Wortelkanaalbehandeling
Een wortelkanaalbehandeling is een veel voorkomende spoedbehandeling bij Dental365. De redenen hiervoor lopen uiteen, maar de voornaamste reden is pijnbestrijding.
Het levende deel in een tand heet pulpa of tandpulpa. De tandpulpa bevat zenuwen, bloedvaten en bindweefsel om de tandwortel tijdens de groei en ontwikkeling te voeden. Soms kan deze pulpa beschadigd, ontstoken of geïnfecteerd raken. Als de pulpa ontstoken is, kan dit voor vervelende pijnen zorgen. Wij noemen dit vaak "kiespijn". Wanneer het pulpa nog leeft, is het soms mogelijk het nog te herstellen. Er is ook een kans aanwezig dat de bacteriën zich al dieper in het wortelkanaal hebben genesteld. Als dit het geval is, dan wordt er vaak voor een wortelkanaalbehandeling gekozen. Hierbij wordt het pulpa verwijderd en het wortelkanaal goed gereinigd.
Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw die de kiespijn of tandpijn veroorzaakt, verwijderd. Als deze behandeling in een vroeg stadium is uitgevoerd, voorkomt het verdere ontsteking aan de wortelpunt. Als de wortelpunt wel al ontstoken is, zal de pijn heftiger zijn. Ook dan is het noodzaak om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. In dit geval ligt de focus op het verwijderen van de bacteriën die zich diep in het wortelkanaal hebben gevestigd.
Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?
Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt het stelsel van uw wortelkanaal volledig schoongemaakt en vervolgens weer opgevuld.
De procedure van een wortelkanaalbehandeling verloopt als volgt:
Stap 1: Maken van röntgenfoto’s
Voordat een wortelkanaalbehandeling kan worden uitgevoerd worden er 1 of meerdere röntgenfoto’s gemaakt van uw tand of kies. Uit de foto's kan er opgemaakt worden hoeveel wortels en wortelkanalen er zijn rondom de betreffende tand of kies. Ook wordt goed bekeken hoe de wortels precies lopen. Tijdens het verloop van de behandeling worden er ook foto's gemaakt om te controleren of de wortelkanaalbehandeling goed verloopt.
Stap 2: Verdoving
Een behandeling in en rondom de zenuwen is erg gevoelig. Een wortelkanaalbehandeling gebeurt dan ook vrijwel altijd onder plaatselijke verdoving. In het geval dat een zenuw volledig is afgestorven kan een verdoving overbodig zijn.
Stap 3: Aanbrengen van een rubberdam
Een rubberdam is een lapje van latex. Er kan ook een ander materiaal worden gebruikt voor mensen met een allergie voor latex. Zo kan de tand of kies volledig worden afegscheiden van uw mondholte. Dit is ter voorkoming dat er nog bacteriën bij uw tanden of kiezen kunnen komen die zich anders alsnog diep kunnen nestelen in de onderkant van het wortelkanaal. Daarnaast biedt het rubberdam ook bescherming tegen de spoelmiddelen en andere stoffen die tijdens de behandeling worden gebruikt.
Stap 4: Openmaken van de tand of kies
Het wortelkanaal moet goed toegankelijk worden gemaakt. De tandarts doet dit door een klein gaatje te maken in de tand of kies. Mocht er nog sprake zijn van ontsteking dan wordt het ontstoken zenuwmateriaal verwijderd.
Stap 5: Schoonmaken van het wortelkanaal
Elke tand heeft vrijwel altijd 1 wortelkanaal terwijl een kies meerdere wortelkanalen heeft. Dit zorgt ervoor dat elke wortelkanaalbehandeling per situatie verschilt. In sommige gevallen zal de wortelkanaalbehandeling ook uit meerdere behandelingen bestaan. De wortelkanalen worden, zodra ze gevonden zijn, opengelegd en vervolgens met een vijltje breder gemaakt. Dit moet gebeuren om de kanalen grondig te kunnen reinigen met het spoelmiddel.
Stap 6: Vullen van de wortelkanalen
Als de wortelkanalen schoon en goed droog zijn, moeten ze gevuld worden. Het zichtbare gedeelte moet ook worden gevuld en soms kan het zijn dat het vulmateriaal niet voldoende is of helemaal niet kan worden gebruikt. In dit geval moet er een kroon komen op de tand of kies. Deze kroon heeft dan meteen 2 functies;
- een kroon zorgt ervoor dat het wortelkanaal na de behandeling niet opnieuw gaat ontsteken
- een kroon zorgt voor de versteviging van uw tand kies.
Wat gebeurt er na de wortelkanaalbehandeling?
Heeft u een (spoed) wortelkanaalbehandeling gehad, waarbij uw tand of kies tijdelijk is gevuld (ook wel endo-start genoemd)?
- Dan dient u binnen 1 maand (tenzij anders door uw tandarts geadviseerd) terug te komen om de behandeling af te laten maken. Ook wel endo-af genoemd.
- Uw tandarts zal nieuwe foto's maken en beoordelen, uw tijdelijke vulling verwijderen, de kanalen goed schoonmaken en vervolgens permanent gaan vullen.
- Tevens kunt u met uw tandarts een eventueel vervolgtraject bespreken, zoals een restauratie met tandkronen. Dit is zeer aan te raden als uw tand of kies door de wortelkanaalbehandeling verzwakt is. Door een gedegen restauratie is de kans veel groter dat u uw tand of kies veel langer kunt behouden.
Belangrijk om te weten
Na een endo-start behandeling, waarbij een tijdelijke vulling is gebruikt, is het altijd noodzakelijk om een vervolgafspraak te maken voor een endo-af behandeling. Na een endo-af behandeling is het zeer raadzaam om regelmatig terug te komen voor controles. Bespreek dit met uw tandarts.
Wortelkanaalbehandeling ter versteviging
Soms is een tand niet meer stevig genoeg om een vulling of een kroon te plaatsen. In dat geval is het een optie om voor een wortelkanaalbehandeling te kiezen, waarbij de wortelkanalen worden gevuld. Dit dient als een houvast voor de vulling of kroon. Het goed uitvoeren van de wortelkanaalbehandeling is hierbij erg belangrijk.
Wanneer er bacteriën diep in het wortelkanaal achterblijven, dan zal de behandeling nogmaals uitgevoerd moeten worden. Dit is zonde van de eerdere behandeling. Daarom nemen we bij Dental365 altijd de tijd voor onze patiënten, ook als het om spoedklachten gaat. Zeker voor een behandeling als de wortelkanaalbehandeling, is het erg belangrijk dat de uitvoering goed is. Hier kunt u bij ons van op aan.
Wat zijn de kosten van een wortelkanaalbehandeling?
Zoals eerder aangegeven kunnen de verschillende wortelkanaalbehandelingen nogal van elkaar verschillen. Sommige behandelingen zijn eenvoudig en goed te doen in een half uur, terwijl een ingewikkelde behandeling tot wel 2,5 uur kan duren. Omdat we als spoed tandarts zoveel mogelijk patiënten snel willen behandelen om van hun pijn af te helpen, voeren we soms alleen een endo-start uit. Bij een endo-start wordt alleen de eerste fase van de wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. De patiënt is dan in elk geval van de pijn af. Er kan dan een vervolgafspraak worden gemaakt bij uw eigen tandarts of bij de endodontoloog, zodat de behandeling daar afgemaakt kan worden (endo-af).
Mocht uw tandarts met een te drukke agenda zitten, of u heeft geen eigen tandarts, of uw tandarts voert geen endo-af uit, dan kan de vervolgafspraak uiteraard ook bij ons plaatsvinden. U kunt ons bellen voor een endo-af afspraak zonder wachttijd.
Tot Slot
Wacht niet met de pijn. Weet u niet zeker of uw klacht met een wortelbehandeling te verhelpen is? Bel DENTAL365 of uw eigen tandarts en maak een afspraak.
Wortelkanaalbehandeling video
Stel een vraag
Is uw vraag over een wortelkanaalbehandeling niet voldoende beantwoord? Bel ons tussen 08:00 - 23:00 uur via 085 105 0750 of stel uw vraag hieronder. Met alle plezier beantwoorden wij uw vragen.
Ook interessant
Veelgestelde vragen wortelkanaalbehandeling
De tandarts heeft nu de wortelkanalen tot (bijna) aan de wortelpunt gereinigd, ontsmet en opgevuld. Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en door het (door)persen van het vulmateriaal kan de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geïrriteerd zijn geraakt.
Dit komt vaker voor en zal over het algemeen 1 tot 2 dagen klachten kunnen geven. In enkele gevallen kan het enkele weken duren voordat de klachten verdwijnen. Mochten de klachten langer aanhouden dan is het verstandig om uw tandarts te raadplegen.
(Hevige) pijn bij warmte en koude en bijv. zoet zijn typisch prikkels die afgegeven worden door de (ontstoken) tandzenuw. Deze prikkels verdwijnen over het algemeen na een wortelkanaalbehandeling, helaas zijn er bij u andere voor in de plaats gekomen.
Bij de start van een wortelkanaalbehandeling wordt de tandzenuw (indien nog aanwezig) verwijderd, de kanalen schoongemaakt en meestal tijdelijk opgevuld. U dient nog terug te komen om de behandeling definitief af te maken (endo-af). Restjes zenuw, ontstekingsweefsel of achtergebleven bacteriën kunnen aanleiding geven tot napijn, meestal het hevigst tijdens de eerste twee dagen, maar dit kan helaas ook wat langer duren. Dit kan een zeurende pijn zijn, maar ook verhevigen of pas optreden bij (kauw)druk.
Als de vijl die gebruikt is tijdens de behandeling voorbij de wortelpunt is gekomen kan deze het bot en het wortelvlies geïrriteerd hebben wat ook enige tijd tot klachten kan leiden (mechanische irritatie). Hetzelfde geldt voor het doorpersen van de verdunde chlooroplossing welke gebruikt wordt voor het ontsmetten (chemische irritatie).
In de eerst genoemde situaties waarbij de kanalen nog niet helemaal schoon zijn of de situatie waarbij er een ontsteking rond de wortelpunt aanwezig is die een hoge druk opbouwt in de kanalen, kan het opnieuw openen, schoonmaken en spoelen helpen! In de meeste situaties is het vaak toch een kwestie van tijd en zullen de klachten vanzelf afnemen.
Maar vergeet niet: bent u met pijn naar de praktijk gekomen en is een spoed wortelkanaalbehandeling uitgevoerd? Dan is dit bijna altijd een endo-start. Als het goed is heeft u ook een tijdelijke noodvulling gekregen. U dient dus altijd terug te komen om de behandeling af te laten maken (endo-af).
Bacteriën in het wortelkanaal hebben waarschijnlijk bij u een ontsteking veroorzaakt. De tandarts heeft bij de start van de wortelkanaalbehandeling een opening naar de wortelkanalen gemaakt en deze met een ontsmettende chlooroplossing gereinigd en de kies afgesloten met een tijdelijke vulling, waarna de behandeling op een later tijdstip afgemaakt zou worden. Helaas vlamt de ontsteking nu weer op en is ook de zwelling weer terug. De tandarts zou opnieuw de kanalen kunnen openen, zodat de door de ontsteking verhoogde druk kan ontsnappen en de kanalen tevens weer ontsmet kunnen worden.
In sommige gevallen zal ook antibiotica voorgeschreven kunnen worden. Soms kan de zwelling ook gevuld zijn met pus, wat op een abces wijst. Door de pus naar buiten te laten ontsnappen (draineren) via de wortelpunt en het wortelkanaal of door het maken van een sneetje (een drain) in het tandvlees, kunnen de (pijn)klachten ook snel verminderen. Ons advies in zulke gevallen is bel uw eigen vaste tandarts en maak een afspraak. Heeft u geen tandarts dan kunt u ons altijd bellen.
Een patiënt die zich met een ontstoken zenuw meldt bij een tandarts, zal vaak tussen de bestaande afspraken gepland moeten worden, de beschikbare tijd is dan beperkt. Daarom wordt in eerste instantie alleen de ontstoken zenuw verwijderd, zodat de pijn voor de patiënt zal verminderen en de wortelkanaalbehandeling op een later tijdstip definitief afgemaakt kan worden. Er kunnen natuurlijk meer factoren een rol spelen waarom een wortelkanaalbehandeling niet in 1 zitting wordt afgemaakt, o.a: moeilijk toegankelijke kanalen, het niet droog krijgen van de kanalen, aanwezige (actieve) ontsteking rond de wortelpunt.
