pijn ’s nachts toenemen. Dit is te voorkomen door uw hoofd bijvoorbeeld op een dikker kussen te leggen, zodat uw hoofd hoger komt te liggen. Houdt de kiespijn aan? Bel dan Dental365, de spoed tandarts.
Voor het behandelen van kies- of tandpijn gaat u naar de tandarts. Het probleem ligt nooit aan de oppervlakte en de tandarts zal vaak een röntgenfoto moeten maken om het probleem vast te stellen. Als op de foto te zien is waar het probleem zit en hoe dit is ontstaan, dan kan de behandeling gestart worden. Een verstandskies trekken kan dan bijvoorbeeld nodig zijn.
Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een gaatje dat groter is geworden waardoor de zenuwen blootliggen en er etensresten inzitten. De wortel van de kies kan ontstoken zijn. U kunt een tandabces of een tandvlees abces hebben. Ook kan uw tandvlees ontstoken zijn waardoor de pijn uitstraalt naar uw kies of kiezen. Of misschien heeft u een geïmpacteerde verstandskies.
Soms gaat kiespijn ook vanzelf weer over. Al gebeurt dit niet vaak. Mocht u om wat voor reden dan ook kiespijn hebben, wacht niet te lang en ga op tijd naar de tandarts voor een controle. U zult altijd zien dat uw kiespijn weer terugkomt of juist verergert wanneer u er niet op zit te wachten. Dit is dan meestal in het weekend. Dan is het heel lastig om snel een tandarts te vinden.
Ook interessant om te lezen: