Wat is het brandende mond syndroom?

Wat is het brandende mond syndroom?

Brandende Mond Syndroom (BMS) ook wel mondbranden, stomatodynie, glossodynie of Burning Mouth Syndrome genoemd, is een vervelende aandoening en komt vrij zelden voor. Wat de oorzaak van het BMS is, is nog steeds onduidelijk. Wel zorgt het voor een chronisch brandend gevoel in de mond. Deze pijn kan gevoeld worden in de tong, lippen, tandvlees, binnenkant van de wangen en in het harde deel van het gehemelte. Het lijkt dan net alsof je je mond hebt gebrand aan hete koffie of thee.

Tongbranden

Sommige mensen hebben alleen last van branderige, pijnlijke gevoel op hun tong. Dit wordt ook wel tongbranden of glossodynie genoemd. Vaak wordt de term glossodynie ook gebruikt wanneer er geen oorzaken gevonden kunnen worden voor een pijnlijke of branderige tong.

De klachten die het Brandende Mond Syndroom met zich meebrengt, zijn:

 • Het hebben van een droge mond,
 • Een bloederige of metaalachtige smaak in de mond,
 • De pijn is continu aanwezig en kan dagen, maanden of zelfs jaren duren.

Soms kunnen de klachten zonder enige aanwijsbare reden minder worden. Het is mogelijk om de pijn wat te verzachten door iets te eten en te drinken, zolang het maar geen sterk gekruide etenswaren en zure dranken zijn. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen en het komt ook vaker voor na het 40ste levensjaar.

Één van de grootste hindernissen bij deze aandoening is dat patiënten die hier aan lijden geen fysiek zichtbaar probleem hebben. De arts kan dan niet even een grondig onderzoek uitvoeren. De specialisten die het beste in staat zijn om het Brandende Mond Syndroom te diagnosticeren is een tandarts, MKA-chirurg, MDL-arts, KNO-arts, dermatoloog en een neuroloog.

Brandend Mond Syndroom vaststellen met een onderzoek

De arts kan een aantal van de onderstaande onderzoeken uitvoeren of laten uitvoeren om vast te stellen of u wel of niet aan deze ietwat vreemde aandoening lijdt.

 • Bloedonderzoek en andere bloedtesten

Om te zien of er afwijkingen in het bloed zijn, of om vast te stellen of u een tekort heeft aan ijzer-, zink of vitamine B. Deze kunnen eventuele oorzaken van het mondbranden zijn. Ook het testen van uw bloedsuikerspiegel, omdat bekend is dat diabetes deze aandoening kan veroorzaken.

 • Oraal uitstrijkje: als uw arts vermoedt dat er een schimmel in het spel is.
 • Allergietests: om te zien of u voor bepaalde voedingsmiddelen of stoffen allergisch bent.
 • Testen van de speekselproductie
 • Biopsie van het weefsel
 • Scan

Als het bloedonderzoek of –tests of een biopsie niet onmiddellijk een onderliggend probleem aan het licht brengt, dan wordt het als primair brandende mond syndroom gekarakteriseerd. Uit de neurologische hoek wordt wel gesteld dat het branderige gevoel kan ontstaan door schade aan bepaalde zenuwen (neuropathie) die pijn en smaak beheersen.

Secondair Brandende Mond Syndroom

Het secondair brandende mond syndroom wordt gediagnosticeerd als de patiënt nog steeds symptomen heeft en als er tijdens de onderzoeken medische aandoeningen worden vastgesteld. Vaak heeft het behandelen en genezen van het ontdekte medische probleem een genezend effect op het mondbranden.

Enkele van de aandoeningen die een boosdoener kunnen zijn:

 • Diabetes of schildklierproblemen die voor hormonale veranderingen zorgen.
 • Allergieën voor stoffen in mondproducten, kunstgebit en tandmaterialen zoals metalen.
 • Een extreem droge mond, veroorzaakt door bepaalde medicijnen of bestraling.
 • Medicijnen tegen hoge bloeddruk.
 • Tekort aan vitamine B, zink of ijzer.
 • Een schimmelinfectie in de mond.
 • Reflux van het maagzuur.

Pijn verlichten en voorkomen

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om de brandende pijn van deze aandoening te verlichten wanneer het optreedt. Zoals het zuigen op een ijsklontje dat verzacht de pijn over het algemeen meteen.

Het met kleine slokjes drinken van koele dranken of kauwen op suikervrije kauwgom. Het is wel erg belangrijk dat de kauwgom suikervrij is, daardoor is er minder kans op irritatie of ontsteking.

Sommige van de stoffen die bijna altijd irritatie kunnen veroorzaken, zult u absoluut willen vermijden, zoals:

 • Tabak: roken irriteert de slijmvliezen
 • Alcohol
 • Mondwater met alcohol
 • Pittige en gekruide etenswaren
 • Voedingsmiddelen die een hoog zuurgehalte hebben, bijv. citrusvruchten

Een casus: vrouw van 65 jaar met ondraaglijke mondbranden

Gecategoriseerd als een van de vreemdste gevallen: een 65-jarige vrouw ontwikkelde een geval van mondbranden dat ondraaglijk werd tijdens het tandenpoetsen, maar dit ebde snel weer weg. Ze zag een tandarts, kaakchirurg en huisarts, maar kreeg geen antwoorden op haar vragen.

Als eerste werd haar aangeraden om mondwater te gebruiken en medicijnen tegen angstaanvallen in te nemen. Verder werd haar verteld dat ze beter niet meer met witmakende tandpasta moest poetsen. Niets werkte en ze zei dat het net leek alsof haar mond in vuur en vlam stond en dat het echt ondraaglijk werd.

Na zes maanden van voortdurende pijn en angst, kwam een arts op een idee. Hij ging het speeksel van de vrouw testen op het herpesvirus dat infectie van de huid en slijmvliezen, waaronder in de mond veroorzaakt, oftewel HSV-1. Één van de welbekende symptomen zijn koortsblaasjes, maar de vrouw vertoonde ze niet, toch volgde de arts zijn gevoel. De test toonde aan dat haar speeksel sterk geïnfecteerd was met het virus. Ze kreeg antischimmel medicijnen voorgeschreven die ze anderhalf jaar lang innam om daarna geheel van het mondbranden af te zijn.

Het HSV-1 virus is een vreemdsoortig iets. Dit virus kan in zeer zeldzame gevallen hersenontsteking veroorzaken. In het specifieke geval van deze vrouw zorgde het virus voor een ontsteking van de gezichtszenuwen die de pijn bij haar veroorzaakte en die ook nogal wat verwarring zaaide, voordat uiteindelijk de juiste diagnose werd gesteld.

Share:

Comment on "Wat is het brandende mond syndroom?"

 1. evy van den bosch

  Voor een beetje hoofdpijn kwam ik bij een neurologe terecht. Ze bouwde een medicatie af zodat ik veel vertrouwen kreeg in haar. Bij een latere controle zegt ze dat ze mij iets geeft “om mij op te peppen”. Ik dacht dat het vitaminen en mineralen waren en slikte vol vertrouwen wat ze mij voorschreef. Toen ik van alle bijwerkingen kreeg: misselijk, droge mond, moe, gewichtsverlies, duizelig en flauwvallen ben ik de bijsluiter gaan lezen en stelde vast dat ze mij Venlafaxine had voorgeschreven een sterk antidepressievum. Toppunt is dat de GEEN gesprek heeft met mij en helemaal niets weet over mijn activiteiten, gezin, hobby’s en sociaal leven, maar dan ook helemaal niets. Toen de huisdokter merkt hoe ziek ik word bouwt hij de venlefaxine af met nog eens een droge mond als bijwerking. Nadien krijg ik kloven in de tong en het mondbrandsyndroom. Toen ik bij de neurologe hevig protesteer dan ik helemaal niet depressief ben geeft ze dat toe en verklaart nu dat ze het voorschrijft voor mijn futloosheid. Dat is nog lachwekkender want niettegenstaande barsten in nekwervels en ribben na een val blijf ik wandelen, op de home trainer zitten , koken en heel het huishouden doen omdat ik weet dat het belangrijk is om te bewegen. Nu zijn die pijnen weg dankzij de goede verzorging van een acupuncturist en ben ik nog steeds heel actief maar hele dagen met een brandwonde gevoel in de mond. reeds 8 maanden lang. Om dat te verzachten kauw ik op kauwgom. Ook de lippen branden constant. Ik hou mijn goed humeur en niemand ziet aan mij dat ik met dat probleem zit. Maar ik geef eerlijk toe dat ik zeer kwaad ben op die fantastische neurologe die me dat heeft aangedaan. Ik ga nu naar een professor in Leuven die mij misschien kan genezen. Ook de acupuncturist blijft zijn best doen. Mijn parodontologe en professor Politis in Leuven bevestigen allebei dat ik schone gezonde tanden heb voor mijn leeftijd (85); Geen gebit.
  Kent U een afdoende oplossing om me te helpen zou ik er heel blij mee zijn.
  Bedankt voor de aandacht die U aan mijn bericht wil geven.
  Evy

 2. Rudolfo

  Dit helpt echt, je lippen gewoon rondom je mond insmeren met sudocreme. Voordat je gaat slapen,geef niet als je wat in je mond krijg, het probleem komt van buiten, als je dat een paar dagen doet ben je het kwijt.

Leave comment

Call Now ButtonSpoed Tandarts? Bel Nu!