De tijd tussen de twee afspraken wordt ook vaak gehanteerd om te wachten en te bezien of de patiënt daadwerkelijk definitief van zijn pijn verlost is. Het is niet goed om bij pijn een potentiële brandhaard van bacteriën weer in te sluiten. Dan zal de kies op een later tijdstip weer moeten worden geopend omdat er een nieuwe ontsteking aan het groeien is.
Een afgebroken vijl tijdens een wortelkanaalbehandeling is een niet meer zo vaak voorkomende complicatie. Met de vijltjes worden de kanalen breder gemaakt zodat deze goed gespoeld (ontsmet) en gevuld kunnen worden. Hoe krommer en hoe nauwer de kanalen zijn des te meer kans er bestaat dat de vijltjes kunnen breken.
Tevens is de kans op breuk ook afhankelijk van o.a. het type, de diameter van de vijltjes en de gebruikte kracht door de tandarts. Mocht er een stuk van het vijltje achterblijven in het wortelkanaal dan hoeft dat geen problemen op te leveren. De vijl zelf zal niet snel een ontstekingsreactie veroorzaken.
De kans op succes is meer afhankelijk van de hoeveelheid bacteriën dat zich nog in het wortelkanaal rond de vijl of onder de vijl bevinden. Is de vijl in het begin van de behandeling al hoog in het kanaal afgebroken en bevindt er zich tevens een ontsteking aan de wortelpunt (bacteriën) dan zal de prognose dubieus kunnen zijn. Maar in het omgekeerde geval van een wortelkanaalbehandeling van een vitale (niet geïnfecteerde) kies, waarbij een stukje vijl onderin de wortel is blijven zitten, zal de prognose goed kunnen zijn.
In de meeste gevallen is het wijs om de vijl te verwijderen. Indien dat niet lukt wordt er doorverwezen naar de endodontoloog. Houdt u er rekening mee dat in principe deze kosten voor de patiënt zijn, niet voor de tandarts. Door nieuwe technieken en toepassing van nieuwe materialen zijn de vijltjes van steeds betere kwaliteit en komen deze complicaties steeds minder voor.
De tijdelijke vulling waarmee een tand/kies wordt afgesloten na o.a. de start van een wortelkanaalbehandeling kan van een zacht materiaal zijn. Hierdoor kan het ook lijken dat de vulling eruit gevallen is, terwijl alleen het bovenste laagje verdwenen is.
Mocht de vulling echter toch volledig verloren zijn, dan is het verstandig om contact met uw tandarts op te nemen. Of als u geen eigen tandarts heeft, contact met ons op te nemen. De toegang tot de wortelkanalen is dan open en de bacteriën uit de mondholte hebben vrij baan. De tandarts zal over het algemeen de kanalen ontsmetten en een nieuwe tijdelijke vulling aanbrengen. Ook de stevigheid van de tand of kies is aangetast waardoor krachten op randen kunnen leiden tot het splijten, afbreken. Het is dus verstandig om in zulke gevallen snel een afspraak te maken.
Maar vergeet niet: bent u met pijn naar de praktijk gekomen en is een spoed wortelkanaalbehandeling uitgevoerd? Dan is dit bijna altijd een endo-start. Als het goed is heeft u ook een tijdelijke noodvulling gekregen. U dient dus altijd terug te komen om de behandeling af te laten maken (endo-af).
De wortelkanalen zijn vaak zo klein dat ze niet altijd goed met het blote oog zichtbaar zijn. In de meeste gevallen gebruiken tandartsen een loepbril of een microscoop om beter alle kanalen te vinden. Soms heeft een kies vier in plaats van drie kanalen. Wanneer een kanaal over het hoofd gezien wordt, kan dit vaak tot een nieuwe ontsteking leiden (er is immers nog een zenuw in de tand achtergebleven die prikkels kan blijven doorgeven).
Met het gebruik van een microscoop kan er secuurder worden gewerkt en is het slagingspercentage van de behandeling groter. In onze praktijk wordt vaak gewerkt met een microscoop.
Elke zenuw bevindt zich in een kanaal in de wortel. Er is een punt dat de zenuw uit de tand het tandbot ingaat. Het is de kunst van de tandarts om de zenuw te doden en verwijderen zo dicht mogelijk bij het uiterste puntje van het wortelkanaal. Het mag echter ook weer niet zo dicht bij het uiteinde komen dat de wortel doorgeprikt wordt of beschadigd raakt. Dus er wordt altijd een veilige afstand tot het uiterste punt gerekend. Dat kun je niet met het blote oog zien en daar moet je metingen voor doen.
Dental365 gebruikt daar voor speciale meetapparatuur, een zogenaamde apexlocator. Deze metingen worden ook in de verslagen genoteerd en worden in rekening gebracht. Ook vanwege de standaard metingen en de kosten van deze metingen is er voor gekozen om de kosten te reduceren ten opzichte van de gangbare prijzen.
Het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling is een nauwlettende behandeling waar veel precisie bij komt kijken. Daarvoor wordt specialistische apparatuur ingezet en worden er specifieke instrumenten gebruikt die de kans op complicaties verminderen. Vanwege de focus en precisiewerk op een zeer klein gebied is het ook een tijdsintensieve behandeling. Een kies heeft meerdere kanalen, een voortand maar één. De kosten van een wortelkanaalbehandeling kunnen daarom verschillen. Het verwijderen van een tand of kies is daarentegen relatief goedkoper, maar is gelijk ook definitief. Uw tand komt nooit meer terug.
Een wortelkanaalbehandeling is er op gericht uw tand of kies te behouden. Mocht de tand of kies niet meer te redden zijn dan zit er helaas niks anders op dan deze te verwijderen. Het vervangen van een getrokken tand met behulp van een implantaat, brug of prothese is wel zeer aan te raden. Vraag ernaar bij uw tandarts.
Lees ook: Wortelkanaalbehandeling of de tand/kies laten trekken? Lastige keuze?
Patiënten verwachten na een bezoek aan de tandarts vaak dat zij met een wondermiddel de pijn zomaar kunnen wegnemen. Ondanks verwoede pogingen lukt dat soms niet. Dat betekent niet dat zij niet goed hun best hebben gedaan of fouten hebben gemaakt. Het komt er op neer dat uw situatie soms complexer is dan het lijkt. Voor de hand liggende oplossingen voor uw probleem lijken niet te werken.
Als u met spoed een behandeling nodig heeft dan is er in de spoedpraktijk geen mogelijkheid om door te gaan op basis van informatie uit het verleden of om diverse opties uitgebreid te beoordelen. Op basis van de informatie die wij van u krijgen, en aan de hand van de röntgenfoto’s en testen, handelen wij heel specifiek. Indien er secundaire factoren zijn of een totaal ander achterliggende oorzaak, dan krijgen wij geen kans meer dit nader uit te zoeken. U bent immers dan verdoofd.
Het kan dan zijn dat u, na de uitwerking van de verdoving nog steeds pijn ondervindt. Immers de echte oorzaak is niet gevonden. Het kan echter ook zijn dat u de voorgeschreven instructies niet heeft opgevolgd zoals spoelen, niet roken en niet eten. Ook dient u uw voorgeschreven medicatie- of antibioticakuur altijd af te maken, ook al bent u pijnvrij.
Na een behandeling is het ook niet altijd te verwachten dat u pijnvrij bent. Het is de bedoeling wel dat de pijn steeds minder moet worden na verstrijken van de tijd. Na een extractie en na een wortelkanaalbehandeling krijgt uw mond het nodige te verduren. Het gaat hier dan ook om een wond en een wond doet pijn na een operatie. Deze moet helen. Met pijnstilling moet over de volgende dagen na behandeling de pijn minder worden.
Dat neemt niet weg dat we altijd graag nog een keer, na 2-3 dagen willen kijken als de pijn niet minder is geworden. Indien de pijn juist erger is geworden, vragen wij u om eerder langs te komen. Of naar uw eigen tandarts te gaan als u deze heeft.